>>>BETFAN - BONUS 200% do 400 ZŁ <<<<
>>> BETCLIC - ZAKŁAD BEZ RYZYKA DO 50 ZŁ + GRA BEZ PODATKU!<<<
>>> FUKSIARZ - 3 PROMOCJE NA START! ODBIERZ 1060 ZŁ<<<

Prawo na codzień

waldu2 44

waldu2

Użytkownik
Wczoraj w Społem kupowałem Polo Cocte...i ku mojemu zdziwieniu w kasie 4,57zl mimo ze na butelce napisane jak byk &quot;cena sugerowana 3,33zl&quot; no wlasnie co to jest ta cala cena sugerowana ?

z tego co sie zorientowalem, rzadko spotyka sie kogos kto sprzedaje papierosy po cenie wyzszej niz na opakowaniu, poniewaz musialby zaplacic wiekszy podatek akcyzowy, a jak sie ma cena sugerowana do ceny sprzedazy np w przypadku sprzedazy produktow spozywczych ? czy cena sugerowana jest mozliwa najwyzsza cena ?

benek_27 4,5K

benek_27

Forum VIP
Sama nazwa wskazuje - cena sugerowana. Jest to cena, która ma przyciągnąć klientelę przez samego producenta, nie przez sklep. Stąd też często &#39;gwiazdki&#39; są przy tych produktach w samym markecie czy reklamie. Sklep wystawia swoją cenę. Społem to akurat sklep drogi w porównaniu do innych i jak widać dla nich cena sugerowana nie ma większego znaczenia. Prawnie wygląda to tak, że cenę sobie każdy market sam ustala. W Tesco np. miałbyś większe prawdopodobieństwo trafienia ceny 3.33 niż w Społem ;) Przynajmniej tak jest we Wrocławiu, choć jestem przekonany na 99.9%, że tak jest wszędzie ???? Piszę jednak zachowawczo.

M 2,5K

mati89

Forum VIP
Tak jak napisał Benek cena sugerowana nie ma większego znaczenia i sklep może oznaczyć produkt ceną wyższą. Oczywiście sklep bierze na siebie ryzyko że po cenie wyższej konsumenci danego produktu nie kupią ale widocznie napój o którym piszesz sprzedaje się w Społem bardzo dobrze :p Inna sprawa to oznaczenie towaru. Jeśli cena faktyczna różni się od ceny sugerowanej to musi być to oznaczone na towarze, innymi słowy musi być metka z ceną. Jeśli takiej metki nie ma na wszystkich sztukach danego towaru to sklep narusza obowiązek oznaczenia towaru w związku z art. 12 ustawy o cenach. W takim przypadku możesz (o ile Ci się chce ;)) wnieść skargę do wojewódzkiego inspektora Inspekcji Handlowej w przedmiocie nieoznaczenia ceny na produkcie.

waldu2 44

waldu2

Użytkownik
wpadlem z ciekawosci do Spolem po Polo Cole :p oczywiscie....i ku mojemu zdziwieniu cena....2,87 zl , a wiec ponizej ceny sugerowanej ???? czyli jednak mialem racje

Do góry Bottom