cytat z dnia 21 lipca 2019 18:26 przez rook01093
Jak słusznie zauważył @bartollomeo punktacja trochę chyba wymaga poprawy. 3 punkty tylko za kupon i 5 za analizę to trochę
dużo.Co jest w sumie głownym powodem dla którego nie podjąłem rękawicy w tym konkursie. Rozumiem, że ma to na celu zachęcenie do pisania merotorycznych postów w temacie a także grę u zaprzyjaźnionych buków ale przemyślałbym zasady punktacji tych aspektów. Przykład: stawiam kupon za 10 zł w meczu Arka - Jaga, że padnie gol (chociaż jeden). Spełnia on zasady regulaminu bo dotyczy meczu
ekstraklasy i kupon raczej wygrany - najwyżej stracę 10 zł. Dodatkowo piszę w temacie
ekstraklasy i opisuje ten sam typ. Czy dostanę punkty - tak (wg zasad regulaminu wszystko zrobiłem ok) - czy mój post albo kupon są trafione? Nie ma to znaczenia - 8 pkt jest na moim koncie czyli niemalże 3 typy w idealny wynik Naszej zabawy...
Proponuję rozważyć następującą zasadę (oczywiście na kolejną rundę zabawy). Punkty za kupon/post są przydziolone tylko w przypadku jeśli typ jest trafiony a ilość punktów otrzymana z kuponu odpowiada typowi jaki został tam obstawiony.
Przykładowo. Ktoś typuje Arka 0:3 Jaga. Stawia kupon w którym obastawia mecz (niezależnie czy tylko ten czy jako AKO): Jagiellonia wygra (2). Sumarycznie zgarnia za taki typ 4 pkt. -> trzy za wytypowanie poprawnego wyniku w zabawie + 1 za kupon u buka u którego poprawnie wytypował zwycięzcę - a nie wynik. Ta sama zasada mogła by być w przypadku posta. Uważam, że powinny być przyznawane punkty tylko za trafiony typ i na podobnej zasadzie jak wyżej.
Jeśli zdarzy się, że ktoś obstawi dobrze mecz w Naszym typerze, zagra kupon z DOKŁADNYM WYNIKIEM i ten sam mecz opisze w temacie
PKO Ekstraklasa/ swoim dziale kuponu ze statystykami (o ile taki prowadzi) należy mu się dodatkowe X punktów (powiedzmy 3). Tutaj nie wymagałbym opisania dlaczego taki właśnie wynik typujemy a jedynie 1X2 (czy też inne zdarzenie z tego meczu) - bo to umówmy się jest strzał i raczej z profesjonalnym typowaniem nie ma nic wspólnego a za takie chyba chcemy aby to forum uchdziło.
Wedle powyższych za nietrafiony typ nie ma nic - w tym momencie mam 8 pkt i uśmiechniętą michę. Natomiast jeśli ktoś wytypuje poprawnie to do zgarnięcia ma aż 9 pkt za mecz (zakładając ze postawił na kuponie dokładny wynik i napisał o tym meczu mądry post). Oczywiście możemy też doliczyć np dodatkowy 1 pkt jeśli ktoś zagrał kupon, napisał post (wg powyższych zasad) ale pechowo nic nie trafił. 8 uważam za niesprawiedliwe.