>>>BETFAN - BONUS 200% do 400 ZŁ <<<<
>>> BETCLIC - ZAKŁAD BEZ RYZYKA DO 50 ZŁ + GRA BEZ PODATKU!<<<
>>> FUKSIARZ - 3 PROMOCJE NA START! ODBIERZ 1060 ZŁ<<<
  • Przypomnienie i prośba o zapoznanie oraz stosowanie się do wymienionych wytycznych odnośnie rozliczania swoich typów na forum!
    TUTAJ!

Skoki Kuusamo K-120

Status
Zamknięty.
rickyfcb 159

rickyfcb

Użytkownik
Kuusamo (Ruka)
(26-27 listopad 2011r.)

Po prawu 9 miesiącach przerwy z Pucharem Świata, skoki narciarskie wracają do naszych domów. Jak dobrze wiemy w tym sezonie na skoczniach całego świata nie zobaczymy Adama Małysza. Dla którego poprzedni sezon był ostatnim. Wracając jednak do skoczni w Kuusamo. Rekordzistą skoczni jest Gregor Schlirenzauer który w roku 2007 pofrunął na odległość 147 metrów. Jest to oficjalny rekord Ruka. Dalej skakali tutaj jedynie Veli-Matti Lindström - 148 metrów oraz Sigurd Petersen - 152 metrów. Jednak ich próby nie zostały oficjalnie zatwierdzone.
Skocznia Ruka nie należy do łatwych, również warunki które tutaj panują - mróź ponad 30 stopniu, jak również silny wiatr nie pomagają przy skakaniu podczas inauguracji sezonu. Niejednokrotnie mogliśmy w Kuusamo zobaczyć bolesne upadki najlepszych zawodników. W pamięci na pewno zapadł przynajmniej mi wypadek Thomasa Morgesterna.
http://www.youtube.com/watch?v=34u_9C12_Do

To na tyle, co do słów wstępu o skoczni w Kuusamo. Skupmy się teraz na faworytach pierwszego konkursu. Pierwszy konkurs to zawsze wielka nie wiadoma, nikt nie jest w stanie stwierdzić w jakiej tak na prawdę formie są zawodnicy. Doświadczenie nauczyło iż zawody w Kuusamo rządzą się własnymi prawami, dlatego tym bardziej trudno określić jasno kto jest murowanym faworytem tych zawodów. Groźni na pewno będą Austriacy zarówno Gregor Schlirenzauer jak i zdobywca Kryształowej Kuli w poprzednim sezonie Thomas Morgernstern. O sto punktów w pierwszych zawodach na pewno powalczy Tom Hilde, który ostatnio wygrał krajowe zawody, nie możemy zapomnieć o naszym zawodniku Kamilu Stoch który ma przejąć po odejściu Adama Małysza pałeczkę lidera naszej reprezentacji. Kto jeszcze poza wymienionymi zawodnikami? Na pewno Simon Ammann który ma ochotę po raz drugi wygrać Puchar Świata. Czy do walki o zwycięstwo włączy się Kofler, Koch a może Severin Freund? Trudno stwierdzić, wszystko wyjaśni się już w przyszły weekend. Co do zawodów drużynowych które są wpisane w grafik pierwszego weekendu Pucharu Świata faworyt jest jeden i to zdecydowany - Austria. Nie ma drużyny która potrafiła by im obecnie zagrozić. Reprezentacje Norwegi jak i Niemiec przeżywają kryzys przez co nie mają argumentów aby walczyć na równo o wygraną z Austria, obecnie stać ich na wyrównaną walkę lecz z Austria B.
Co do naszych orłów, miejsce w szóstce będzie sukcesem.
Reasumując, jeśli miałbym się już teraz pokusić o wytypowanie zwycięzcy pierwszego weekendu pucharu świata w zawodach indywidualnych to typuje Thomasa Morgernsterna tudzież Ville Larinto który może być czarnym koniem tych zawodów. Co do kwestii zwycięscy drużynówki to tak jak wspomniałem wyżej faworyt jest jeden - Austria. Niestety kurs na nich nie będzie większy niż @ 1.15 więc szkoda typować.
Co do typów na pierwsze zawody które tak na prawdę będę polecał od siebie, poczekajmy na oficjalne składy drużyn jak i również ofertę która powinna pojawić się już na dniach. Pozdrawiam i oczywiście gorąco zachęcam do komentowania jak i również merytorycznej dyskusji.​

Otrzymane punkty reputacji: +7
rickyfcb 159

rickyfcb

Użytkownik
Bukmacherzy wystawili kursy długoterminowe, czyli na zwycięzce pucharu świata w nadchodzącym sezonie.
Taki zakład możemy złożyć w: Bet-at-home; Betsafe; Betsson oraz Unibet.
Faworytem wśród bukmacherów jest Thomas Morgernstern na którego kursy wahają się od 2.75 do 3.0.
Jedynie Bet-at-home wyłamało się ustawiając najniższy kursy na Gregora Schlierenzauera.
Ciekawy kurs bukmacherzy wystawili na zwycięstwo Larinto w pucharze świata.
Który dla mnie jest to czarnym koń tego sezonu.
Kurs natomiast na jego wygraną największy na chwile obecną jest w Bet-at-home aż @ 50.0
Równie ciekawy zakład oferuje Unibet, który za TOP3 Larinto płaci @ 9.0 ten zakład jest na prawdę kuszący.
Klasyfikacja generalna - kursy z Betsafe.
Ville Larinto Wygra Puchar Świata @ 50.0 Bet-at-home [0.5/10]
Ville Larinto TOP3 Puchar Świata @ 9.0 Unibet [1/10]
Obstawianie na faworytów obecnie mija się z celem.

robson-united 7,8K

robson-united

Użytkownik
Ciekawy kurs bukmacherzy wystawili na zwycięstwo Larinto w pucharze świata. Który dla mnie jest to czarnym koń tego sezonu.
Może i kurs ciekawy, ale Larinto obecnie nie ma w kadrze na pierwsze zawody w Kuusamo. Co do jego talentu to bez wątpienia taki posiada, ale typ raczej bajkowy wg mnie bo w to, że wygra PŚ nie wierze. Fińskie skoki w ostatnim czasie jakby notowały wyraźne obniżenie formy. Po czasach kiedy dominowal Ahonen teraz maja zapaść. Hautameki jeszcze pozostał, ale to już też wiekowy zawodnik. A dalej na horyzoncie nikogo takiego nie widać. Co prawda Happonen i Larinto to utalentowani gracze, ale podatni na kontuzje częste.

Oto kadra Finów na Kuusamo : Matti Hautamaeki, Janne Happonen, Anssi Koivuranta oraz Olli Muotka.
A z tzw listy krajowej, którą mogą wystawić gospodarze dwa razy w sezonie Nemela powołał: Kalle Keituri, Jarkko Maeaetae, Sami Niemi oraz Juha-Matti Ruuskanen.
Ponadto wrzuce Austriaków : Thomas Morgenstern, Gregor Schlierenzauer, Andreas Kofler, Wolfgang Loitzl, Martin Koch oraz Manuel Fettner.

Sezon zapowiada się ciekawie, co prawda bez Małysza, ale jest Stoch i liczę że będzie równie dobrze prezentował się co w zeszłym sezonie.
W Kuusamo pierwszy konkurs więc do typowania trzeba podejść na spokojnie, zresztą na tej skoczni przeważnie rządzi wiatr i to on może wypaczyć wyniki, a dodając chore zasady FIS to nie sposób tego wykluczyć.
A w całym sezonie zapewne znowu dominować będą Ausriacy... :-|

obserwator-m 9,1K

obserwator-m

Forum VIP
W Kuusamo pierwszy konkurs więc do typowania trzeba podejść na spokojnie
Wg mnie tam jakiekolwiek typy mijają się z celem.
Zawsze mocno wieje, zawsze konkursy się ciągną i ciągną, zawsze jest narzekanie na sens przeprowadzania tych konkursów...
Loteria a propos obecnej formy, podejścia (patrz chociażby PŚ w biegach), wiatr na 99,9 %, minusowe temperatury, chore przepisy oznaczają jedno - płacz po konkursie w kwestii wyników.
Z resztą słowa Stocha to potwierdzają &quot;Konkursy zawsze są ciężkie. To jedna wielka loteria, o wszystkim decyduje wiatr, a nie dyspozycja zawodnika.&quot;
Wg mnie Stoch tradycyjnie się spisze, czyli długie okresy bez żadnych dobrych wyników przeplatane z seriami dobrych rezultatów... No chyba, że po odejściu Małysza wreszcie uwierzy w siebie i przy pomocy Wódki (Kamila rzecz jasna) dojdą do recepty na sukces w kwestii mentalnej...
PŚ wygra Morgi lub Gregor i nie ma co się oszukiwać...

brooklynbounce 888

brooklynbounce

Użytkownik
A mnie swoją drogą ciekawi podejście przeciętnego polskiego kibica do tego sezonu,czy czar prysnął,czy magia kilkunastu sezonów spędzonych z wąsiastym Adamem i jego kolegami została w naszych sercach....
Już po wypadku Kubicy sądziliśmy wszyscy,że to cios w Polsat i Kubicomania przeminie wraz z oglądalnością,okazało się jednak,że Polacy zakochali się w wyścigach,możemy je wciąż oglądać w otwartym Polsacie,z tego co wiem,oglądalność wcale o wiele nie spadła i miliony z nas(może gdzieś podświadomie czekających na come back Roberta)wciąż spotyka się w niedzielne popołudnia przed tv.
Wydaje mi się,że w tym przypadku będzie podobnie,powiem tak,co roku pluję sobie w brodę oglądając konkurs za konkursem,szeptając sobie pod nosem,że ja tak naprawdę jestem tym cholernie znudzony! ???? Tą monotonią skoków,ale jednak kiedy nadchodzi weekend i kolejny konkurs,jestem nawet w stanie zrezygnować z imprezy czy piwa,żeby obejrzeć go w spokoju,pewnie w tym sezonie tak nie będzie,bo jednak Adam miał w sobie magię,ale ma go kto zastąpić,mowa o Kamilu,który jest w świetnej formie,po ślubie nabrał pewności siebie,zmężniał,ogólnie dorósł do skoków i wprowadził się już na stałe w nasze głowy,pisząc że w tym sezonie tak nie będzie miałem na mysli,iż raczej nie będę oglądał każdego konkursu,ale na pewno nie zrezygnuję z emocji,które towarzyszą mi od małego,poprzez życie nastolatka,do starego konia obecnie ???? Czekam na otwarcie sezonu,czuję się taki stary:grin:to już mój 15?16 sezon?......

valderrama 145

valderrama

Użytkownik
Witam serdecznie wszystkich fanów skoków i obstawiania tej dyscypliny.
Mam nadzieję na owocną współpracę i jakieś sukcesy oczywiście finansowe;).Myślę że jako wybitny specjalista od skoków ???? czyli nienormalnie zakręcony na ich punkcie też coś od siebie dorzucę.
Generalnie nauczony wcześniejszymi sezonami preferuję bukmacherów naziemnych ale czasami znajdzie się coś ciekawego na necie.

Jeśli chodzi o zawody w Kuusamo to Obserwator przedstawił konkretną zapowiedź tego co nas czeka,myślę że na początek należy podejść rekreacyjnie do tematu.

Też trochę sezonów zleciało ale zabawa co roku ta sama,nawet bez Adama....

rickyfcb 159

rickyfcb

Użytkownik
Zgadzam się z robsonem iż Fińskie skoki przechodzą poważny kryzys. Jednak ja wierze w Larinto, owszem wygrana pucharu świata w jego wykonaniu była by ogromną niespodzianką, stąd i niska stawka. Ale uważam że ma potencjał i te 5 złotych na taki typ można postawić. Chociaż moim faworytem do wygrania kryształowej kuli jest Gregor Schlirenzauer. Jednak kurs @ 3.45 jest za mało zachęcający abym zagrał.
Co do zawodów to wspomniałem już w swoim pierwszym poście że Kuusamo to loteria i wstrzymam się z typowaniem za większą stawkę. Za dużo nie wiadomych a zawody na Ruka są mówiąc łagodnie &#39;dziwne&#39;.
Już po wypadku Kubicy sądziliśmy wszyscy,że to cios w Polsat i Kubicomania przeminie wraz z oglądalnością,okazało się jednak,że Polacy zakochali się w wyścigach,możemy je wciąż oglądać w otwartym Polsacie,z tego co wiem,oglądalność wcale o wiele nie spadła i miliony z nas(może gdzieś podświadomie czekających na come back Roberta)wciąż spotyka się w niedzielne popołudnia przed tv.
Tutaj się niestety zgodzić nie mogę. Wypadek Kubicy potężnie wpłynął na oglądalność jak i zarobek z F1 dla stacji Polsat. Oglądalność względem poprzedniego roku spadła o połowę jak podają statystyki. Wyścigi możemy oglądać dalej w Polsacie tylko dlatego iż umowa była podpisana na dłuższy okres czasu. Uważam jednak że oglądalność skoków aż tak nie spadnie, co prawda Adama już nie ma ale są inni Polacy. W tym Kamil Stoch który w każdych zawodach ma realną szansę na wygraną. Polacy żyją skokami, bardziej niż F1. Choćby dlatego że mamy w nich większe sukcesy w ostatnich latach niż w F1 jak i również co roku możemy je oglądać w Zakopanem.
Już nie mogę się doczekać tych weekendowych zawodów.

radula 5,4K

radula

Użytkownik
Trener Niemców do Finlandii zabrał :
Severina Freunda, Richarda Freitaga, Andreasa Wanka, Michaela Neumayera, Felixa Schofta i Maximiliana Mechlera.
Schmitt prawdopodobnie pojedzie na kolejne zawody w Lillehammer .

rickyfcb 159

rickyfcb

Użytkownik
Bukmacher Betsson w dniu dzisiejszym wystawił trzy pary H2H na najbliższy sezon.
Poniżej prezentuje właśnie te zakłady.

Jeśli chodzi o dwie pierwsze to jestem sceptycznie jak na razie nastawiony i wstrzymuje się o typowania. Chciałbym jednak kilka słów powiedzieć na temat ostatniej z par. Jak doskonale obecnie wiemy Bjorn Einar Romoeren nie pojedzie na pierwszy weekend do Kuusamo. Taką decyzje podjął opiekun drużyny ze Skandynawii. Tak na prawdę nie wiemy kiedy wróci do reprezentacji Norwegi w czym poszukiwał bym dobrego argumentu za moim typem. Kranjec to świetny lotnik, zresztą podobnie jak Romoeren jednak Robert od początku jest w kadrze swojej reprezentacji i to główni na nim bazować będzie szkoleniowiec Słowenii. W poprzednim sezonie to Norweg był wyżej w klasyfikacji pucharu świata, jednak nieznacznie jedynie o 9 pkt. Kursy uważam są źle dobrane, przez co uważam iż na Kranjca jest malutkie value. Owszem, nie ma co szaleć, jednak lekko uważam już teraz warto pograć na Roberta Kranjca który już po pierwszych zawodach powinien odskoczyć na kilka oczek byłemu rekordziście w długości lotu.​

Bjorn Einar Romoeren vs. Robert Kranjec Robert Kranjec @ 2.10 @ Betsson [2/10]
E: Ciekawa informacja z obozu Norwegów.
&quot;Anders Jacobsen wrócił na skocznię i w środę uczestniczył w treningu z norweskimi skoczkami, którzy nie pojechali do Kuusamo. Wśród trenujących zawodników na skoczni w Vikersund (HS 117) był również Bjoern Einar Romoeren. Sporym zaskoczeniem był fakt, że Jacobsen, który &quot;zawiesił&quot; swoją sportową karierę i nie uczestniczył w jakichkolwiek przygotowaniach do sezonu, skakał lepiej niż Romoeren. &quot;
To jedynie pokazuje dobitnie w jak słabej formie jest obecie Bjorn.

qozi 4,8K

qozi

Forum VIP
Sporo wartościowych opinii się pojawiło, który podzielam.

Przede wszystkim to nie będzie taki &#39;&#39;zwykły&#39;&#39; sezon.Tj. za pewne obejrzę pierwsze zawody, zapewne TCS też będę oglądać, ale nie wiem czy po prostu reszty nie zleję po przez brak Małysza.Nie wiem ponieważ jest to pierwszy sezon, w którym nie ma Polaka, a co tutaj ukrywać to od niego było uzależnione moje większe/mniejsze zainteresowanie skokami.

Co do pierwszym zawodów - bardzo śliski temat jeśli chodzi o obstawianie.Jak już to zdecydowałbym się na jakąś taśmę z paru zdarzeń, na pewno poważne granie odpada ze względu na dwa czynniki :

- Kussamo czyli nigdy nic nie wiadomo, pogoda do dupy, zimno, wiatr, jedna seria.
- Ciężko określić formę skoczków, jedni przyjadą, drudzy nie, dużo zmian w pucharze świata [ sztaby szkoleniowe ] i nie wiadomo co dla każdego jest priorytetem.

Zawsze spodziewam się tego, że z kapelusza którejś z reprezentacji wyskoczy jakiś młody, nieznany skoczek, ale widząc składy, które tutaj wrzucacie to ciężko szukać nowego nazwiska także status quo z poprzedniego sezonu powinien być zachowany choć jestem ciekaw jak będzie wyglądał norweska drużyna bez Miki, ponadto ciekawie jak będzie u Słoweńców.

radula 5,4K

radula

Użytkownik
Z powodu zbyt silnego i zmiennego wiatru w czwartek zamknięty został obiekt Ruka w Kuusamo i organizatorzy zrezygnowali z przeprowadzenia treningów przed inauguracyjnymi zawodami Pucharu Świata w skokach narciarskich.

Prognozy pogody są mało optymistyczne. W piątek - kiedy mają się odbyć kwalifikacje do niedzielnego konkursu indywidualnego - również ma mocno wiać. Po opadach śniegu w okolicy jest jednak biało, choć temperatury są dodatnie (plus 1-2 stopnie Celsjusza).

Jak dla mnie lepiej nie grac bo szkoda kasy na te zawody.Jesli sie odbeda to bedzie to loteria.

rickyfcb 159

rickyfcb

Użytkownik
Z powodu zbyt silnego i zmiennego wiatru w czwartek zamknięty został obiekt Ruka w Kuusamo i organizatorzy zrezygnowali z przeprowadzenia treningów przed inauguracyjnymi zawodami Pucharu Świata w skokach narciarskich.
Prognozy pogody są mało optymistyczne. W piątek - kiedy mają się odbyć kwalifikacje do niedzielnego konkursu indywidualnego - również ma mocno wiać. Po opadach śniegu w okolicy jest jednak biało, choć temperatury są dodatnie (plus 1-2 stopnie Celsjusza).
Jak dla mnie lepiej nie grac bo szkoda kasy na te zawody.Jesli sie odbeda to bedzie to loteria.
Pierwszy weekend pucharu świata oficjalnie zostanie zainaugurowany jutro. Na czwartek nie były przewidziane żadne serie treningowe. Cytuje: &quot;Pierwsze karty zostaną odsłonięte już w piątek po godzinie 16, w trakcie treningów. Po nich odbędą się kwalifikacje. Na sobotę zaplanowano rywalizację drużynową, a w niedzielę skoczkowie powalczą o indywidualny triumf.&quot;
Przynajmniej tak wynika z mojego źródła.

radula 5,4K

radula

Użytkownik
Złe warunki atmosferyczne po raz kolejny pokrzyżowały plany organizatorom wielkiego otwarcia narciarskiego sezonu w Ruce. Z powodu zbyt silnego wiatru odwołano kwalifikacje do pierwszego indywidualnego konkursu Pucharu Świata w sezonie 2011/2012.
Nie pierwszy raz sprawdził się czarny scenariusz w Ruce, gdzie w piątkowy wieczór miały odbyć się kwalifikacje do inauguracyjnych zawodów trzydziestej trzeciej edycji Pucharu Świata. Miały, bo zbyt silny wiatr, jaki zerwał się nieopodal Kuusamo uniemożliwił przeprowadzenie eliminacji i na spotkaniu jury podjęło decyzję o ich odwołaniu. Kolejną próbę przeprowadzenia kwalifikacji przewidziano na sobotni poranek (godz. 10-ta czasu polskiego).

Przypomnijmy, że rozpoczęcie sezonu w tej części Finlandii jest już długoletnią tradycją, a problemy z pogodą to niemal chleb powszedni.

Dodajmy, że popołudniu udało się przeprowadzić dwie serie treningowe, choć w nieco loteryjnych warunkach. Najlepszymi odległościami popisali się w nich Austriak Andreas Kofler (141,5m) i niespodziewanie Piotr Żyła (141m).

Źródło http://www.sportowefakty.pl

D 3,3K

davey_watt

Użytkownik
serio? Co roku ta sama śpiewka. Nie mogą tych skoków robić z rańca? Kombinatorzy jakoś wyskakali swoje zawody. A tu znowu 3 godzinny konkurs z 1 serią się szykuje.

krzysztofix 1,2K

krzysztofix

Użytkownik
serio? Co roku ta sama śpiewka. Nie mogą tych skoków robić z rańca? Kombinatorzy jakoś wyskakali swoje zawody. A tu znowu 3 godzinny konkurs z 1 serią się szykuje.
Teoretycznie mogliby robić z rana, ale w sumie w Kuusamo zawsze to samo, no i kwestie marketingowe też mogą decydować. Podobno jutro rano ma być zebranie kapitanów drużyn i będą dyskutować. Kwale raczej w niedzielę. BTW, ciekawe jaki skład naszej drużyny, przy takich warunkach cudów się nie spodziewam.

F 72

filip11

Użytkownik
Zawody nie zostały odwołane?
Robson // Info ze skijumping.pl &quot;Dzisiejsze zawody drużynowe są odwołane. Dobrą wieścią jest jednak to, że pokaz sztucznych ogni mimo wiatru się odbędzie zgodnie z planem, o godzinie 18:15 czasu lokalnego ???? )&quot;

Status
Zamknięty.
Do góry Bottom