Ok to ja tez troche podeliberuję nad szansami awansu do strefy medalowej.
Mamy 2 pkt, do wygrania w 2 kolejnych spotkaniach +4 pkt. Maksimum jakie uzyskamy w II grupie to 6 pkt.
Niemcy :
5pkt
Niemcy z 5 pkt przewodzą w grupie, pozostały im 2 spotkania : z Norwegią i Danią. Aby mieć pewny awans wystarczy im remis w jednym ze spotkań, gdyż nawet w przypadku 6 pkt Polaków liczą się bezpośrednie spotkania. Także ich możemy praktycznie wykluczyć jeżeli chodzi o rozważanie awans/brak awansu.
Dania :
4 Pkt
No dzisiaj namieszaliśmy im strasznie w szykach. Aby mieć pewny awans muszą wygrać 2 kolejne spotkania, bądź jedno wygrać i jedno zremisować. Pozostały im spotkania z Niemcami i Macedonią. W każdym z tych meczy może być wynik zarówno na korzyść Duńczyków jak i ich przeciwników. Jednak jest jedna ważna sprawa. Ostatni mecz grają z Niemcami którzy mogą mieć w ostatniej kolejce zapewniony awans, a
Niemcy to nie jest taka drużyna wg. mnie która walczy w spotkaniach o niewielką stawkę.
Serbia i Norwegia :
Odpowiednio 3 i 2 pkt. Ująłem te 2 drużyny w jednej grupie, ponieważ z punktu widzenia naszego zespołu tak na prawdę liczą się tylko wygrane z tymi zespołami. Dziś Macedonia poległa w walce z Norwegią, co było dla mnie troche zaskakujące, nie widziałem meczu więc nie mogę sie wypowiadać czym to było spowodowane. Jednak chodzi o jedno : aby awansować te 2 drużyny musimy pozostawić w przegranym polu. Nie ma innej opcji, choćby remis w jednym z tych spotkań skazuje nas na walkę o miejsca 5-8, bądź 9-12. Tak więc nie ma potrzeby rozpatrywać szans tych zespołów o strefę medalową, gdyż pozostaly im spotkania z Polską i jedynie w tym aspekcie, tzn. która z tych drużyn jest lepsza, możemy rozpatrywać która z tej trójki ma szansę na awans.
Nie biorę pod uwagę drużyny Macedonii, jest to moje prywatne odczucie, jednak nie sądzę aby udało im się awansowac do strefy medalowej. Oczywiście w jutrzejszym spotkaniu, mogą sie przyczynić do naszej lepszej sytuacji w grupie, jednak nie uważam żeby mogli wygrać 2 pozostałe spotkania.
Rasumując sprawa jest dość prosta z jednej strony, musimy wygrać 2 kolejne spotkania - z Serbią i Norwegią. Jednak z 2 strony, mimo wygranych w obu tych spotkaniach możemy nie awansować do strefy medalowej. Wydarzy się tak w przypadku 2 wygranych Duńczyków, bądź remisu w jednym ze spotkań Niemców.
Niestety nie jest tak jak w innych dyscyplinach, że mecze rozgrywane są o tej samej porze. Jutrzejszy dzień rozwieje wiele wątpliwości, może być tak, że cała moja analiza szans awansu zda się " psu na budę ". Może też sie rozstrzygnąc w ten sposób, ze mecz z Norwegią będzie meczem o awans do pierwszej czwórki turnieju.
Jednak moim prywatnym zdaniem dzisiejszym spotkaniem Polacy udowodnili, że są drużyną ze ścisłej światowej czołówki i tego już im nikt nie zabierze. I tym optymistycznym akcentem chciałbym zakończyć moją wypowiedź