kapszti
Forum VIP
Co prawda trochę się spóźniłem, bo Apertura 2012 w Chile wystartowała w nocy z piątku na sobotę meczem O'Higgins-Antofagasta ale jako że do tej pory nie miałem nic ciekawego do napisania, to też tematu nie zakładałem. Teraz jednak zakładam i liczę, że takie osoby jak TrackBank czy Zksstal będą pisać w tym temacie podobnie jak w roku poprzednim i uda nam się co najmniej we trzech rozpropagować tą niezwykle ciekawą ligę. Poniżej wrzucę kilka linków, gdzie znajdziecie ciekawie i niezbędne informacje odnośnie typowania spotkań tej ligi:
Transfery
Strona federacji
Serwisy informacyjne, zapowiedzi spotkań itp:
http://deportes.terra.cl/
http://www.todofutbol.cl/
http://www.prensafutbol.cl/
Za nami już kilka spotkań z tej kolejki, a oto wyniki:
O'Higgins-Antofagasta 1:0
Rangers-La Serena 2:0
Palestino-Univ Catolica 1:2
Huachipato-S.Wanderers 2:1
Przed nami jeszcze 4 spotkania w ten weekend i jedno dopiero w marcu, gdyż mecz Universidad de Chile-Cobreloa został przełożony. A oto te spotkania jakie nas dzisiaj czekają:
La Calera-Univ.Concepcion
Cobresal-San Felipe
Colo Colo-Dep Iquique
Audax-Espanola
VS
W mojej ocenie najciekawszym spotkaniem pierwszej kolejki będzie mecz Colo Colo-Iquique. Dla Los Albos to będzie dziwny sezon, gdyż podczas Apertury nie będą grali w tym samym czasie w Libertadores, a to po kłosie fatalnej postawy podczas poprzednich rozgrywek. Z jednej strony szkoda, zaś z drugiej mamy pewność, że skupią się w pełni na lidze i zobaczymy ich prawdziwe oblicze wreszcie. Co ciekawe z roboty nie wyleciał trener Ivo Basay i otrzymał tym samym drugą i jak się domyślam ostatnią szansę na udowodnienie, że jego zatrudnienie nie było błędem. W przerwie między rozgrywkami zarząd nie próżnował i zatrudnił wielu ciekawych graczy, jak choćby Pablo Contrerasa, Gonzalo Fierro, Mathiasa Vidangossy czy Bruno Romo. Naprawdę ilość transferów do klubu i z klubu robi wrażenie, ale co tu się dziwić, po takim sezonie rewolucja kadrowa była nieunikniona. Z ciekawych graczy ale tych, którzy się nie sprawdzili nie zobaczymy już Borisa Rieloffa, Marco Medela czy chociażby Sebastian Toro i Andres Scotti, który na stare lata wraca do ojczyzny, a konkretnie do Nacionalu Montevideo. Najbardziej chyba wzmocnili defensywę, bo jednak reprezentacyjny obrońca Pablo Contreras to będzie spore wzmocnienie ale też zależy od jego formy wiele. W ofensywie dalej mamy kłopot bogactwa, bo do ataku są tacy gracze jak Roberto Gutierrez, Gonzalo Fierro, Mauro Olivi, Carlos Munoz czy Esteban Paredes. Ze składów wynika, że w ataku zobaczymy Paredesa i Fierro, a ten drugi wraca po kilku latach pobytu we Flamengo, gdzie nie zaistniał zbytnio. Pomoc też ciekawa, a zwłaszcza ten duet rozgrywających Millar i Wilchez, który naprawdę może tutaj wiele dobrego zrobić.
Z kolei Deportes Iquique też nie próżnowali w przerwie i postarali się o ciekawych graczy. Pozyskanie takich graczy jak Boris Rieloff, Sebastian Toro, Edson Puch, czy Cristian Bogado to moim zdaniem spory sukces zarządu tego klubu. Poza tym z Sereny przyszedł doświadczony obrońca Mauricio Zenteno. A przecież w składzie mamy jeszcze doświadczonych graczy, którzy w Colo Colo zagrali mnóstwo spotkań czyli Rodrigo Melendez czy Arturo Sanhueza. Czytałem, że jeszcze przyszedł Jaime Grondona, który w 2007 roku grał na Mundialu U20 wraz z Alexisem w kadrze ale jak patrzyłem na jego statystyki to za dużo goli jak na napastnika to on nie nastrzelał więc tez i nie liczę na zbyt wiele od niego. Naprawdę mi się podoba ten duet napastników, bo Edson Puch przed wyjazdem na Bliski Wschód to trochę nastrzelał dla Universidadu de Chile, a Bogado grał już w największych paragwajskich klubach więc też swoją renomę ma. W pomocy ciekaw jestem występu młodego 18-letniego Michaela Contrerasa, gdyż czytałem, że po mimo młodego wieku potrafi już sporo więc czekam na eksplozję jego talentu.
Tak w skrócie to spodziewam się dzisiaj dobrego spotkania z dużą ilością goli, gdyż defensywy jeszcze raczej nie pozgrywane ze sobą i mogą popełniać błędy, a i bez tego to w Chile pada mnóstwo goli więc i dzisiaj na to liczę, a kursy na Colo Colo moim zdaniem zdecydowanie zaniżone, bo Iquique prezentują się na papierze bardzo ciekawie.
Colo Colo: Francisco Prieto; Pablo Contreras, Christian Vilches y Bruno Romo; José Pedro Fuenzalida, Álvaro Ormeño, Rodrigo Millar, Lucas Wilchez y Miguel González; Gonzalo Fierro y Esteban Paredes
Iquique: Rodrigo Naranjo; Rodrigo Brito, Mauricio Zenteno y Sebastián Toro; Boris Rieloff, Rodrigo Gaete, Arturo Sanhueza, Michael Contreras y Rodrigo Díaz,; Cristian Bogado y Edson Puch
Moje typy:
Over 2,5 @ 1,45 SB0:0
Over 3,5 @ 2,25
BTS @ 1,615
Edit: Słabiutki mecz w wykonaniu gospodarzy, którzy w ataku są w mojej ocenie dalecy od dobrej gry. Mnóstwo niedokładnych piłek sprawiło, że ten mecz się ciężko oglądało, a goście tak jak przypuszczałem swoje pokazali i mieli kilka okazji na to by wywieźć komplet punktów, a Edson Puch powinien tutaj strzelić co najmniej ze 2 gole.
Transfery
Strona federacji
Serwisy informacyjne, zapowiedzi spotkań itp:
http://deportes.terra.cl/
http://www.todofutbol.cl/
http://www.prensafutbol.cl/
Za nami już kilka spotkań z tej kolejki, a oto wyniki:
O'Higgins-Antofagasta 1:0
Rangers-La Serena 2:0
Palestino-Univ Catolica 1:2
Huachipato-S.Wanderers 2:1
Przed nami jeszcze 4 spotkania w ten weekend i jedno dopiero w marcu, gdyż mecz Universidad de Chile-Cobreloa został przełożony. A oto te spotkania jakie nas dzisiaj czekają:
La Calera-Univ.Concepcion
Cobresal-San Felipe
Colo Colo-Dep Iquique
Audax-Espanola
Z kolei Deportes Iquique też nie próżnowali w przerwie i postarali się o ciekawych graczy. Pozyskanie takich graczy jak Boris Rieloff, Sebastian Toro, Edson Puch, czy Cristian Bogado to moim zdaniem spory sukces zarządu tego klubu. Poza tym z Sereny przyszedł doświadczony obrońca Mauricio Zenteno. A przecież w składzie mamy jeszcze doświadczonych graczy, którzy w Colo Colo zagrali mnóstwo spotkań czyli Rodrigo Melendez czy Arturo Sanhueza. Czytałem, że jeszcze przyszedł Jaime Grondona, który w 2007 roku grał na Mundialu U20 wraz z Alexisem w kadrze ale jak patrzyłem na jego statystyki to za dużo goli jak na napastnika to on nie nastrzelał więc tez i nie liczę na zbyt wiele od niego. Naprawdę mi się podoba ten duet napastników, bo Edson Puch przed wyjazdem na Bliski Wschód to trochę nastrzelał dla Universidadu de Chile, a Bogado grał już w największych paragwajskich klubach więc też swoją renomę ma. W pomocy ciekaw jestem występu młodego 18-letniego Michaela Contrerasa, gdyż czytałem, że po mimo młodego wieku potrafi już sporo więc czekam na eksplozję jego talentu.
Tak w skrócie to spodziewam się dzisiaj dobrego spotkania z dużą ilością goli, gdyż defensywy jeszcze raczej nie pozgrywane ze sobą i mogą popełniać błędy, a i bez tego to w Chile pada mnóstwo goli więc i dzisiaj na to liczę, a kursy na Colo Colo moim zdaniem zdecydowanie zaniżone, bo Iquique prezentują się na papierze bardzo ciekawie.
Colo Colo: Francisco Prieto; Pablo Contreras, Christian Vilches y Bruno Romo; José Pedro Fuenzalida, Álvaro Ormeño, Rodrigo Millar, Lucas Wilchez y Miguel González; Gonzalo Fierro y Esteban Paredes
Iquique: Rodrigo Naranjo; Rodrigo Brito, Mauricio Zenteno y Sebastián Toro; Boris Rieloff, Rodrigo Gaete, Arturo Sanhueza, Michael Contreras y Rodrigo Díaz,; Cristian Bogado y Edson Puch
Moje typy:
Over 2,5 @ 1,45 SB0:0
Over 3,5 @ 2,25
BTS @ 1,615
Edit: Słabiutki mecz w wykonaniu gospodarzy, którzy w ataku są w mojej ocenie dalecy od dobrej gry. Mnóstwo niedokładnych piłek sprawiło, że ten mecz się ciężko oglądało, a goście tak jak przypuszczałem swoje pokazali i mieli kilka okazji na to by wywieźć komplet punktów, a Edson Puch powinien tutaj strzelić co najmniej ze 2 gole.