>>>BETFAN - BONUS 200% do 400 ZŁ <<<<
>>> BETCLIC - ZAKŁAD BEZ RYZYKA DO 50 ZŁ + GRA BEZ PODATKU!<<<
>>> FUKSIARZ - 3 PROMOCJE NA START! ODBIERZ 1060 ZŁ<<<
  • Przypomnienie i prośba o zapoznanie oraz stosowanie się do wymienionych wytycznych odnośnie rozliczania swoich typów na forum!
    TUTAJ!

• Nowy projekt na forum!
    Podziel się swoim kuponem!

• Zaobserwuj nasze profile na Insta, X oraz FB i zgarnij gwarantowaną nagrodę!
    SOCIAL MEDIA!

Reklamowanie bukmacherów a ustawa hazardowa

S 0

srw

Użytkownik
Pozwolę sobie założyć nowy temat, bo chciałbym pod innym kątem spojrzeć na ustawę hazardową.

Wielu z nas ma pewnie strony bukmacherski, na których reklamuje bukmacherów, głównie poprzez programy partnerskie. Zgodnie z nową ustawą reklamowanie bukmacherów na terenie Polski jest teraz nielegalne, co udało mi się potwierdzić w supporcie BetSafe:

JA:
Witam
Mam nietypowe pytanie. Jestem uczestnikiem programu partnerskiego BetSafe.
Chciałem zapytać czy w świetle nowej ustawy hazardowej uczestnictwo w
programie partnerskim BetSafe i reklamowanie Waszych produktów na terenie Polski
jest legalne? Czy mogę mieć z tego powodu nieprzyjemności? Domyślam się,
że monitorujecie tą sprawę i będziecie mogli odpowiedzieć na to
pytanie.
Pozdrawiam

BetSafe:
Witam Pana,
Jeśli pańska strona zarejestrowana jest w Polsce, to w świetle nowej
ustawy nie może pan reklamować hazardu, również naszych serwisów.
Pozdrawiam

Wszyscy webmasterzy mają więc problem - albo zwinąć interes, albo zrobić coś żeby obejść ten przepis. W wątku &quot;ustawa hazardowa&quot; czytałem, że administracja przeniosła forum na serwery w Wielkiej Brytanii. Co jednak z podatkiem w takiej sytuacji? Czy to całkowicie rozwiązuje problem i naprawdę nikt w naszym kochanym kraju się nie przyczepi?

Zachęcam do dyskusji co o tym myślicie, czy blokowanie stron jest realne i zrobić żeby jakoś to obejść. Nie ukrywam, że liczę na odpowiedź administracji, bo Was też ten problem dotyczy.

S 11

support75

Użytkownik
Witam, też trochę interesują się tą sprawą mimo tego, że własnej strony nie posiadam.

Uważam, że jedynym rozwiązaniem jest przeniesienie strony na serwer zagraniczny gdzie reklama e-hazardu jest legalna. Wtedy informujemy partnera, że nasze serwery są zlokalizowany tu i tu i podelgamy prawu tego państwa.

Co jednak z podatkiem w takiej sytuacji?
już to gdzieś pisałem. Ze sprzedaży narkotyków też odprowadzisz podatek?

Zachęcam do dyskusji co o tym myślicie, czy blokowanie stron jest realne i zrobić żeby jakoś to obejść.
błagam nie poruszajmy tego tematu. Narazie to temat rzeka, posłowie wymyślają głupoty. Panikować można gdy ustawa przejdzie.

S 0

srw

Użytkownik
To co dotychczas przeszło wystarcza - reklamowanie firm bukmacherskich jest nielegalne. Duże portale pousuwały już reklamy bukmacherów.
Co do podatków - mi chodzi tylko o to jakie jest ryzyko, że mi przyjdzie np. z Londynu pismo z Urzędu Skarbowego, że mam coś tam uregulować.
Zastanawiam się jeszcze nad jedną rzeczą - czy linki tekstowe są traktowane jako reklama? Bo w zasadzie wejścia z banerów to 10% wszystkich wejść. Mogę więc spokojnie usunąć banery i zostawić podlinkowane nazwy bukmacherów. Tylko nie wiem jak to zostanie potraktowane.

ansos 0

ansos

Użytkownik
Sprawdziłem i faktycznie większość stron bukmacherskich, tych dużych, poprzenosiła swoje serwery za granicę i dalej trzymają reklamy buków. Zastanawiam się jednak dlaczego podobnie nie zrobiły portale takie jak onet, interia czy wp? Przecież to one najwięcej zarabiały na reklame bukmacherów internetowych :roll:

S 0

srw

Użytkownik
Podejrzewam, że to za dużo roboty dla nich, biorąc pod uwagę fakt, że reklamy buków to 0.1% czy 1% zysków tych portali. Strony bukmacherskie to inna sprawa bo tam jest to główne źródło zysku.

E 0

erazmusz

Użytkownik
Nie mozemy wstawiac juz bannerow i linkow tekstowych na nasze strony, ale nikt nam nie zakazal uczestniczenia w programie partnerskim! Przeciez majac poleconych graczy ciagle bedziemy dostawac prowizje od ich przegranych! I wydaje mi sie, ze nadal bedziemy mogli sie z tego rozliczac w US, bo juz nie reklamujemy bukmacherow a pieniadze z polecen ciagle dostajemy! Zgadza sie?

ansos 0

ansos

Użytkownik
Nie mozemy wstawiac juz bannerow i linkow tekstowych na nasze strony, ale nikt nam nie zakazal uczestniczenia w programie partnerskim! Przeciez majac poleconych graczy ciagle bedziemy dostawac prowizje od ich przegranych! I wydaje mi sie, ze nadal bedziemy mogli sie z tego rozliczac w US, bo juz nie reklamujemy bukmacherow a pieniadze z polecen ciagle dostajemy! Zgadza sie?
A czytałeś dokładnie regulamin swojego programu partnerskiego? Poproś o niego swojego affiliate-buka, przeczytaj i wtedy dopiero pogadamy ????

al_capone 29K

al_capone

Gangster
... I wydaje mi sie, ze nadal bedziemy mogli sie z tego rozliczac w US, bo juz nie reklamujemy bukmacherow a pieniadze z polecen ciagle dostajemy! Zgadza sie?
Napisz proszę, jak rozliczasz się obecnie z urzędem skarbowym...
Mały off top, ale zaciekawił mnie ten fragment wypowiedzi...

ansos 0

ansos

Użytkownik
@Marcin-Odra, załóż się że kolega wyżej nigdy nie rozliczał się z PP z US :] wiesz..to takie gadanie jego jest warte 5gr. Nic więcej. Nie wiem jak można takie bzudry wypisywac i jeszcze udawać, że się wie o czym się mówi ????
PS: Życzę powodzenia. Pójdźcie do US i powiedzcie, że chcecie rozliczyć się z PP w którym dostaliście kasę za skuteczne namówienie ludzi do hazardu. Gorzej prawa już chyba nie można w tej kwestii złamać. LOL ????????

E 0

erazmusz

Użytkownik
A jak sie rozliczal Onet, WP, Sport.pl, Sports.pl, Gazeta.pl itd. za reklamy bukmacherow w Urzedzie Skarbowym ??? Rozliczali sie jak za reklamy to chyba jasn

kiepski_typer 0

kiepski_typer

Użytkownik
zawsze można prowadzić stronę po angielsku na angielskim serwerze i podpisywać się angielskim wymyślonym imieniem i nazwiskiem ????
podstawy angielskiego każdy posiada.

ansos 0

ansos

Użytkownik
zawsze można prowadzić stronę po angielsku na angielskim serwerze i podpisywać się angielskim wymyślonym imieniem i nazwiskiem ????
podstawy angielskiego każdy posiada.
Jeśli to będziesz robił siedząc w Polsce to zgodnie z ustawą &quot;prowadzisz tę zabronioną czynność na terenie RP&quot;, więc nadal jesteś w d**pie. Odsyłam do tekstu ustawy, wiesz...takiego dokładniejszego przeczytania :oops:

olo 2,4K

olo

Użytkownik
Jeśli to będziesz robił siedząc w Polsce to zgodnie z ustawą &quot;prowadzisz tę zabronioną czynność na terenie RP&quot;, więc nadal jesteś w d**pie. Odsyłam do tekstu ustawy, wiesz...takiego dokładniejszego przeczytania :oops:

Ale nie zmienia to faktu, że pracujesz wtedy na angielskim powiedzmy serwerze, więc szczerze mówiąc to mogą w pompkę Cię cmoknąć. To, że klikasz w klawiaturę na terenie naszego kraju nic nie znaczy, skoro pracujesz tak jakby w Anglii (w końcu na angielskim serwerze).

A jak sie rozliczal Onet, WP, Sport.pl, Sports.pl, Gazeta.pl itd. za reklamy bukmacherow w Urzedzie Skarbowym ??? Rozliczali sie jak za reklamy to chyba jasne

Jest zasadnicza różnica między programem partnerskim, a reklamą, z programu partnerskiego czerpałeś dochód z gry u bukmachera internetowego i raczej się z tego nie rozliczałeś. No chyba, że jak wypłacasz siano od buka to się rozliczasz ze skarbówką, to spoko. A w reklamie do czasu ustawy nie było nic nielegalnego.

ansos 0

ansos

Użytkownik
Ale nie zmienia to faktu, że pracujesz wtedy na angielskim powiedzmy serwerze, więc szczerze mówiąc to mogą w pompkę Cię cmoknąć. To, że klikasz w klawiaturę na terenie naszego kraju nic nie znaczy, skoro pracujesz tak jakby w Anglii (w końcu na angielskim serwerze).
Aby zdecydować który z nas ma rację, musiałby się wypowiedzieć naprawdę dobry prawnik i to takiej, mający już na koncie sukcesy w sprawach z branżą online. Ja podtrzymuję swoje zdanie. Nawet jeśli masz stronę na serwerze w UK a aktualizujesz ja z domu, z Polski, to prowadzisz nielegalną działalność na terenie Polski :-( Pamiętacie jak zamknęli (głośna sprawa) duży serwis polski z napisami do filmów? Serwery były w Niemczech ale karnie odpowiadają za to Polacy, którzy prowadzili go z terenu Polski. To by potwierdzało moją teorię!

S 11

support75

Użytkownik
ja jedynie mogą potwierdzić to co pisze ansos.
Serwery w innych krajach są zabezpieczeniem dla autora strony, ale w razie &quot;wpadki&quot; odpowiada on za przestępstwo na terenie Polski.

S 0

srw

Użytkownik
Też uważam, że sam serwer nie wystarczy. Serwer+domena+język+właściciel - jak wszystko będzie zagraniczne to wtedy możesz czuć się bezpiecznie ;) Chyba ????
Swoją drogą - słyszeliście już może o jakimś przypadku ukarania kogoś za reklamę bukmachera? Bo ja nie, mimo, że reklam można znaleźć masę w necie.

Do góry Bottom