Drużyna sezonu
Newcastle - Świetna robota Pardewa w klubie z Północno-wschodniej Anglii.Znakomite transfery za rozsądne pieniążki i walka o
LM do ostatniej kolejki.W połowie sezonu wydawało się,że ten dobry początek był przypadkiem,ale po chwilowej zadyszce znów włączyli się do walki o Top 4.Cieszę się,że takich graczy jak Cisse,Ba czy Cabaye mogę oglądać na angielskich boiskach.Także pochwalić trzeba nie tylko te świetne transfery za małą gotówkę,ale również b.dobrą grę z najlepszymi ekipami w lidze i stawianie trudnego oporu min Man Utd gdzie na ST James Park potrafili ich nie boję się użyc tego słowa,zniszczyć 3-0.
Arsenal - Drugą drużyną którą chcę wyróżnić to Arsenal.Mój ukochany zespół podniósł się w tym sezonie jak słynny feniks z popiołów.Każdy "ekspert"twierdzi tak mniej więcej od 5-6 sezonów,że ten klub będzie za Top 4 a tu proszę..Top 4 od 16 lat jest..Każdy wie,jaki był początek tego sezonu.Sprzedaż tydzień przed końcem okienka dwóch czołowych postaci klubu + wiele kontuzji stworzyło taką sytuację,że we wrześniu było 17 miejsce i 1 pkt nad spadkiem..Sam w to nie wierzyłem..Nie wierzyłem również w 3 miejsce w tamtym czasie..Wierzyłem tylko o włączeniu się do walki może o tą ostatnią pozycje dającą
LM,jak się skończyło każdy wie a po odbudowaniu zespołu było kilkanaście znakomitych meczów jak z Chelsea na SB z Milanem na ES z Tott na ES czy nawet z City gdzie aktualny mistrz kraju wyszedł w całym meczu max 2 razy za własną połowę..
Piłkarz sezonu
Robin Van Persie - Tu nie ma żadnych wątpliwości kto był najlepszy.Wiadomo,że z moim nickiem i uwielbieniem tego piłkarza tak jak do Henry'ego moge być nie obiektywny..Ale nie tym razem
Wiadomo,liczby i stała forma mówią za siebie.Piłkarz kompletny w którego wierzyłem od dawien dawna,bo widziałem w nim ogromny potencjał.Musiały się "tylko" te kontuzje skończyć..Tak tez i było i efekt widoczny.
Największa niespodzianka
Beniaminki - Ogromna niespodzianka.Oczywiście trzeba najbardziej docenić drużynę z Swansea i Norwich,bo QPR to jednak pism fuksem sie uratowało.Ale dzięki temu,że Ci ostatni też się uratowali to Beniaminków uznałem za niespodziankę sezonu..Dawno już nie było sezonu gdzie wszystkie beniaminki się utrzymały.
cały sezon bez kontuzji Van persiego - Dla mnie to mega niespodzianka ????
Największe rozczarowanie
Drużyna - Liverpool i AV - Liverpool jak Liverpool..Niby majstra zdobyli ostatni raz kiedy Ja przyszedłem na świat..(czyli dawno temu ????) Ale to od zawsze jednak była i jest renomowana firma..Może teraz troche podupadła,ale nie spodziewałem się,że w tym sezonie będą prezentowali takie dno.Jednak te wielomilionowe transfery nic nie dały a Dalglish nie wiem co myślał sciągając praktycznie samych Angolów do ekipy.8 miejsce(lepsze bramki od Fulham..) to jednak kompromitacja dla tego klubu mimo,że kibice już się powoli przyzwyczajali do podobnych miejsc od 2 sezonów..Co do AV.Potencjał od zawsze mieli,ale Ja się nie dziwię,że z McLeishem tak nisko wylądowali.Ten trener to by i Arsenal i Man utd spuścił na 15 miejsce.Gorzej przez najbliższe lata już w tym klubie chyba nie będzie.
Piłkarz - Downing - Miał być Torres..Jednak trzeba u niego docenić to,że nawet jak mu nie szło to zawsze się starał na ile tylko mógł.Ale wróćmy do Downinga..inaczej niż jedno wielkie drewno tego kolesia nie mogę nazwać.Bez ostrzeżeń mi tu
Innego słowa na jego słabą grę od lat to znaleźć nie mogę ????
Najlepszy transfer
Cisse & Jelavic - Obaj panowie dołączyli do swoich klubów w styczniu i nieźle namieszali w końcówce sezonu.Cisse przepiękne i ważne bramki,Jelavic natomiast znakomity instynkt i też piękne bramki.Wprowadzili do tej ligi nowej swieżości.Oby w przyszłym sezonie też tak pykali jak w tym zakończonym.
Najgorszy transfer
Stewart Downing - Zaraz znów będzie tylko krytyka tego piłkarza z mojej strony.To drewno(znowu celowo,ale inaczej go nazwać nie potrafię) trafiło do Liverpoolu za kilka mln więcej niż A.Young do Man Utd : O Oczywiście oprócz kilku nurków to jednak Young statystyki ma wszechmocne.A jeśli mamy przyrównywać do Downinga to..każdy piłkarz praktycznie ma lepszy od Stewarta ???? 0 goli i 0 asyst jak na SKRZYDŁOWEGO za 20 mln to wynik absolutnie niewiarygodny ????
Jedenastka Sezonu :
Hart
Walker - Kościelny - Kompany - Ekotto
Dempsey - Song - Y.Toure
Aguero - Van persie - Rooney
Manager sezonu
Alan Pardew - Znakomicie poukładał ten zespół srok.Więcej wyjasnienia na samej górze.
Brendan Rogers - Kapitalny styl prezentowany przez jakiegokolwiek beniaminka musi budzić szacunek.Większość takich ekip liczy tylko na utrzymanie kosztem brzydkiej gry.Natomiast piłka Swansea jest efektowna,manager nie bał się tak grać nawet przeciwko największym rywalom.Oby więcej takich drużyn i managerów w tej lidze.
Dodałbym jeszcze kategorię : Frajerzy sezonu/Przegrani sezonu.Mam dwie takie ekipy na myśli hehe
Gdzie potracili wiele pkt przewagi które zadecydowały,że jedni i drudzy stracili szansę "na coś".