Podstawowa analiza. Więcej rozpiszę się jeszcze przed wiosną. Lecimy z tematem:
Pogoń Siedlce - Górnik Łęczna 1 3.45
Szczerze to modliłem się o tego rywala. Nie Motor Lublin, nie Lechia Zielona Góra a właśnie Górnik Łęczna. Jest to idealny rywal dla gospodarzy. I mogę ponownie śmiało stwierdzić, iż Pogoń Siedlce to jeden z najpewniejszych gospodarzy w tej edycji w obecnej fazie. Kurs na awans Pogoni już też co ciekawe spadł z 2.50 na 2.28 na awans w
Fortunie. I to dość szybko, bo aż po 12 godzinach od wystawienia kursów. Nic dziwnego. Ręka Marka Saganowskiego w drużynie jest jak najbardziej widoczna. Za poprzedniego trenera futbol wyglądał znacznie się różnił. Aż już potem pewne zmienne w taktyce legły w gruzach. Uległo to korekcie przez obecnego trenera i już można powiedzieć (o ile nic bądź niewiele się nie zmieni przez te 3 miesiące) że jest to w pełni najpewniejszy typ. Niemal pod każdym kątem. Ponownie nie chcę zdradzać pewnych szczegółów aby rywal za wiele nie wiedział.
KKS Kalisz - Śląsk Wrocław 1X 2.52
Tutaj szanujmy się, ale bardzo mocno faworyzowany przez bukmacherów jest Śląsk Wrocław. Nawet bym powiedział, że aż za bardzo. Co trzeba zrobić, aby poważanie było inne? Czy różnica lig to wystarczający argument. Otóż nie. Wcześniej Śląsk Wrocław wygrywał z amatorami z 4 ligi oraz wygrana z Lechem którą mogą zawdzięczać "słabszej" dyspozycji mistrza Polski. A tak remis z Sandecją sprawia, że z Kaliszem taki rezultat również jest osiągalny. Kalisz udowodnił obu ekstraklasowiczom, iż drużyny z
Ekstraklasy nie są im straszne. KKS Kalisz również imponuje świetną formą w 2 lidze. Fakt - ostatnie spotkanie z Garbarnią pokazało, iż piłkarze już bliżej byli myślami w przerwie ligowej niż właśnie na meczu. Nawet domyślam się dlaczego, bo analogiczna sytuacja była swego czasu z obecnym trenerem KKSu Kalisz który był trenerem w Pogoni Siedlce. Ale mogę się tylko domyślać. W każdym razie 1X można formalnie grać. Śląsk Wrocław
Motor Lublin - Raków Częstochowa 2 1.20
Tutaj akurat szanujmy się, ale drużyna z Rakowa gra zupełnie inny futbol. A żeby liczyć się w następnym sezonie w Europie - trzeba taki grać również w
Ekstraklasie wygrywając mecze wręcz hurtowo. Co jest czynione przez Raków. Mało tego - Raków nie przegrał ani... nawet nie zremisował meczu w 2020 roku w Pucharze Polski odkąd hurtowo wygrywali to trofeum. Czy ta passa zostanie utrzymana w 3 edycji z rzędu? To się okaże. Jednak w tym meczu Raków może czuć się jak walec. Walec który zapewne się nie zatrzyma w Lublinie.
Lechia Zielona Góra - Legia Warszawa 1X 5.20
Tutaj bardziej przymierzam się w stronę X. Legia już ma inną kulturę gry, ale nie oznacza to, że Lechia może ten mecz przegrać. Zdecydowanie nie będzie już to rywal pokroju Radomiaka lub Jagiellonii, lecz gdy Lechia zrealizuje swoją taktykę - tak można liczyć na remis lub właśnie lekką wygraną Lechii. Na wyjeździe Legia dwa razy w tym sezonie wygrała 3 bramkami. Ale oglądając rywala odnosiło się wrażenie, że był całkowicie pogubiony. Lechia Zielona Góra na pewno będzie zorganizowana i dobrze przygotowana na ten mecz, gdyż zna stawkę tego spotkania. Dlatego też liczę na zacięte spotkanie.