UWAGA! Podobno są 2 wersje egzaminu!Podobno to było na matmie rozszerzonej:
Zad.
Z cyfr 1, 2, 3, 4, 5 losujemy kolejno dwie bez zwracania i układamy z nich liczbę dwucyfrową (pierwsza wylosowana cyfra,
to cyfra dziesiątek). Sprawdź czy zdarzenia: A - otrzymana liczba jest parzysta i B - otrzymana liczba jest podzielna przez 3 są niezależne.
Zad.
Trapez równoramienny opisany na okręgu o promieniu 2 cm, ma obwód 20 cm .Oblicz pole tego trapezu.
Zad.
W ostrosłup prawidłowy czworokątny o krawędzi podstawy a i wysokości
h wpisano sześcian tak, że cztery jego wierzchołki należą do krawędzi
bocznych ostrosłupa, a cztery pozostałe do płaszczyzny podstawy.
Wyznacz stosunek objętości ostrosłupa do objętości sześcianu.
Były 2 zadania z prawdopodobienstwa drugie bylo jakies na procentach i 2 z analitycznej. I pare bryłek.
Może będzie może nie, ale dla treningu warto zrobić.
Edit: Są wątpliwości co do zadania 1. Podobno ten materiał został wycofany z rozszerzenia. Sam nie wiem co o tym sądzić.
mi na ten przyklad pani od polskiego ocenia ta próbną jako prace klasową najwyzszej wagi liczoną do sredniej koncowej ????i po co sie samemu oszukiwac jak w maju pytan znali nie bedziecie
U mnie z kolei powiedzieli, że nie będą ocen za maturę brać pod uwagę przy wystawianiu stopni. Jakoś nie do końca chce mi się w to wierzyć.mi na ten przyklad pani od polskiego ocenia ta próbną jako prace klasową najwyzszej wagi liczoną do sredniej koncowej ????
dzieki wielkie ????powiem ci tyle zebys uwaznie mapke ogladal bo nei jest trudna ???? Do tego 2 procesy endogeniczne zapamietaj, np. ruchy lądotwórcze i ruchy górotwórcze. Nazwe sojuszu panst exportujących rope naftowa (iran, arabia, iraq itd.) bo sam nazwy nie wiedzialem ???? jedyne czego na tym nie napisalem to wlasnie ta nazwa. A w ostatnim zadaniu bedziesz mial opisane wydarzenia i podpisac jakich narodowosci dotycza. kolejno palestynczycy, czeczeni i Baskowie ???? Proste napiszesz bez problemu z biegu nawet bez przygotowania
co dokladnie tam bylo ?na mapie były zaznaczone jakieś obszary i trzeba było dopisać do niech typ gleby skałę macierzystą i uprawiane rośliny