Wstałem dopiero i na pierwsze mecze nie zdążyłem .... ale może to i lepiej
Derby Liverpoolu. Everton - Liverpool. Od lat zacięte mecze. Obie ekipy dość mocno pod formą więc tak na prawdę próżno strzelać kto wygra. Ja mam trochę inny typ. Otóż na to , że dziś zobaczymy dość przeciętne widowisko.

Liverpool - Everton Under 2.5 gola 1.72 Expekt
To najpierw od The Reds. Liverpool się spisuje w tym sezonie fatalnie , zdarzają już mu się wpadki z takimi drużynami jak Wolverhampton , które do meczu z Liverpoolem miało na wyjazdach ledwo punkt zdobyty. Po złych wynikach przyszła zmiana trenera, Hodgsona zamienił Dalglish ....ale czy zmiana trenera w środku sezonu to dobre posunięcie ? No nie powiedziałbym. Zimny prysznic i dwie porażki na dzień dobry. Z Manchesterem w FA Cup i Blackpool w lidze na Bloomfield. Teraz Kenny miał trochę więcej czasu aby popracować z drużyną , ale i tak to jest ciągle za mało. Liverpool dziś bez zawieszonego Gerrarda , i Jamiego Carraghera. Ważne osłabienia ale są i powroty w postaci Cola i Aurelio. Liverpool ostatnimi czasy strasznie nie równo gra. Przegrywa , wygrywa remisuje z każdy. Ciężko właśnie na dziś ich rozgryźć. Ale wszystkie te mecze The Reds nie są jakieś porywające. NA wyjazdach dają sobie wbijać regularnie bramki , na Anfield rywalom już tak łatwo nie jest. Everton do tego spotkanie podejdzie ciut w lepszych nastrojach. Ostatnio jednak trochę punktów wpadło. Wygrana z Man City czy Tottenhamem szczególnie zwracają uwagę. Czyli pasują im mecze gdzie nie są faworytem

Zespół Moysa bardzo nie a różnicy czy gra w domu czy po za nim. Pkt mniej więcej równo się rozkładają. NA wyjazdach tendencja remisowa z naciskiem na bronienie własnej bramki. JA to bym się spodziewał tutaj meczu takiego , jak wyglądają derby pomiędzy tymi drużynami od lat. Każdy chce wygrać , ale nikt nie chce przegrać i dlatego spodziewam się ultra defensywnego z małą ilością bramek.
-------------------------------------------------------------------------------------------------
edit// no i dzisiejszy HIT.
Nie podejmę się chyba typowania tego spotkania tylko poniekąd przybliżę sytuację obu drużyn. Mecze Tottenhamu z Manchesterem prawie zawsze były wielkim wydarzeniem. W tym roku siła będzie podwójna bo Koguty ciągle wierzą , że mogą skutecznie powalczyć o mistrzostwo Anglii. Warunek jest jest jeden z wielu. Dziś trzeba ograć Vice mistrzów Anglii. Ale nie będzie to łatwe zadanie. Po kolei.
Manchester. Można by ich nazwać straszni minimaliści w tym sezonie. 1:0 czy przewaga jednym golem i starczy. Wiele razy się to zemściło na nich gdzie remisowali wygrane mecze w ostatnich minutach , jakby nie te głupie remisy to sprawa tytułu chyba by była zamknięta. Manchester w tym sezonie prezentuje dwa oblicza. Dobry , szybki i skuteczny futbol na Old Trafford , i taki trochę zamotany na wyjazdach. Ostatnie mecze wyjazdowe Manchesteru były dość różne. Słaby mecz z WBA ale wygrana 1:2 i całkiem dobre zawody ale remis z Birmingham. Dziś poprzeczka zawieszona sporo wyżej bo przyjdzie im grać na White Hart Lane. Kolejny remis ? Zobaczymy. Manchester można powiedzieć ma patent na Koguty. Wiem , że kiedyś Koguty tak mocne jak teraz nie były , ale fakt jest faktem , że MU zazwyczaj ich ogrywało.
WHL bardzo gościnne dla Czerwonych Diabłów zawsze było , można by rzec , że taki trochę drugi dom ???? 17 meczów 11 wygranych Diabłów i 3 remisy. Jak na klasę rywala wynik imponujący. Dziś Ferguson wreszcie będzie mógł wystawić prawie pełny skład. Wraca Wayne Rooney. Fakt , Hernandez całkiem dobrze go zastępował ale za to Berbatov dużo słabiej grał. Zresztą dobrze to widać jak Wayne wrócił po kontuzji i jak świetnie rozumiał się z Berbą. Nie pewny jest występ Scholsea i van der Saara który zmaga się grypą. Edwina od początku roku całkiem dobrze zastępował Kuszczak , ale jednak w takim meczu , gdzie Van der Vaart , Bale czy inni lubią przyładować na bramkę Edwin byłby pewniejszym rozwiązaniem. Tak jak pisał Robson. Nani z Andersonem ostatnio dobrze śmigają, dodać do tego współpracujących Rooneya z Berbatovem powinni dać gwarancję , przynajmniej ze strony Manchesteru dobrych i ciekawych akcji. Martwi mnie tylko fakt , ze Ferguson lubi zaskakiwać , szczególnie w tych trudnych meczach i przekombinować , ale mam nadzieję, że nie tym razem ???? W obronie United żelazna czwórka. Evra - Vidic - Ferdinand - Rafael. Szczególnie o Rafaelu Ferguson wypowiadał się ostatnio w samych superlatywach.
Tottenham - świetną pracę wykonał Redknapp , świetne transfery i Tottenham zaczyna się liczyć. Koguty grają bardzo widowiskową piłkę , ciąg na bramkę przede wszystkim. No ale mając takich piłkarzy jak Bale , Van Der Vart , Modric , Lennon to nie może być inaczej. Ciekawe czy tylko nie okaże się to zgubne dla nich taki masowy atak. Obrona United dobrze radzi sobie z rozbijaniem ataków , a o kontrę nie trudno. Koguty jednak mimo wysokiej formy , zdarzają im się często dziwne wpadki. Nie są jeszcze stabilni ale zawsze są groźni.
Reasumując. Nie podejmę się typowania tego spotkania. Wiadomo , że będę gorąco kibicował Diabłom ale doceniam klasę rywala i wiem do czego są zdolni. Redknapp zapowiada , że przerwie passę bez porażki United w tym sezonie. Skorzystała by na tym cała czołówka , bo zarówno Chelsea , Arsenal , Man C i Tottenham odrobili by do Diabłów 3 pkt. Zobaczymy. Ja jednak wierzę , w MU. Cholernie ciężki mecz , mam nadzieję , że spełni pokładanie w nim nadzieję , i przyniesie wiele dobrego ale jak już pisałem nie podejmę się typowania tego meczu bo to by były typy bardziej przez serce a nie przez rozum.
Glory Glory Man United :!: