scyth
Użytkownik
Podobny wątek istnieje ale mi zależy na bardziej konkretnych odpowiedziach.
Sytuacja wygląda tak - kończę 2 rok studiów. Chciałbym wyjechać na wakacje za granicę do pracy bo w Polsce nie zarobię tyle ile bym chciał (pracowałem w ciągu ostatnich 2 wakacji w kraju i wiem jak to wygląda). Kasa potrzebna jest mi na dalsze studenckie życie i myślę nad własnym biznesem, na którego rozkręcenie przydałyby się pieniądze (nie żebym miał zarobić całość w jedne wakacje ale dobrze jest zacząć odkładać).
Wiem, że popularna jest praca sezonowa przy różnych zbiorach np w Norwegii, Niemczech, Holandii czy na Wyspach. Wiem że koszt utrzymania jest inny niż w Polsce - w Norwegii np dużo wyższy ale jadąc na wakacje interesowałaby mnie tylko praca a nie luksusowe życie.
Dlatego pytanie jest następujące:
- Czy wiecie może jak skutecznie znaleźć pracę za granicą?
- Jakieś sprawdzone agencje lub coś takiego? Nie chciałbym jechać "w ciemno"
- Jaką pracę moglibyście polecić?
- Jak jest z podjęciem pracy np w fabryce w Anglii na okres 3-5 miesięcy?
Mój angielski pozwala mi dość swobodną komunikację.
Jeśli są na forum osoby mieszkające na stałe za granicą, czy wiecie może jak wygląda rynek pracy w Waszej okolicy?
Z góry dzięki za wszystkie konstruktywne wypowiedzi.
Sytuacja wygląda tak - kończę 2 rok studiów. Chciałbym wyjechać na wakacje za granicę do pracy bo w Polsce nie zarobię tyle ile bym chciał (pracowałem w ciągu ostatnich 2 wakacji w kraju i wiem jak to wygląda). Kasa potrzebna jest mi na dalsze studenckie życie i myślę nad własnym biznesem, na którego rozkręcenie przydałyby się pieniądze (nie żebym miał zarobić całość w jedne wakacje ale dobrze jest zacząć odkładać).
Wiem, że popularna jest praca sezonowa przy różnych zbiorach np w Norwegii, Niemczech, Holandii czy na Wyspach. Wiem że koszt utrzymania jest inny niż w Polsce - w Norwegii np dużo wyższy ale jadąc na wakacje interesowałaby mnie tylko praca a nie luksusowe życie.
Dlatego pytanie jest następujące:
- Czy wiecie może jak skutecznie znaleźć pracę za granicą?
- Jakieś sprawdzone agencje lub coś takiego? Nie chciałbym jechać "w ciemno"
- Jaką pracę moglibyście polecić?
- Jak jest z podjęciem pracy np w fabryce w Anglii na okres 3-5 miesięcy?
Mój angielski pozwala mi dość swobodną komunikację.
Jeśli są na forum osoby mieszkające na stałe za granicą, czy wiecie może jak wygląda rynek pracy w Waszej okolicy?
Z góry dzięki za wszystkie konstruktywne wypowiedzi.