Cześć Soldier31, nie martw się wkrótce te mury runą ????
Wprawdzie nie napisałeś o który model gry Ci chodzi ( bo choć ten wątek rozpocząłem schematem gry na @2 to później userzy zwracali się tu do mnie o rozmaite modyfikacje i stąd dodałem dla nich kilka innych wariantów jak np. na kurs 1.5; 1.8; 1.9 czy wersję do gry w
Fortunie więc z uwzględnieniem podatku obrotowego 12% ) ale odbieram to tak, że masz na myśli początkową wersję na @2.
Jeśli tak, to nie bardzo wiem jaki masz problem - bowiem na 1. stronie zamieściłem obszerną "instrukcję obsługi" każdego etapu gry.
Przypomnę ją we fragmencie:
Oto schemat postępowania w tej metodzie:
Start gry:
etap / stawka / koszt / wygrana / kasa /
01 ...... 1 .......... 1 ......... 2 ........ +1
( trafiając na I etapie , grę zaczynamy od początku, a do banku odkładamy 1 jednostkę jako wygraną netto )
....................
Scenariusz dla gry przy braku trafienia na I etapie:
01 ...... 1 .......... 1 ......... 2 ........ -1
02 ...... 2 .......... 3 ......... 4 ....... +1
( trafiając na II etapie grę zaczynamy od początku, a do banku odkładamy 1 jednostkę jako wygraną netto )
.....................
Scenariusz dla gry przy braku trafienia na II etapie:
02 ...... 2 .......... 3 ......... 4 ........ -3
03 ...... 2 .......... 5 .........
4 ........ -1
04 ......
4 .......... 5 ......... 8 ........+3
( trafiając na III etapie , gramy na IV etapie za całą tę wygraną i przy podwójnym trafieniu, odkładamy do banku zysk 3 jednostki, zaczynając grę od I etapu, zaś przy braku podwójnego trafienia lub przy przegranej od razu na III etapie - kontynuujemy grę na IV etapie od stanu kosztów z III etapu )
..........................
Scenariusz dla gry przy braku trafienia na III etapie:
03 ...... 2 .......... 5 ......... 4 ........ -5
04 ...... 2 .......... 7 .........
4 ........ -3
05 ......
4 .......... 7 ......... 8 ........ +1
( trafiając na IV etapie, gramy za całą tę wygraną na V etapie i przy podwójnym trafieniu, odkładamy do banku 1 jednostkę , zaczynając grę od początku - zaś przy braku podwójnego trafienia lub przy przegranej od razu na IV etapie - kontynuujemy grę na V etapie od stanu kosztów z IV etapu )
....................
Soldier31, tak więc przystępując do gry (po 2 przegranych) na etapie III - Twój koszt gry to 5j. i jeśli trafisz na tym III etapie, to wchodzisz do gry na etapie IV przy tym samym koszcie gry 5j. z jakim przystępowałeś do gry na etapie III.
Gdy przegrasz na etapie IV to masz taką samą sytuację co do kosztu gry 5j. jakbyś od razu przegrał na etapie III.
Zatem po przegranej na etapie IV ale stanowiącym jakby fazę B czyli kontynuację gry po wygranej na etapie III - grasz teraz tak jak podałem w schemacie, czyli już teraz na początkowym etapie IV czyli w jego fazie A ze stawką 2j. i przy sumie kosztów 7j.
Scenariusz dla gry przy braku trafienia na III etapie ( w jego fazach A lub B )
03 ...... 2 .......... 5 ......... 4 ........ -5
04 ...... 2 .......... 7 .........
4 ........ -3
05 ......
4 .......... 7 ......... 8 ........ +1
( trafiając na IV etapie
ale rozumianym tu jako kolejny etap początkowy więc jako faza A - a nie kontynuacja gry po wygranym etapie III, gramy za całą tę wygraną na V etapie i przy podwójnym trafieniu, odkładamy do banku 1 jednostkę , zaczynając grę od początku - zaś przy braku podwójnego trafienia lub przy przegranej od razu na IV etapie - kontynuujemy grę na V etapie od stanu kosztów z IV etapu ) .
Zwróć szczególną uwagę na to, że na etapie IV możesz być zarówno gdy kontynuujesz grę po trafieniu na etapie III więc niejako w fazie B etapu III - lub też wtedy gdy dopiero po raz pierwszy podejmujesz nową grę na tym etapie IV, czyli w jego fazie A.
.........
Jeśli ew. będziesz miał kolejne pytania, to pisz śmiało.
Pozdrawiam