Typy na duety:
Dzisiaj warunki mają być niemal bezwietrzne, więc myślałem o strategii pójścia w AKO pewniaczków, ale raz że oferty są wąskie, dwa że kursy mocno nieatrakcyjne. Jedyne co ze skoków to z czymś do zmieszania z piłki jak poniżej:
Jednak w typie dnia poszukam niespodzianki. Skocznia w Neustadt mocno się różni od poprzednich i dość często są tu przetasowania. Historycznie bardzo dobrze się tu skakało Norwegom, za to wybitnie skocznia nie leży Austriakom, a i gospodarze miewali tu wpadki (np. Geiger). Dlatego dzisiaj poszukam wygranej Norwegii w duetach po kursie 9,00 w etoto, który jest mocno przesadzony. Dwójka najlepszych Norwegów odstaje 3-4m od dwójki Austriaków i Niemców, ale to było na innych skoczniach. Tutaj ta różnica może zostać nieco zniwelowana a kurs 9,00 bardzo kusi. Na potrzeby typu dnia zdejmę ryzyko w postaci motywujących się na drużynówki Niemców, będących u siebie i mających dobrą znajomość skoczni, co może mieć znaczenie zwłaszcza w piątek. Dlatego pod
typ dnia rozgrywam to w tym typie:
Austria -
Norwegia 2 @ 4,75 @
Superbet
Kurs również bardzo dobry. I teraz tak, w Austriakach liczę na straty punktowe wynikające z lądowań Hoerla, który też spodziewam się, że nie będzie tak mocny jak to było w Wiśle. Drugi człon Austrii to mam nadzieje Kraft. Kraft na tej skoczni wypadał wyraźnie słabiej niż na skoczniach tydzień wcześniej i później. Dodatkowo moim zdaniem to nie jest top forma i może przydarzyć się jakaś wpadka. Po Norwegach spodziewam się poprawy na tej skoczni względem Wisły. Sundal od początku sezonu pokazuje że stać go na podium, a Lindvik chyba na razie najgorzej wygląda w PŚ patrząc pod kątem miejsca vs potencjału. Nie wykluczam też, że wybitnie spasuje skocznia Granerudowi bądź Villumstadowi i gdyby któryś z dwójki Sudnal, Lindvik nie czuł się najlepiej to wskoczą jako mocny punkt. Oceniajac szanse na ten typ nie patrząc na kursy, na skoczni w Wiśle dałbym 90-10% dla AUT. Tutaj typował bym 70-30% dla AUT. Gdyby kurs był 2,50-3,00 nie szedłbym w ten typ. Ale po kursie 4,60 zaryzykuje bo szanse uważam są niemałe a kurs z kosmosu, nie uwzględniający potencjalnego zmiany układu sił na tej skoczni.
Na sobotę idę bardziej w takie AKO
Każda z tych par w
Forbecie wygląda bardzo dobrze. O Norwegach pisałem wyżej. Zostało się do omówienia Lanisek - Leyhe. Tutaj wystarczy spojrzeć na klasyfikacje PŚ tego sezonu ile punktów więcej ma Słoweniec i dodam że jeszcze on nie jest w optymalnej formie - raczej będzie się rozkręcał może już w ten weekend. Leyhe to półka niżej jak nie dwie i bycie u siebie tutaj wiele nie pomoże.
Na sobotę smacznie do dubla z jakąś piłką wygląda też taka para:
Deschwanden - Sundal 2 @ 2,25 @
Forbet
Tak jak pisałem wcześniej Norwegowie dobrze wypadają na tej skoczni, a Sundal wydaje się być obecnie najmocniejszy z Norwegów. W Wiśle otarł się o podium, tu spodziewam się jeszcze lepszego występu. Szwajcar niby też się kręci w okolicy podium, stąd takie kursy. Jednak to jest zawodnik o ograniczonym potencjale i to 3 miejsce z Wisły to może być jego sufit i najlepsze miejsce w sezonie. W zeszłym też miał przebłyski po czym tydzień później nie mieścił się w top10. Tutaj może być podobnie i spodziewam się Deschwandena w przedziale powiedzmy 5-12. Sundala po cichu liczę na podium, ale gdyby jednak Austriacy i
Niemcy okazali się ponownie bardzo mocny to szukam go w parze z kimś kogo powinien spokojnie pokonać (jeśli mam rację) i przy tym po całkiem porządnym kursie jak na parę H2H.