KONKURS INDYWIDUALNY #1
Huber, TOP4,
nie -> @2.01, STS
Huber vs
Forfang -> @1.95,
Fuksiarz & ETOTO
Huber, TOP3,
nie -> @1.65,
forBET & ETOTO
Podobnie jak Kol. wyżej, próbuję dzisiaj grać przeciwko Huberowi.
Wczoraj Austriak w 1. serii treningowej zajął 10. miejsce, zaś 2. trening oraz prolog wygrał. Uważam, że jest dzisiaj w stanie zakręcić się w czołówce, bowiem piątkowe skoki na pewno nie były dziełem przypadku, niemniej jednak bukmacherzy traktują go jako głównego faworyta do wygrania konkursu, a z tym już mi się ciężko zgodzić.
Huber regularne starty w tym sezonie w PŚ zaczął od Willingen, gdzie raz punktował, a następnie wypadł z TOP30. Następny weekend w Lake Placid miał udany, choć i tam wyniki poszczególnych konkursów znacznie się różniły (5. i 21. miejsce), natomiast w Sapporo dwukrotnie nie był w stanie wskoczyć do finałowej serii. Kolejne starty, tym razem w Oberstdorfie i kolejna zmiana - 2 miejsca w TOP10. Wniosek nasuwa się sam - Austriak po kontuzji, która wyeliminowała go z zeszłorocznego sezonu, skacze bardzo nieregularnie. Potrafi przeplatać bardzo udane skoki ze słabymi. W jego przypadku bardzo duże znaczenie ma dyspozycja dnia. Wczoraj spisywał się świetnie. Ale czy dzisiaj będzie w stanie to powtórzyć? Trzeba upatrywać go jako skoczka, który może powalczyć o czołowe lokaty, ale...
... mamy w stawce skoczków, którzy w wysokiej formie są od wielu tygodni i dzisiaj na pewno zakręcą się wokół podium. Wczoraj dość przeciętnie prezentowała się "wielka
trójka" obecnego sezonu - Wellinger, R. Kobayashi i przede wszystkim Kraft. Wszystkich z pewnością stać na poprawę wyników. Zwłaszcza Krafta, który wczoraj był dość daleko w prologu i dzisiaj będzie musiał gonić czołówkę. Najlepsi skoczkowie klasyfikacji PŚ, w prologu wylądowali w 2. dziesiątce i choć nie oddają tego przeliczniki, być może trafili na słabsze warunki. Wiatr na skoczni w Oslo zawsze lubi dorzucić swoje 3 grosze. To jest również kolejny czynnik, który może przeszkodzić Huberowi w walce o podium. Do tej pory skakał z dość wysokich belek i w naprawdę dobrych warunkach. Dzisiaj będzie startował, zgodnie z nową formułą
Raw Air, jako ostatni. Nie będzie mowy o handicapie w postaci platformy startowej, a dojdzie jeszcze presja. Dobrze spisują się tutaj również Norwegowie, czy Fettner. Po raz kolejny mamy sytuację, w której czołówkę dzielą niewielkie różnice punktowe.
Podsumowując, Austriak spisuje się tutaj świetnie i może powalczyć dzisiaj o wysoką lokatę, natomiast nie jest to skoczek w tak wysokiej formie, tak regularny, aby upatrywać go jako większego faworyta do wygranej niż najlepszych skoczków obecnej edycji PŚ.
Kilka słów jeszcze o Norwegach, bo tak jak wczoraj pisał Kol.
typerskoki, zawsze spisują się oni na Holmekollen świetnie. Dzisiaj myślę, że Lindvik i Forfang mogą zakręcić się w okolicy podium. Wyżej zaproponowałem typ z Forfangiem, bowiem 29-latek, podobnie jak w poprzednim sezonie, ustabilizował w końcówce formę i nie wypadł od kilku konkursów z TOP10. W swoich startach na Holmenkollen zajmował z kolei miejsca: 9, 10, 5, 9, 10, 10, a więc także nie wypadał z czołówki. Wczoraj zanotował wyniki plasujące go na lokatach: 1, 18, 2. Jak widać, czuje się tutaj bardzo dobrze. Jeśli nie przeszkodzą mu warunki, powinien powalczyć nawet o TOP3.
xxx
Poza tym w Oslo zawsze bardzo dobrze spisuje się Johansson, co potwierdził wczoraj, zajmując miejsca: 10, 8, 7 i myślę, że warto coś pograć w jego stronę. "Najbezpieczniej" wygląda kurs na TOP15 - @1.45, STS do AKO.
Prognoza pogody: 09.03.2024 r.
Raw Air w Oslo: Już o 14:40 początek konkursu mężczyzn (listy startowe)
Raw Air w Oslo: Huber wygrywa prolog, Polacy w komplecie z awansem
Raw Air w Oslo: Forfang i Huber najlepsi na treningu, Stoch w czołówce