Piłka nożna -> Hiszpania -> Copa del Rey
22:00
La Rosaleda, Malaga
Málaga vs. Getafe
Typ: 2
Kurs: 2.70
Bukmacher:
Interwetten
Dziś ostatni dzień rozgrywania pierwszych meczów 1/8 Pucharu Króla. O 22 zagrają ze sobą pierwszoligowe Málaga i Getafe. Gospodarze zajmują 18 miejsce w
La Liga z zaledwie 13 punktami w 16 meczach. Jest to drużyna, która często remisuje, więc można by i tutaj dopatrywać się remisu. Ja jednak stawiam na gości. Dlaczego? Wszystkie te remisy, za wyjątkiem tego z Sevillą FC, zanotowali z zespołami z dolnej połówki tabeli, z którymi powinni wygrywać, jeśli myślą o utrzymaniu się w lidze. Do tej rundy przeszli tylko dzięki bramce strzelonej na wyjeździe w dwumeczu przeciwko Realowi Zaragoza (1-1 na wyjeździe, 0-0 u siebie), na dodatek strzelonej z rzutu karnego.
Getafe znajduje się w górnej części tabeli, na 7 miejscu. Zespół ten ma teraz wyraźną zwyżkę formy. W ostatnich 6 meczach aż 5 razy wygrali i tylko raz przegrali (z Villareal). W poprzedniej rundzie wyeliminowali Espanyol Barcelona. Myślę, że nie powinni mieć problemu z niżej notowanym rywalem i już w pierwszym meczu zawalczą o zwycięstwo, by w rewanżu na spokojnie dopełnić formalności.
21:00
El Madrigal, Villarreal
Villareal vs. Celta de Vigo
Typ: under 2,5
Kurs: 2.00
Bukmacher:
PinnacleSports
Mecz rewanżowy Pucharu Króla pomiędzy "Żółtą Łodzią Podwodną" a drużyną "Błękitnych". W pierwszym meczu padł wynik 1-1. Wydawać by się mogło, że jako zespół z wyższej ligi Villareal powinien być faworytem tamtego meczu i remis powinni uznać za rozczarowanie. Nic bardziej mylnego. Zespół gospodarzy był bardzo zadowolony, mówiono o "cennym remisie" czy "ważnym golu na wyjeździe". Jest w tym sporo racji, bo po tym co pokazali w pierwszym meczu mogą śmiało mówić o szczęśliwym remisie. Celta de Vigo przeważała przez większość meczu i zasłużyła na znacznie lepszy rezultat. Dzisiejsi gospodarze po szybkim strzeleniu bramki w 12 minucie spotkania uznali, że mają to co chcieli i nie mieli już ochoty na dalszą grę. Ten minimalizm Villareal pozwala mi mieć nadzieję, że w rewanżu będą przez dłuższy czas grać na 0-0, ewentualnie zadowolą się wynikiem 1-0. Meczów pomiędzy tymi zespołami nie analizuję, ponieważ po wylosowaniu siebie w tegorocznym pucharze grają ze sobą pierwszy raz od 2,5 roku.
Aby potwierdzić zachowawczą grę Villareal w pucharach dodam, że na 9 ostatnich meczów w Pucharze Króla aż 8 było underowych! Jeśli chodzi o gości to wygląda to następująco: na 9 ostatnich meczy w czterech z nich padło poniżej 2,5 gola.
Podsumowując, myślę, że w tym meczu przez dłuższy czas będzie utrzymywał się wynik 0-0. Jeśli jednak spotkanie ułoży się tak, że w pewnym momencie będzie wynik 1-1, który oznacza dogrywkę, oba zespoły prawdopodobnie nie będą chciały ryzykować utraty głupiej bramki i będą czekać na dogrywkę, co tym bardziej przemawia za typem under 2,5.