Alba Blaj vs Yesilyurt, typ: Yesilyurt +1,5 seta @1,83 - 1xbet
Ja w dzisiejszym finale Cev Cup byłem pewien wygranej Monzy i był to normalny zakład, tak tutaj jest grane ze względu na value.
Jestem fanem ligi tureckiej, dlatego kursy mnie zszokowały. Wskazują na to, że Yesilyurt pojechał do Rumunii w niepełnym składzie, szczególnie że wyjściowe 1,90 na zwycięstwo turczynek uważałem za przesadzone, a tutaj dobiło do 2,80. Przeszukałem wszystkie mi znane źródła i nic na ten temat nie ma. Nie byłby to dla mnie szok jeżeli któraś z dziewczyn by nie pojechała. Tureckie zespoły w tej edycji europejskich pucharów miały wyjątkowego pecha. Fenerbahce straciło Ede Erdem przed rewanżem w
LM. Galatasaray straciło Rykhliuk w finale CEV Cup. THY miało koronawirusa przed meczem półfinałowym z Yesilyurtem i nawet nie trenowało. Tak więc będę się skupiał wyłącznie na kursie, bo uważam, że ze składem wszystko jest okej. Jeżeli coś jutro znajdę, to będę post edytować.
Alba Blaj to drużyna niezwykle doświadczona. Ale było to kiedyś. Obecnie jest to zespół przeciętny. Drogę do finału miały śmiesznie łatwą, w innym wypadku by do niego nie doszły. Charakteryzuje je duża różnorodność w ataku. Nie ma liderki. Każda dziewczyna potrafi zdobyć dużo punktów. Wyróżniają się Bojana Milenković, Maja Aleksić i Ioana Baciu. Nie są to nazwiska, które sprawiają, że można się złapać za głowę. Ich atutem jest fakt, że trzeba być czujnym w bloku, bo piłka może iść do kilku zawodniczek. I to tyle.
Yesilyurt w ataku jest mniej różnorodne. Przede wszystkim posiada w swoich szeregach największy talent siatkarski jaki widziałem. Alexia Carutasu to leworęczne objawienie tego sezonu. Siedemnastolatka gra w tym sezonie jak z nut. Wystarczy przytoczyć statystyki z meczów półfinałowych przeciwko THY. Carutasu w pierwszym spotkaniu zdobyła 47 punktów (40/90 w ataku), a w drugim 27 punktów. Wspiera ją kolejny wonderkid w postaci Deryi Cebecioglu. Na dalszym planie jest Lana Scuka i Jennifer Cross pod siatką.
Nie mam wątpliwości, że jeżeli obie drużyny wystąpią w podstawowych składach to kurs na Yesilyurt jest mocno przesadzony. Ja jak to ja, wolę zagrać z podpórką i tak też robię, po fantastycznym kursie 1,83. Siła w ataku jest zdecydowanie po stronie Yesilyurtu. Kursy wydają się spowodowane tym, że jest to drużyna "nowa", gdzie Alba odnosiła już sukcesy na arenie międzynarodowej. Jednak dla każdego wielbiciela ligi tureckiej Alba nie jest przeszkodą nie do pokonania przez Carutasu i spółkę.