AZ Alkmaar vs Ajax / Ajax strzeli w 2 polowie @ 1,42
AZ Alkmaar vs Ajax / Ajax wygra 2 polowe @ 2,25 (unibet) 0:1
Dlugo myslalem nad tym spotkaniem bo jest ono jak mina ladowa, na ktorej latwo stracic obie nogi. Jednak ostatecznie postanowilem pojsc w strone gosci z Amsterdamu i postawic na ich gola w 2 polowie.
Juz tlumacze dlaczego.
Po pierwsze AZ Alkmaar to zespol ktory rozegral w tym sezonie 47 oficjalnych spotkan. Jak wyliczyla oficjalna strona AZ to tyle samo co Real Madryt czy Arsenal. Mniej spotkan rozegral Bayern, PSG, Chelsea i itd - taka ciekawostka. Ostatni mecz AZ gralo w Niedziele, gdy u siebie pokonali Zwolle 2:1. Intensywnosc gier i kalendarz AZ jest napiety do granic wytrzymalosci i sadze, ze zawodnicy AZ mocno to odczuja pod koniec sezonu. Tak wiec gospodarze graja ostatnio co 3-4 dni od 14 stycznia tego roku - to prawie 2,5 miesiaca. Ajax z drugiej strony ostatni mecz rozegral 11 dni temu! Mial prawie dwa tygodnie na regeneracje i odpoczynek oraz na trening i przygotowanie sie do kolejnych spotkan w Eredivisie oraz w KNVB Beker Cup. Frank De Boer twierdzi, ze zazdrosci AZ faktu, ze sa w stalym trybie meczowym lecz mysle, ze to nie do konca prawda szczegolnie po ostatnich slabym wystepach zespolu z Amsterdamu gdzie wyraznie trzeba bylo cos w teamie poprawic bo "nie stykalo" - dluzsza przerwa trafila sie wiec w doskonalym momencie.
Ogladajac ostatni mecz AZ ze Zwolle, gospodarze zaczeli bardzo ambitnie i po 15 minutach gry praktycznie zapewnili sobie 3pkt prowadzac 2:0. Zwole w ogole nie postawilo sie AZ w piewszych 45 minutach - choc przewrotnie strzelilo bramke. W drugiej polowie gra sie nieco zmienila. To Zwolle zaczelo atakowac i mialo kilka okazji do strzelenia gola a AZ jakby opadlo z sil. Nie bylo w tym nic dziwnego, bo 2 dni wczesniej grali z Anzhi w
LE. Mysle, ze dzisiejszy mecz moze potoczyc sie bardzo podobnie do tego Niedzielnego. W pierwszej polowie gospodarze z Alkmaar zapewne zaatakuja ambitnie gosci z Amsterdamu. Wkoncu graja u siebie i jest to semifinal pucharu kraju w ktorym o awansie decyduje jeden mecz wiec warto sie zmobilizowac i ten mecz wygrac. Poza tym, dodatkowym motywatorem jest tez fakt, ze wygrany z tego meczu bedzie z pewnoscia faworytem do zdobycia trofeum w koncowym rozrachunku, bo w finale czeka juz bardzo przecietna druzyna Zwolle.
Tak wiec, spodziewam sie wyrownanego meczu w pierwszej polowie, z lekkim wskazaniem na gospodarzy z Alkmaar. Ajax mysle, bedzie przez pierwsze 45 minut klepal pilke od kolegi do kolegi jak to maja w zwyczaju, AZ zapewne bedzie szukac prostych rozwiazan, wkoncu nie sa faworytem tego meczu i wygrana - nawet w brzydkim meczu ich zadowoli.
Sklady obu druzyn nie zmienily sie za bardzo od ostatnich spotkan a jedyna wazna absencja bedzie brak Siama De Jonga w zespole Ajaxu. Fischer ma ponoc zagrac - choc strony Ajaxu i AZ maja co do tego rozne zdania - to ja jednak wierze w tej kwestii oficjanlen stronie Ajaxu ktora twierdzi, ze Fischer zostal powolany do skladu na ten mecz i wykurowal sie juz po kontuzji.
Dla mnie osobiscie brak Siama to dobra wiadomosc. Ten zawodnik zawodzil w wielu spotkaniach w tym sezonie i nie prezentowal sie tak jak sie tego mozna bylo spodziewac. Na jego miejsce wskoczy zapewne Sigthorsson ktory zagra u boku Schone oraz De Sa - tak mi sie wydaje.
Najbardziej jednak licze na pomocnikow zespolu z Ajaxu - Klassena, Serero, Poulsena badz Krkicia. Sa to zawodnicy szybcy i technicznie dobrze wyszkoleni i mysle, ze to da im przewage szczegolnie w drugiej polowie gdy team z AZ zacznie odczuwac zmeczenie.
Jedyne co w tym meczu mnie martwi i czego nie jestem w stanie przewidziec to podejscie Ajaxu do meczu pucharowego. Wiem, ze AZ bedzie zmotywowane na 100% - Ajax ...? mysle, ze sa "glodni gry" - nie grali prawie 2 tygodnie. Mysle, ze chca zagrac jak najlepiej, bo ostatnio zdarzaly im sie wpadki w lidze - dwa remisy z Breda i Camburgiem. 3 nie wygrany mecz - choc to puchar moze nie wplynac na zespol pozytywnie. Presja ze strony kibicow jest - wygranie ligi i Pucharu w jednym sezonie na pewne bedzie wielkim sukcesem dla klubu.
Ostatecznie mysle, ze mecz zakonczy sie wynikiem 1:2 dla Ajaxu - ale nie bedzie to latwy mecz dla gosci. Mysle, ze po poczatkowej dominacji gospodarzy Ajax otrzasnie sie w 2 polowie i dlatego stawiam wlasnie na bramke zawodnikow z Amsterdamu w 2 polowie meczu oraz ich wygrana w 2 czesci spotkania.