Grający ostatnio w Lokomotiwie Moskwa Ałan Gatagow podpisał kontrakt ze Spartakiem Moskwa.
20-letni pomocnik Ałan Gatagow pozostawał bez klubu od lipca, kiedy to rozwiązał kontrakt z Lokomtiwem. W tym sezonie strzelił 2 gole w 9 ligowych spotkaniach.
Gatagow jest młodzieżowym reprezentantem Rosji.
www.eurofutbol.pl
Pewnie wszyscy będą zaskoczeni : .....
Jurij Krasnożan podpisał pięcioletni kontrakt z Anży Machaczkała.
48-letni Jurij Krasnożan to były szkoleniowiec Spartaka Nalczyk i Łokomotiwu Moskwa. Od lipca jest selekcjonerem reprezentacji Rosji B. Od teraz będzie łączył tę funkcję z obowiązkami trenera Anży Machaczkała.
Anży Machaczkała po 32 kolejkach zajmuje 7. miejsce w lidze rosyjskiej z 52 punktami na swoim koncie.
www.eurofutbol.pl
W mediach pojawiły się doniesienia, o tym że do sztabu szkoleniowego Sibiru Nowosybirsk został włączony
Dariusz Kubicki. Polak miałby pełnić funkcję asystenta pierwszego trenera -
Dmitrijowia Radiukinowa.
Klub oficjalnie nie potwierdził tej informacji. Na stronie internetowej rosyjskiej drużyny widnieje jednak komunikat mający być odpowiedzią na medialne spekulacje dotyczące Kubickiego. W nim dyrektor sportowy tłumaczy tylko, że to trener decydujące o tym kto wspólnie z nim ma tworzyć skład sztabu szkoleniowego. Dodał ponadto, że poprzedni asystent Radiukinowa przestał pełnić swoje obowiązki ze względów osobistych.
Kubicki po raz ostatni zasiadał na ławce trenerskiej w 2010 roku - do września prowadził bowiem Dolcan Ząbki. Wcześniej pracował w takich klubach jak: Legia Warszawa, Polonia Warszawa, Górnik Łęczna, Lechia Gdańsk, Znicz Pruszków i Wisła Płock.
www.pilkanozna.pl
Zaledwie pół roku trwała przygoda Balázsa Dzsudzsáka z Anży Machaczkała. Węgier przeniósł się do innego rosyjskiego klubu - Dinama Moskwa.
Węgierski pomocnik podpisał z moskiewskim klubem czteroletnią umowę, a oficjalne potwierdzenie transferu pojawiło się w czwartek na stronie internetowej Dinama.
- Zarząd Dinama Moskwa informuje o sprowadzeniu Balázsa Dzsudzsáka. Piłkarz związał się z naszym klubem czteroletnim kontraktem - czytamy w oświadczeniu.
Oficjalnej wysokości transferu nie podano, ale media mówią, że 25-latek kosztował około 15 milionów euro.
Dzsudzsák jest drugim piłkarzem, który opuścił w styczniu Anży. Wcześniej klub z Machaczkały sprzedał do katarskiego Al-Gharafa brazylijskiego napastnika Diego Tardellego za 7 milionów euro.
www.transfery.info
Rosyjski klub sprowadził do siebie świetnie zapowiadającego się skrzydłowego, Ahmeda Musę. Piłkarz podpisał 5-letni kontrakt.
Do CSKA trafił z VVV Venlo. Holenderski klub w sierpniu odrzucił ofertę klubu z Bundesligi, która opiewała na 10 milionów euro. Nie ujawniono nazwy tej drużyny, tak jak teraz nie podano kwoty, jaką zapłacili za niego Rosjanie. Niektóre źródła podają, że miało to być około 5 milionów euro. W sezonie 2009-2010, grając na wypożyczeniu dla Kano Pillars FC, pobił rekord strzelonych goli nigeryjskiej
Premier League. Zaliczył wtedy 18 trafień. W 2011 zdetronizował go Jude Aneke, który zdobył 20 bramek dla Kaduna United FC. Mając zaledwie 17 lat zadebiutował w reprezentacji Nigerii. Rozegrał dla niej 12 spotkań.
W 2010 roku został wybrany do 10 najlepszych Nigeryjczyków. Tego samego roku statystycy IFFHS wpisali go na listę 140 najlepszych zawodników świata. W 2011 wygrał plebiscyt na najlepszego piłkarza w Nigerii.
- To kolejny krok w mojej karierze. Gdy dołączałem do VVV półtora roku temu, nie wyobrażałem sobie, że trafię do tak świetnego klubu tak szybko. Jestem bardzo szczęśliwy. VVV dało mi szansę pokazać światu na co mnie stać - powiedział podekscytowany piłkarz.
www.transfery.info
Pomocnik Rubina Kazań Christian Noboa przyznał, że wkrótce podpisze kontrakt z Dinamem Moskwa. Stołeczny zespół zapłaci za Ekwadorczyka 8-10 mln euro.
26-letni Christian Noboa przeszedł do Rubina w 2007 roku z Emelec. W tym sezonie strzelił 5 goli w 25 meczach ligowych.
Ma na swoim koncie 2 trafienia w 22 spotkaniach reprezentacji Ekwadoru.
Przypomnijmy, że wcześniej Dinamo Moskwa wzmocnił już Balázs Dzsudzsák (Anży Machaczkała).
eurofutbol.pl
Drugoligowy Le Mans wypożyczył do końca sezonu Moussę Maazou z CSKA Moskwa.
23-letni napastnik Moussa Maazou trafił do CSKA Moskwa w 2009 roku z Lokeren. W lidze rosyjskiej strzelił 3 gole w 19 spotkaniach.
CSKA wypożyczał go wcześniej do Lokeren, Monaco, Bordeaux i Zulte Waregem, gdzie spędził pierwszą część tego sezonu. Obecnie wraz z reprezentacją Nigru przebywa na Pucharze Narodów Afryki.
Eurofutbol.pl
W CSKA robi się ciasno z napastnikami chyba zaczną kupować.... bo Doumbia sam powoli meczu nie wygra....a konkurencja potrzebna.