>>>BETFAN - BONUS 200% do 400 ZŁ <<<<
>>> BETCLIC - ZAKŁAD BEZ RYZYKA DO 50 ZŁ + GRA BEZ PODATKU!<<<
>>> FUKSIARZ - 3 PROMOCJE NA START! ODBIERZ 1060 ZŁ<<<
  • Przypomnienie i prośba o zapoznanie oraz stosowanie się do wymienionych wytycznych odnośnie rozliczania swoich typów na forum!
    TUTAJ!

• Nowy projekt na forum!
    Podziel się swoim kuponem!

• Zaobserwuj nasze profile na Insta, X oraz FB i zgarnij gwarantowaną nagrodę!
    SOCIAL MEDIA!

Pomoc W Wybraniu Szkoły

J 0

jurwittrans

Użytkownik
Chodzę Do 3klasy Gimnazjum I Zastanawiam Się Jaki Kierunek Wybrać. Myslę Pomiędzy Technik Informatyk A Technik Teleinformatyk.umiem Programować Pascalem I średnio C++.poradźcie Co Wybrać.

S 11

support75

Użytkownik
nie wazne co potrafisz. to szkola ma Cie przygotowac do przyszlego zawodu.
wiec mozesz miec zerowa wiedze nt dziedziny ktora bedziesz w przyszlosci robil.

sawas 27

sawas

Użytkownik
Jeśli jesteś raczej zdecydowany na tą dziedzinę to niech kolejna szkoła będzie kolejnym etapem, w którym uściślisz swoje horyzonty ;) Tak więc bierz TELEinformatykę ????

nikifor 402

nikifor

Forum VIP
Sawas teleinformatyk ma niewiele wspólnego z informatykiem. Wiem to z własnego doświadczenia. Informatyk jak wiadomo zajmuje się samymi komputerami. Od ich wnętrza po wszelkie programowanie, tworzenie stron www, tworzeniem grafiki itd.
Natomiast teleinformatyk ma już trudniejsze zadanie. Może nazwy są podobne ale z komputerami zawód ten nie ma już tak wiele wspólnego. Owszem jakąś ich znajomość musi posiadać. Krótko mówiąc zawód ten jest połączeniem kilku zawodów m.in. informatyka, architekta, budowlańca itp. Pewnie spytacie się czemu. Otóż zadaniem teleinformatyka jest m.in projektowanie korytek i wszelkiego innego rodzaju okablowania teleinformatycznego (światłowody) w budynkach. Zarówno tych nowych jak i starszych. Wybierając ten kierunek będziesz miał przedmiot(-y) w których będziesz uczył się podstaw pojęć budowlanych itp. Będziesz też miał zajęcia z zabawy w różnych programach typ CAD. To tak kilka słów. Radzę się zastanowić solidnie nad wyborem kierunku bo podobnie brzmią ale w życiu pełnią inne role ;)

sawas 27

sawas

Użytkownik
Szczerzę mówiąc to mam bardzo ogólną wiedzę nt. tych dziedzin nauki :p Ja, mimo że po gimnazjum wybrałem klasę matemtyczno-informatyczną, już po pierwszym roku byłem zdecydowany na studia typowo humanistyczne. Profilu nie zmieniam, bo dobrze mi w tej klasie, a niewiele zyskałbym na takiej zmianie.
Dążę do tego, że wybór szkoły pogimnazjalnej nie jest aż tak ważny jakby się mogło wydawać. Jeśli ktoś nie ma ukształtowanego &quot;sposobu na życie&quot; to niech wybiera to w czym aktualnie czuje się najlepiej. Nie wiem dlaczego kolega wybiera technikum zamiast liceum, może to dobry krok, nie wiem przekonamy się za kilka(naście) lat ;)
W rodzinie mam ziomka właśnie od tej teleinformatyki, ostatnie lata spędził w Czechach i z jego opowieści wynika, że nawet jeśli zabraknie pracy w Polsce dla takich fachowców to masa roboty jest u naszych sąsiadów: Słowacja, Czechy, nie wspominając o Ukrainie. Właśnie z jego opowieści wywodzi się cała wiedza nt. tej teleinformatyki ;) Ja ci to polecam gorąco, sam miałem troszkę podobne pomysły na studia, ale wyszła ze mnie dusza humanisty i zmieniłem plany ;)

J 0

jurwittrans

Użytkownik
Dążę do tego, że wybór szkoły pogimnazjalnej nie jest aż tak ważny jakby się mogło wydawać. Jeśli ktoś nie ma ukształtowanego &quot;sposobu na życie&quot; to niech wybiera to w czym aktualnie czuje się najlepiej. Nie wiem dlaczego kolega wybiera technikum zamiast liceum, może to dobry krok, nie wiem przekonamy się za kilka(naście) lat ;)
Wybrałem technikum dlatego, że po nim mam już zawód, a po liceum niestety nie ale oczywiście składam podanie do jednego ogólniaka o profilu: matematyczno-informatycznym.Zastanawiałem się również nad chemikiem bo też jestem dobry w te klocki no ale niestety dla mnie w chemiku jest dużo Biologii a to niestety moja pięta achillesowa.A humanistą nigdy niebyłem i raczej niebędę po prostu nie kręci mnie to.

S 11

support75

Użytkownik
Nie wiem dlaczego kolega wybiera technikum zamiast liceum
liceum
+ szybciej studia
+ niby lepsze przygotowanie do nich
- brak zawodu, bez studiow to tak jakbys mial gimnazjum
- uczysz sie wszystkie i niczego

technikum
+ mozliwosc uzyskania zawodu
- jezeli planujesz studia rok dluzej sie uczysz

ogolnie dla mnie wieksza wartosc ma osoba, ktora skonczyla zawodowke niz liceum oglnoksztalcacy czy tam powiedzy o profilu chemicznym.

Liceum jest dobre gdy planujem isc na studia, ale uwazam że ciężko jest zaplanowac wieku 16 (?) lat to co bedziemy robic w wieku 19 (?). Dlatego lepiej sie rok dluzej uczyc, szanse na dostanie sie na studia mamy a gdyby nam sie odwidzialo zawsze jakis fach w reku mamy i nie wazne czy to piekarz, kucharz, kelner czy akrobata zawsze cos jest...

jesli namieszalem cos z cyferkami (wiek, czas trwania szkoly) to wybaczcie ale nie mozna byc ciagle na biezaco.

jasiek09 0

jasiek09

Użytkownik
liceum, przygotuje Cie lepiej to studiów, podam Ci przykład z zycia, chodzilem do liceum i tam mnie nauczyli matmy fizyki, i mimo ze jestem na studiach technicznych ciesze sie ze poszedlem do liceum, bo nie mam problemu z matma czy z fizyka a to podstawa, moj kolega w grupie jest po technikum, i jesli chodzi o przedmioty technicze to jest to dla niego powtorka z technikum, ale z matma ma juz duzo problemow, a matma jest wazna. wg mnie jak ktos chce isc na studia to warto pojsc do jakiegos liceum z rozszerzeniem albo profilowanego bo pozniej jest po prostu latwiej

nikifor 402

nikifor

Forum VIP
A ja mimo wszystko polecam dobre technikum. Nie jakieś pierwsze lepsze z brzegu. Tam, i dobrze przygotują Cię do matury jak i do egzaminu zawodowego. Poszukaj na internecie, popytaj wśród znajomych, które technikum cieszy się dobrą opinią u Ciebie.
Wprawdzie uczysz się rok dłużej, ale zawsze masz zawód w &quot;ręce&quot; i możesz już zarówno pracować jak i iść na studia. A rok to wcale aż tak dużo nie jest ;)

massive 0

massive

Użytkownik
Ja jednak proponowałbym Ci liceum. Sam kończe technikum i uważam to za błąd, bo kierunek który wybrałem mnie poprostu nie ciągnie i nie chciałbym robić tego całe życie. Teraz mam rok w plecy, Jeśli chodzi o wykształcenie, to technik tak naprawde za wiele ciekawych propozycji pracy nie daje.

S 11

support75

Użytkownik
liceum, przygotuje Cie lepiej to studiów, podam Ci przykład z zycia, chodzilem do liceum i tam mnie nauczyli matmy fizyki, i mimo ze jestem na studiach technicznych ciesze sie ze poszedlem do liceum, bo nie mam problemu z matma czy z fizyka a to podstawa, moj kolega w grupie jest po technikum, i jesli chodzi o przedmioty technicze to jest to dla niego powtorka z technikum, ale z matma ma juz duzo problemow, a matma jest wazna. wg mnie jak ktos chce isc na studia to warto pojsc do jakiegos liceum z rozszerzeniem albo profilowanego bo pozniej jest po prostu latwiej
masz racje, lepiej umiec dobrze mate niz miec fach w reku na pare lat.
argumenty mnie nie przekonuje, szczegolnosci ze sa technika gdzie poziom jest duzo wyzszy niz w twoim czy innym liceum.

Dzięki serdeczne za opinie na temat liceum a technikum ale powróćmy do mojej 1 wątpliwości.
tutaj nie ma do czego wracac. co ci mamy doradzic ? nie znamy cie, ty nas nie znasz. sam musisz zdecydowac co chcesz robic.

jasiek09 0

jasiek09

Użytkownik
pewnie i są ale nie w mojej okolicy, ja podalem taki przyklad bo taki znam, a co do autora tematu, to poszukaj czego dotyczy informatyka a czego teleinformatyka i pierwsza rzecz to zobacz czy bedziesz dawal rade sie tego uczyc, bo ja np nie potrafie sie uczyc tego co mnie wcale nie interesuje, a jak w tej teleinformatyce sa takie roznosci jak sawas mowi to moze Cie zniechecic pozniej np

Do góry Bottom