Aston Villa vs Blackurn Typ 1
O godzinie 16 na Villa Park gospodarze podejmą Blackburn.
Będzie to pojedynek zespołów aspirujących, jeśli nie do walki o prawo gry w eliminacjach Ligi Mistrzów to na pewno o prawo gry w pucharze UEFA w przyszłym sezonie. Po rozegraniu 23 kolejek obie drużyny w tabeli dzielą zaledwie 3 punkty i 3 pozycje. Gospodarze z 40 punktami na koncie zajmują 6 lokatę, goście plasują się na 9 miejscu (37 pkt.).
W Birmingham spotkają się dwie drużyny będące obecnie w bardzo dobrej dyspozycji. „The Villans” remisując 2-2 w ostatnim meczu ligowym z Liverpoolem zanotowali 7 mecz w Premiership bez porażki. Remis z Middlesbrough dla Blackburn był piątym spotkaniem bez przegranej.
W meczu kończącym ostatnią kolejkę
Premier League drużyna Martina O’Neilla zremisowała na Anfield Road 2-2. Z pewnością był to szczęśliwy dla Aston Villi remis, w końcu goście w meczu z Liverpoolem oddali zaledwie jeden celny strzał na bramkę „The Reds” a zdobyli dwie bramki. Ja byłem jednak pod wrażeniem charakteru, jaki w tym meczu pokazała drużyna O’Neilla. Przy tak grającym w poniedziałek Liverpoolu naprawdę niewiele zespołów byłoby w stanie przeciwstawić się „The Reds” i ugrać cokolwiek. „The Villans” się udało.
W sobotę to właśnie gospodarze będą dla mnie faworytem. Na własnym boisku prezentują się bardzo solidnie (7-1-4), jeśli przegrywają to tylko z najlepszymi: Liverpoolem, Arsenalem czy Manchesterem United. Na tarczy z Birmingham wracała już w tym sezonie między innymi Chelsea.
Blackburn w ostatnim meczu rozczarowało zaledwie remisując po przeciętnej grze 1-1 z Middlesbrough.
W pierwszym meczu obu zespołów w listopadzie na Ewood Park podopieczni Martina O’Neilla rozbili Rovers aż 4–0 po golach: Carew, Barry’ego, Younga i Harewooda. Myślę, że w najbliższym meczu także wygrają, może już tylko nie tak efektownie.
Kurs na zwycięstwo „The Villans” w okolicach 2,0 :spokodfhgfh: