Już od jutra rozpoczynamy walkę w 1/8 finału, która potrwa 4 dni - po 2 mecze dziennie.
Również jak w Azji wchodzę w mecze już dziś.
Kilka kuponów AKO
Gwinea Równikowa - Gwinea Gwinea
Wyspy Zielonego Przylądka - Mauretania WZP
4,3
Nigeria - Kamerun Nigeria
Egipt - Kongo Kongo (A)
4,4
Nigeria - Kamerun Nigeria (A)
Gwinea Równikowa - Gwinea Gwinea (A)
Egipt - Kongo Kongo lub remis
3,7
Angola - Namibia Angola (A)
Maroko - RPA Maroko
2,5
Gwinea Równikowa zrobiła świetny wynik w grupie pokonując a wręcz rozbijając WKS aż 4:0, z Gwinea Bissau wygrali 4:2 i z Nigerią zremisowali 1:1. Gwinea przegrała 0:2 z Senegalem, remis 1:1 z Kamerunem i wygrana 1:0 z Gambia. Teoretycznie zdecydowanie lepsze wyniki Gwinea Równikowa jednak ja patrzę na potencjał a ten zdecydowanie większy jest po stronie Gwinei, która ma w swoim zespole naprawdę bardzo dobrych zawodników - Guirassy był w grupie oszczędzany, dopiero zagrał 60 minut w 3 meczu ale jestem przekonany, że jeżeli będzie zdrowy to tutaj już zagra od 1 minuty. Ogólnie zawodników dobrych i bardzo dobrych jest tam wielu. Uważam, że Gwinea Równikowa zrobiła wyniki w grupie ponad swój stan.
Wyspy Zielonego Przylądka wyeliminowali Ghanę wygrywając z nimi 2:1, z Egiptem zremisowali 2:2 gdzie już mieli zapewnione 1 miejsce w grupie więc widać, że są w gazie. W dodatku rozbili Mozambik 3:0. Grupę wygrali bardzo pewnie z 7 punktami a grupa przypomnę nie należała do łatwych. Ich przeciwnikiem jest Mauretania, która awansowała po zwycięstwie nad Algierią 1:0 po za tym 2 porażki 0:1 z Burkina Faso i 2:3 z Angolą.
WZP na ten turniej przyjechali w dość solidnym składzie gdzie znajdziemy kilku ciekawych zawodników G. Rodrigues, P. Andrade, Jovane i kliku zawodników z ligi Francuskiej.
Uważam, że WZP awansują ale ja wchodzę w ich zwycięstwo już po 90 minutach.
Miałem nie grać w kierunku Nigerii ale w Kamerunie dzieje się jeszcze gorzej niż myślałem, ponownie kłótnie i ponownie A. Onana odstawiony ze składu. A. Aboubakar wypadł z powodu kontuzji i naprawdę tam to wszystko wygląda blado - porażka z Senegalem dobitnie to pokazała natomiast Nigeria pomimo złego początku 2 zwycięstwa w grupie w tym z WKS.
Egipt bez Salaha to już nie ta sama drużyna, awans z 3 punktami po 3 remisach każdy 2:2. Egipt zawsze kojarzył mi się z drużyną solidną w Afryce przede wszystkim ze szczelnej obrony a tutaj aż 6 bramek już straconych w 3 meczach. Wchodzę w kierunku Konga, które wygląda bardzo dobrze mimo również 3 remisów ale oglądałem ich mecz z Zambią byli drużyna zdecydowanie lepszą, strata gola po fatalnym błędzie bramkarza, remis z Maroko gdzie Kongo nie wykorzystało rzutu karnego i ogólnie mecz bardzo wyrównany. Zebrali świetną paczkę i uważam, że to Oni awansują dalej.
Jak już wspomniałem M. Salah doznał kontuzji i nie zagra w tym spotkaniu co jest fatalną wiadomością dla Egiptu. Kongo mają w swojej kadrze takich piłkarzy jak: T. Bongonda - wygląda bardzo dobrze na boku pomocy, S. Banza, Y. Wissa, Silas, G. Kakuta, A. Masuaku, Ch. Mbemba, C. Bakambu czy M. Elia - kto interesuje się piłka to większość z tych piłkarzy zna. Oczywiście nie mówię, że są to zawodnicy na światowym poziomie ale jak na Kongo.. są to zawodnicy na pewno bardzo ambitni i solidni. Widać w ekipie Konga chęć gry - może to śmiesznie brzmi ale nie widać było tego choćby w ekipie Kamerunu, Algierii, Ghany czy WKS jak oglądałem ich w fazie grupowej.
Ostatni kupon to awans Angoli i zwycięstwo Maroko.
Angola powinna sobie poradzić z Namibią, niby zebrane 4 punkty w grupie ale to Angola lepiej się pokazała, lepiej się ją ogląda i uważam, że to Oni awansują. No i chyba główny kandydat do złota - Maroko. O składzie nie ma co mówić bo wyglądają świetnie. RPA porażka z Mali remis z Tunezją i wygrana z Namibią.
Meczu Senegalu nie ruszam, niby powinni wygrać z WKS - zwolniony trener po blamażu ale to są gospodarze, mają potencjał w tej kadrze i naprawdę nie zdziwię się jeśli Senegal będzie miał tutaj kłopot.
Wchodzę jeszcze w 4 single.
Mali - Burkina Faso remis 3,00
Egipt - Kongo Kongo 3,40 (tutaj wszedłem po ponad 4 - 2 dni temu)
Nigeria - Kamerun Nigeria 2,13
Gwinea Równikowa - Gwinea Gwinea 2,25