Spotkanie: Derby County - Liverpool FC
Mój typ: Liverpool FC
Kurs: 1,30
Bukmacher: Unibet
Stawka: 8/10
Analiza:
Od niedawna zespół Derby ma nowego managera (Paul Jewell) i widać efekty jego pracy z drużyną choćby na tle ostatniego meczu gdzie udało się Baranom wywieźć cenny punkt z St.James Park z Newcastle gdzie zremisowali 2-2. Teraz przed nimi rywal z najwyższej półki, a dokładniej Liverpool, który w tegorocznych rozgrywkach zgubił już sporo punktów na Anfield Road, ale naszczęście w wyjazdowych spotkaniach spisuje się bardzo dobrze dzięki temu nie stracił jeszcze definitywnie kontaktu z czołówką. Uważam, że w tym świątecznym spotkaniu Barany skupią się na bronieniu dostępu do własnej bramki i dzięki temu zbyt wiele ich nie stracą zwłaszcza iż kilka dni później The Reds czeka trudny wyjazd na City of Manchester Stadium. Podsumowując, Liverpool powinien zgarnąć w tym spotkaniu pełną pulę, ale nie jestem przekonany co do wysokiego zwycięstwa stąd też typ na zwykłą "dwójkę"
-----
Spotkanie: Chelsea Londyn - Aston Villa
Mój typ: Chelsea Londyn
Kurs: 1,40
Stawka: 7/10
Analiza:
Oglądając ostatnie spotkanie Chelsea, w którym wygrali 1-0 z Blackburn można odnieść wrażenie, że Londyńczycy zagrali tak jakby w swoim starym stylu, a więc niby nic wielkiego, a jednak to jednobramkowe zwycięstwo. Bo co jak co, ale według mnie to Blackburn było w tamtym spotkaniu lepszą drużyną. Warto jednak zauważyć, że The Blues zagrali w tamtym spotkaniu osłabieni brakiem filarów drużyny jakimi niewątpliwie są Didier Drogba i John Terry. Może dlatego ta gra nie była taka ładna, ale co najwazniejsze przyniosła oczekiwany efekt, a więc zwycięstwo. Patrząc na tabelę i 3 miejsce zajmowane przez Chelsea mimo wszystko możemy być lekko zaskoczeni, bo po słabym początku sezonu i odejściu Mourinho wydawało się, że nie będzie to już tak dobra drużyna, a tymczasem The Blues pod wodzą Avrahama Granta grają swoje i skrzętnie zdobywają punkty. Teraz przed nimi mecz z Aston Villą, w którym według mnie możemy zobaczyć podobną Chelsea jaką widzieliśmy w meczu z Blackburn, a więc może i mało efektowną, ale za to efektywną. Podsumowując liczę na zwycięstwo Chelsea, choć wydaje mi się, że nie będzie ono zbyt okazałe
-----
Spotkanie: Tottenham - Fulham
Mój typ: Tottenham
Kurs: 1,45
Stawka: 7/10
Analiza:
Tottenham pod wodzą Juande Ramosa spisuje się znacznie lepiej niż miało to miejsce na początku sezonu za czasów Martina Jola, ale mimo to nadal miejsce w tabeli jest dużo poniżej oczekiwań, a i strata do czołówki jest całkiem spora. Jednakże świąteczno-noworoczny czas gier w Premiership jest chyba bardzo dobrym aby choć część z poniesionych wcześniej strat odrobić. W poprzedniej kolejce po niezłym meczu przeciwko Arsenalowi niestety Kogutom nie udało się zdobyć żadnego punktu, a kto wie jak skończyłoby się tamto spotkanie gdyby Robbie Keane wykorzystał rzut karny w bodajże 70 minucie spotkania. W każdym bądź razie co było... już minęło i czas skupić się na najbliższym spotkaniu z Fulham. Popularni "Wieśniacy" są drużyną, która jest wstanie urwać punkty najlepszym, ale... raczej tylko na Craven Cottage, bo w tym sezonie na wyjeździe nie odniosła jeszcze ani jednego zwyciestwa. Wydaje mi się, że taki bilans bez żadnego wyjazdowego zwycięstwa Fulham będzie i miało po meczu z Tottenhamem, bo Koguty mimo kilku poważnych osłabień wydają się być w dobrej formie, a z kim podopieczni Ramosa mają wygrywać jak nie z niżej notowanymi rywalami