tarki16
Użytkownik
Typ. Legia -1.5 AH 2.15 Bet365
Nie będę ukrywał, że mecze pucharowe zwykle omijam z daleko, bo dzieją się tam różne rzecz i ogólnie Puchar rządzi się swoimi prawami, ale w tym przypadku zrobię wyjątek. Nie będę się tutaj dużo rozpisywał. Na pewno znak zapytania można postawić nad składami, jakie wybiegną w czwartek na boisko, zwłaszcz po stronie Wojskowych. Niemniej jednak w Bydgoszczy trener Berg dał odpocząć swoim kluczowym ostatnio zawodnikom, nie zagrali m.in. Orlando Sa, Michał Kucharczyk i Ondrej Duda, która wszedł w drugiej połowie i zagrał 30 minut. Myślę, że jutro trener gospodarzy nie będzie kalkulował i poślę do boju swoją najlepszą jedenastkę, z możliwie jedną czy dwoma zmianami w porównaniu do starcia w LE z Metalistem. Nie sądzę, że Warszawianie zagrają totalną rezerwą, i w składzie pojawi się kilku młodych zawodników z 2 drużyny, bo Legia potraktuje ten mecz bardzo poważnie, nie będzie chciała powtórzyć wpadki z tamtego roku, gdzie na tym samym etapie rozgrywek przegrała w Zabrzu z Górnikiem i pożegnała się z tytułem. W Pogoni dużo przetasowań, moim zdaniem zupełnie niezrozumiała decyzja ze zwolnieniem Dariusza Wdowczyka, dzięki któremu właśnie zespół ze Szczecina zaczął o wiele lepiej grać, i osiągać dobre wyniki w tamtym roku. Słabsze wyniki w tym roku spowodowane są głównie odejściem Akahoshiego, który był niezwykle ważnym ogniwem w drużynie, problemami zdrowotnymi wielu zawodników i przede wszystkim szczupłą kadrą i brakiem wartościowych zmienników. To jest decyzja zarządu i mogę się z nia tylko niezgodzić, a czy Portowcy zaczna lepiej grać okaże się już niedługo. Mimo wygranego spotkania z Cracovią, zespół nie zagrał najlepiej. Widać w zespole brak kontuzjowanego Robaka czy Frączczaka, którzy w trudnych momentach potrafili strzelać ważne bramki dla drużyny. W Warszawie wymieniona wyżej dwójka prawdopodobnie też nie zagra, narazie cicho na oficjalnych stronach o kadrach obydwu drużyn na to spotkanie. Oprócz Robaka i Frączczaka nei zagrają pewnie też: Michał Koj, Bruno Loureiro i Michał Walski. Jeśli chodzi o Legię to w składzie Wosjkowych zabraknie na pewno dwóch waznych ogniw a mianowicie Radovica i Brzyskiego, jednak i bez tych kluczowych zawodników Legia poradziła sobie w Kijowie z Metalistem i lekko rezerwowym składem w niedzielę z Zawiszą. W porównaniu do Pogonii, Legia ma ławkę rezerwowych, przede wszystkim wartościowych zawodników, którzy spokojnie udźwigną ciężar meczu pucharowego. Moim zdaniem Berg nie będzie kalkulował, skoro tacy zawodnicy jak Kucharczyk, Sa czy Duda odpoczywali w Bydgoszczy to jutro powinni zagrać od pierwszej minuty i zobaczymy skłąd podobny jak z Metalistem. Napięty terminarz przed Legią, później spotkanei ligowe ze słabiutkim ostatnio Ruchem, więc myślę, że tutaj będzie sporo rotacji ,aby wygrac namniejszym nakładem sił, i przygotować się na mecz LE z Metalistem, aby przypieczętować awans do kolejnej fazy. Pogoń w Warszawie w 5 ostatnim spotkaniach przegrywała, i to minimum dwoma bramkami. Myślę, że jutro będzie podobnie, bo tak jak wspomniałem wcześniej, zwolnienie trenera Wdowczyka nie była dobrą decyzją, i to podjęta po wysokiej porażce z Jagielonią, gdzie portowcy grali bez kilku podstawoych zawodników. Ponadto Pogoń bez formy, gra słabo, obrona strasznie się gubi, na ławce nie ma wartościowych zmienników, oraz w obecnym składzie nazwiska, który poprowadzi zespół do zwycięstwa nad Legią. Sam Zwoliński, który jest po kontuzji, zreszta nei wiadomo czy wystarczy mu sił nacałe spotkanie, Murayama, Małecki to za mało na dobrze dysponowaną w ostatnim czasie Legie. W tym momencie to róznica klas, i nawet z Robakiem i Akahoshim Pogoń miałaby problem w Warszawie. Moim zdaniem Legia to gładko wygra i to różnicą minimum dwóch bramek, a kurs warty ryzyka.
Przypuszczalne składy: (Legia.net)
Legia: Kuciak – Broź, Astiz, Rzeźniczak, Guilherme – Żyro, Jodłowiec, Vrdoljak, Kucharczyk – Duda – Sa.
Pogoń: Janukiewicz – Rudol, Golla, Dąbrowski, Nunes – Bąk, Murayama, Murawski, Matras, Małecki – Zwoliński.