To znaczy, nie pisz że na lay jest 1.1 bo to naprawdę można się zakręcić. Na lay jest 11 i tyle. To jest kurs jaki proponują osoby, które chcą zagrać back na dany wybór.
I twój przykład jest zagmatwany. Chodzi tutaj o to, że jak chcesz zarobić to musisz dobry kurs, który zakupiłeś (postawiłeś back) sprzedać jak najdrożej (czyli sprzedajesz komuś ten sam kurs tyle że obniżony).
Czyli jest powiedzmy back 3 na remis. Stawiasz 100- masz do wygrania 300.
Za chwilę jest lay 2.8 (załóżmy mój kurs- ja zaproponowałem taki kurs).
Wciskasz lay 2.8 i wpisujesz swoją wygraną- czyli ile chcesz wygrać, w twoim przypadku, żeby być na plus niezależnie od wyniku musisz wpisać powyżej 100.
Wpisujesz załóżmy 107.14. Czyli jak przegrasz swój zakład back to i tak zarobisz to 7.14. W takim układzie zarobisz na 3 drożnym spotkaniu tyle samo za każdy wynik.
I teraz tak- jeśli będzie remis- wygrywasz swoje 200 dolców. Ale musisz mi wypłacić moje 192.85, które wynikają z zobowiązania na które się zgodziłeś ( sprzedając mi kurs 2.8 ) Jednakże system już przy sprzedaży 'zabiera' Ci potencjalną wygraną z back.
200-192.85= 7.15- to jest twoja wygrana
A jak nie ma remisu to ja muszę Ci zapłacić za to, że sprzedany przez Ciebie kurs nie wszedł. Bo tak jakby ja uważałem, że będzie remis a Ty- proponując lay, uważałeś, że nie będzie.
Ja płacę Ci te 107.15. Przegrałeś swój kupon za 100 ale zyskałeś na sprzedaży kursu.
A to, że ja mogłem sprzedać swój zakład kupiony od Ciebie za np 2.6 to już inna bajka.
Taka sytuacja się nazywa green book- zarabiasz zawsze, niezależnie od wyniku.
Na tym polega cały
trading. Najefektywniejszy i najefektowniejszy przy zakładach
live ale też bardziej niebezpieczny. Na przykład jak ktoś sobie dla śmiechu zagrał za 2 dolce Zurych po kursie, nie wiem, 12 czy 13 to po golu dla Zurychu był w stanie zrobić kontrę dającą mu około 5 dolców z każdego wyniku. Z wkładu 2. No ale kto mógł wiedzieć. To samo można było zrobić z Wolfsburgiem. ????
Najbezpieczniejszy
trading jest przed rozpoczęciem spotkania.
Ogólnie jest jeden bardzo fajny blog o
betfair nie mogę chyba jednak podać jego linku. ????