>>>BETFAN - BONUS 200% do 400 ZŁ <<<<
>>> BETCLIC - ZAKŁAD BEZ RYZYKA DO 50 ZŁ + GRA BEZ PODATKU!<<<
>>> FUKSIARZ - 3 PROMOCJE NA START! ODBIERZ 1060 ZŁ<<<

Problem z instalacją systemu

luckyandgrind 22

luckyandgrind

Użytkownik
Panowie zaraz mnie coś ebnie, może ktoś pomoże...

Próbuje wgrać nowy system do laptopa. Myślałem, ze padł dysk bo w żadnym z trzech laptopów się nie podniósł, kupiłem nowy i cały czas przy instalacji wywala blue scrina (próbowałem wgrać Xp i 7kę i za każdym razem to samo), co dziwne teraz stary dysk znowu zaczął działać (na obu dyskach ten sam bład po jakiś 3 minutach od startu instalacji). Jak podmienie dysk z innego laptop to ładnie wszystko działa !

kombajn 282,8K

kombajn

Użytkownik
1. Czyste instalki Windows 11 od ver. 24H2 wymuszają szyfrowanie dysków BitLockerem. Aby to obejść:

* można utworzyć pendrivea przy pomocy programu rufus, który ma opcję wyłączenia szyfrowania

* przy instalacji systemu - jak "będzie prosił" o wybranie dysku - wcisnąć SHIFT+F10. W konsoli wpisać
Namierzyć klucz w edytorze
HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\BitLocker
Kliknąć PPM na folderze BitLocker i dodać
New-> Dword (32-bit) Value
Zmienić nazwę tak utworzonej wartości na
PreventDeviceEncryption
i zmienić jej wartość z 0 na 1
(kliknąć na wartości (w kolumnie 'name' ->PreventDeviceEncryption) i podmienić 0 na 1)
Zamknąć edytor i konsolę i dalej 'normalnie' przejść instalację...

+
+
+

2. Również da się obejść wymagane założenie konta Microsoft przy instalacji.
Aby była możliwość zainstalowania systemu 'na koncie lokalnym' - na dzień dzisiejszy trzeba przeprowadzać instalację BEZ podłączenia internetu (odłączyć kabel ethernet/nie wprowadzać hasła do sieci wi-fi).
Podczas instalacji w momencie zapytania o wybór języka nacisnąć SHIFT+F10.
Uruchomi się linia poleceń wpisujemy polecenie
OOBE\BYPASSNRO
Nastąpi ponowne uruchomienie procesu instalacji i tym razem instalka nie będzie marudziła o brak internetu czy konta Microsoft...

Do góry Bottom