>>>BETFAN - BONUS 3X 100% DO 200 ZŁ <<<<
>>> BETCLIC - ZAKŁAD BEZ RYZYKA DO 50 ZŁ + GRA BEZ PODATKU!<<<
>>> FUKSIARZ - 3 PROMOCJE NA START! ODBIERZ 1060 ZŁ<<<

poszkuje tematu na prezentacje!

D 0

donvasyl

Użytkownik
Ma ktos moze podobny temat do mojego lub zna jakas osobe w necie ktora moze sprzedac prezentacje maturalna
temat to:
wedrowka , tulaczka, powrot, jako przygoda i jako metamorfoza ludzkiego zycia.
Omow zagadnienia odwolujac sie do wybranych tekstow literackich

z gory dzieki

D 0

donvasyl

Użytkownik
heh to moj temat z tamtego roku z matury, zobacze na kompie czy cos zostalo niego ale watpie
bardzo bym cie prosil zebys go znalazl bo jest mi naprawde bardzo potrzebnyy
napisz ile bys chcial kasy za niego i ile zdobyles punktow odezwij sie na pw lub
pisz tutaj

jasiek09 0

jasiek09

Użytkownik
jak wrocejutro do domu , to poszukam, mialem 17pkt, bo jak mnie pytali to duzo pokrecilem ;p czemu nie napiszesz sam?

jasiek09 0

jasiek09

Użytkownik
e tam , polski nie byl moja slaba strona ale wystarczy troche pogooglowac i wszystko sie znajdzie, niestety ale tylko zostal mi konspekt i zauwazylem ze identyczny temat to nie byl ale podobny

aduss 5

aduss

Użytkownik
&quot; Tradycja literacka kontynuowana i odrzucana w literaturze dwudziestolecia międzywojennego. Omów na wybranych przykładach.&quot;
Taki sobie wybralem temat, jedyny w klasie, nawet nikt tego nie chce sprzedac na necie. Nie rozumiem, dlaczego?
telprzem luknij u sibie, pewnie nie masz... Sam musze to zrobic i powoli bede zaczynal...

telprzem 136

telprzem

Użytkownik
1. Tren jako gatunek literacki. Omów ewolucję gatunku, analizując celowo wybrane teksty z różnych
epok...............................................................................................................................................................5
2. Motyw rodziny w literaturze polskiej i światowej. Omów na podstawie wybranych utworów..............10
3. Postacie historyczne bohaterami utworów literackich.............................................................................15
4. Różne oblicza samotności bohaterów literackich. Omów problem analizując przykłady z co najmniej
dwóch epok................................................................................................................................................. 20
5. Sceny batalistyczne w literaturze i ich adaptacje filmowe...................................................................... 25
6. Przywołując wybrane przykłady literackie zaprezentuj funkcjonowanie motywu &quot;cierpienia z miłości&quot;.
.....................................................................................................................................................................30
7. Trud ludzkiej pracy w literaturze i malarstwie........................................................................................ 35
8. Obraz dworu szlacheckiego w różnych utworach literackich. Porównaj wybrane przykłady. ...............40
9. Miłość jako żywioł budujący lub niszczący. Omów na wybranych przykładach................................... 45
10. Motyw wędrówki w czasie i przestrzeni w wybranych utworach literackich. Przedstaw jego dosłowny
i przenośny sens (Antek, Latarnik, Lord Jim, Ludzie bezdomni)................................................................50
11. Opierając się na czterech utworach prześledź funkcjonowanie motywu Sądu Ostatecznego w
literaturze polskiej.......................................................................................................................................55
12. Różne sposoby wykorzystania motywu zemsty w tekstach literackich.................................................61
13. Symbolizm i naturalizm w twórczości Stefana Żeromskiego - Wykaż żywotność tych kierunków,
analizując wybrane dzieła........................................................................................................................... 67
14. Dialog z tradycją literacką w obrazach i rzeźbach. Analiza wybranych dzieł.......................................72
15. Przedstaw oświeceniowe wzorce i antywzorce w wybranych utworach literackich. ...........................77
16. Obecność archetypów heroicznych rycerzy (np. Herakles, Achilles, Roland), w filmie współczesnym.
.....................................................................................................................................................................82
17. Przedstaw więź człowieka z przyrodą, oceń znaczenie tego zjawiska w wybranych przez siebie
tekstach....................................................................................................................................................... 87
18. Motyw wędrówki w literaturze. Zanalizuj różne jego wersje w wybranych utworach......................... 93
19. Motyw odpowiedzialności obywatelskiej w literaturze polskiej. Różne sposoby jego ujęcia. ............ 98
20. Reklama informacją, ekspresją i zachętą. Omów typy funkcji komunikatywnej tekstów, posługując się
przykładami wybranych reklam.................................................................................................................104
21. Wielkie kreacje romantycznych szaleńców. Przedstaw i oceń odwołując się do wybranej przez Ciebie
literatury polskiej i obcej.......................................................................................................................... 110
22. Wojna jako apokalipsa. Rozwiń temat w oparciu o wybrane przykłady z literatury, malarstwa i filmu.
...................................................................................................................................................................115
23. Przedstaw kreacje bohaterów, którzy doświadczyli okrucieństw II wojny światowej i próbują
odbudować świat wartości........................................................................................................................ 120
24. Język filmu i literatury. Porównaj dzieło literackie i jego filmowa adaptacje. Na podstawie powieści
&quot;Krzyżacy&quot; H. Sienkiewicza.
...................................................................................................................................................................125
25. Literackie portrety matek. Omów na przykładach z różnych epok..................................................... 130
26. Wpływ języków obcych na współczesną polszczyznę. Omów na wybranych....................................136
przykładach literackich............................................................................................................................. 136
27. Przysłowia mądrością narodu. Omów ich funkcje językowe odwołując się do przysłów ludowych..142
28. Prowokacja, skandal, eksces w literaturze i sztuce współczesnej. Omów na wybranych przykładach
dzieł...........................................................................................................................................................148
29. Świat wartości bohaterów Żeromskiego. Oceń odwołując się do wybranych dzieł tego autora.........155
30. Omów funkcje wątków autobiograficznych w twórczości wybranych autorów. ............................... 160
31. Renesansowa filozofia życia wyrażona w utworach Jana z Czarnolasu. Przedstaw temat na wybranych
przykładach. ............................................................................................................................................ 165
32. Twórcza i destrukcyjna moc miłości w życiu człowieka.....................................................................171
33. Życie jako labirynt, teatr, sen. Przedstaw różne sposoby kreacji ludzkiej egzystencji w literaturze.. 176
34. Człowiek XX wieku w systemach totalitarnych – faszyzmu i stalinizmu. Omów problem interpretując
stosowne utwory....................................................................................................................................... 181
35. „Język na usługach propagandy”. Odwołując się do wybranych tekstów omów zjawisko nowomowy.
...................................................................................................................................................................186
36. Małżeńskie dramaty wpisane w literaturę. Scharakteryzuj problem na wybranych przykładach.
Przyczyny i konsekwencje ludzkich dramatów......................................................................................... 191
37. Polska literatura marynistyczna. Scharakteryzuj na wybranych przykładach..................................... 197
38. Przedstaw i porównaj zachowania Polaków w trudnych chwilach dziejowych na podstawie
wybranych przykładów literackich............................................................................................................ 203
39. Jak język prasy, radia i telewizji wpływa na język współczesnego człowieka?..................................209
40. Przedstaw rolę i funkcję motywów patriotyczno-niepodległościowych w kształtowaniu postaw
Polaków II połowy XIX i na początku XX wieku.....................................................................................215
41. Motyw Tatr i sposoby jego prezentacji w wybranych utworach literackich i malarstwie. Omów na
wybranych przykładach............................................................................................................................ 221
42. Twój region w polskiej geografii życia literackiego i kulturalnego (zjawiska, grupy, postacie).
Przywołaj wybrane przykłady i uzasadnij wybór...................................................................................... 228
44. Dekadentyzm, afirmacja i ironia w postawach ludzkich ukazane w dowolnych przykładach
literackich..................................................................................................................................................240
45. Omów język komiksów i jego rolę w kreowaniu obrazu świata przedstawionego. ........................... 247
46. Polacy w polskiej karykaturze literackiej. Przedstaw zagadnienie w świetle wybranych tekstów z
różnych epok.............................................................................................................................................254
47. Obraz młodego pokolenia w literaturze wybranych epok. Postawy obywatelskie młodego pokolenia.
...................................................................................................................................................................259
48. Obrzędy i obyczaje ludowe w literaturze - omów sposoby ich przedstawiania i funkcje w wybranych
utworach....................................................................................................................................................266
49. Dokonaj analizy porównawczej wybranego dzieła Szekspira z jego filmowymi i teatralnymi
adaptacjami. ............................................................................................................................................. 273
50. Zbrodnia i kara… Wina i kara… Omów jak traktują ten problem różne teksty kultury..................... 279
Takie posiadam prezentacje. Wszystkie z bibloografią planem prezentacji itp.

jasiek09 0

jasiek09

Użytkownik
jako ze ta matura z polskiego do niczego nie jest pootrzebna to trzeba bywlo wybrac jakis prosty temat jak o wedrowce i spokoj :p bo na ten polski to szkoda czasu tracic..

aduss 5

aduss

Użytkownik
kurde, nigdzie nie ma mojego tematu. Dlaczego? Przeciez nie jest nowy, z tego co mi wiadomo... Ladnie sie wkopalem... Z tych wszystkich ten wydal mi sie najprostszy do zrobienia... I bedzie trzeba go zrobic.

G 0

grege01

Użytkownik
Jak by ktoś chciał to mam do odstapienia prezentacje na temat &quot;Na wybranych przykładach przedstaw sposoby i funkcje kreowania postaci rycerza w literaturze i innych dziedzinach sztuki&quot;. Zdana na 85 %. Jak ktos by chciał np wybrac sobie taki temat na przyszły rok to zapraszam na priv ????

diego71 0

diego71

Użytkownik
Szkoda telprzem ze nie masz moje tematu bo z checia bym kupil:A moze ktos ma taki temat jak ja?brzmi on Na podstawie zebranego materiału omów i oceń frazeologię dziennikarstwa sportowego ????

yarson 0

yarson

Użytkownik
ludzie ja nie wiem co to za problem napisać sobie prezentacje. nigdy nie byłem jakiś wybitnie uzdolniony z polaka ale wystarczy sobie wybrać jakiś fajny temat najlepiej który ci od razu podchodzi użyć troche głowy i internetu i po sprawie. w przyszłości jak będziecie mieli coś zrobić też będziecie lecieć na łatwizne...?

jasiek09 0

jasiek09

Użytkownik
ludzie ja nie wiem co to za problem napisać sobie prezentacje. nigdy nie byłem jakiś wybitnie uzdolniony z polaka ale wystarczy sobie wybrać jakiś fajny temat najlepiej który ci od razu podchodzi użyć troche głowy i internetu i po sprawie. w przyszłości jak będziecie mieli coś zrobić też będziecie lecieć na łatwizne...?
dokladnie to 10% głowy i 90% internetu ????

Do góry Bottom