Tak się zastanawiam nad zasadą działania takiego programu .... i mam pewne spostrzeżenia:
1. Skąd program pobierałby dane? Jeżeli chodzi o pełną automatyzację, czyli odchodzi zaznaczanie-kopiuj-wklej, to program musiałby sam ściągać i "czytać" dane. Trzeba by było np. wybrać drużynę i kliknąć POBIERZ, czy coś w ten deseń, mniejsza o formę. Zastanawiam się więc, czy takie pobieranie danych jest legalne - w formie w jakiej sobie to wyobrażam, ściągane są całe "bebechy" strony np. stąd
http://www.livesports.pl/mecz/zZvdooCH/#szczegoly-meczu , kopiowany jest cały html, potem czytany nagłówkami czy krok po kroku opróżniany, aż do interesujących nas danych. Jeżeli już wyodrębnimy dane, stworzenie jakichkolwiek działań na tych danych nie powinny stanowić problemu.
2. Zastanawiam się dalej, jeżeli nie można pobierać danych w taki sposób, czy wchodzi w grę kopiuj-wklej? Ten sposób były prostszy, gdyż nie będzie całych zawiłości htmlowych do opróżniania, a jedynie usunięcie "white spaces" itp. Idzie jednak w łeb w pewnym stopniu automatyzacja. Trzeba będzie też zawsze skopiować i wkleić dane z tej samej strony, w ten sam sposób.
3. Jeszcze co do czytania htmla i wynajdywania w nim informacji - czytanie z niektórych stron może być bardzo uciążliwe, gdyż dane są porozrzucane po podstronach itp., zatem z jakiego źródła program miałby korzystać?
4. Chyba nie liczysz, że autor programu robiłby update z danymi - siedzi, przegląda mecze i potem wrzuca je jak najprędzej.
5. Co do obstawiania przez program - nie wiem jak się ma to we flashowych stronach, jeżeli jednak chodzi o strony php,html,czy asp i przy lichym kodzie pewnie da się wyłapać odpowiednie linijki odpowiadające za login, żeby następnie zalogować się na konto. Załóżmy i to z wielkim zapasem optymizmu, że wyłapiemy już ze strony linie kodu odpowiadające za obstawianie meczów(pewnie była by to najuciążliwsza rzecz, lub nawet nie do pokonania)... zastanawiam się nad legalnością - jeżeli zawierasz transakcję przez stronę buka czy też telefon, czy dzwoniąc, to robisz to zgodnie z ich polityką. Jeżeli postawisz poprzez jakiś tam program.... mam wątpliwości.
Sumując, operacje na danych, czyli to na czym Ci zależy, były by pewnie najprostszą rzeczą. Znacznie trudniej byłoby znaleźć źródła skąd program miałby brać te dane. Myślę, że obstawianie meczów przez program byłoby bardzo uciążliwe ze względów na zabezpieczenia czy zawiłości w kodzie (nie wiem nie patrzyłem na źródła stron takich buków, nawet nie wyobrażam sobie jak miałoby to wyglądać przy flashu). Na końcu wisienka na torcie - legalność.