Co ważne: Lepszych piłkarzy mamy my.
Powiedzmy, że jak wystawimy pierwszą jedenastkę czyli taką jak zagrała z Włochami to może i na papierze mamy lepszych piłkarzy. Ale jutro wyjdziemy składem:
----------------Fabiański-----------------
Wojtkowiak Głowacki Wasilewski Komorowski
-----------Dudka ------ Polanski----------
Błaszczykowski -Matuszczyk ---------Rybus
-----------------Brożek-------------------
A więc tak, zacznijmy od początku.
Fabiański - rezerwowy Arsenalu, niby rezerwowym takiej drużyny nie zostaje się za ładne oczy ale chłopak dawno nie grał czegoś ważnego. Nie wiem czy grał ostatnio w Carling Cup bo była to jego jedyna okazja na występ.
Wojtkowiak - powiedzmy że tu nie mam zastrzeżeń, gra w Lechu regularnie, czasami na środku obrony czasami na prawej.
Głowacki - gra w Trabzonsporze, doświadczony obrońca.
Wasyl - wrócił po ciężkiej kontuzji i występuje w Anderlechcie, jednak gra na prawej obronie.
Komorowski - zawodnik Legii, tworzy dobrą parę
ŚRODKOWYCH obrońców z Żewłakowem.
Obrona wygląda solidnie, jednak solidność to jedyne co można o nich powiedzieć. dwóch gra na innych pozycjach niż w klubie i zapewne wystąpią po raz pierwszy w takim zestawieniu (strzelam, nie sprawdzałem). Jedno co dobre to że chociaż wszyscy mówią po polsku więc
MOŻE nie będzie problemów z komunikacją. ????
Dudka - uniwersalny zawodnik, gra w Auxerre na obronie i w pomocy.
Polanski - zawodnik Mainz, i tu więcej nie napiszę bo tak na prawdę nie ma co pisać. Zawodników na tym poziomie mamy kilku z prawdziwym polskim paszportem.
Błaszczykowski - wiadomo, motor napędowy naszej reprezentacji jednak w klubie od dłuższego czasu jest tylko rezerwowym.
Matuszczyk - ostatnio w Koln gra dość mało, po przyjściu nowego trenera zazwyczaj wchodzi z ławki w drugiej połowie.
Rybus - młody skrzydłowy Legii, w klubie dobrze jednak w moim przekonaniu w reprezentacji zawodzi, nigdy jeszcze nic nie pokazał.
Brożek - rezerwowy Trabzonsporu, rzadko gra, mało strzela a i tak jest 2 napastnikiem reprezentacji...
Ktoś to przeczyta i napisze "przecież nie jest tak źle, grają w dobrych klubach itp." Ja tu jednak nie widzę żadnego błysku, nie ma zawodnika oprócz Błaszczykowskiego, który zrobił by coś ponad piłkarskie podstawy. Znowu zobaczymy Rybusa który będzie biegał po skrzydle i zaliczał kolejne straty. Kto ma kreować grę i posyłać otwierające podania? Polański? Matuszczyk? czy może Dudka? Tak defensywnego ustawienia się nie spodziewałem.
Nie twierdzę że przegramy ten mecz, jednak przewiduję słaby mecz do oglądania, mnóstwo chaosu i nieporozumień. I podtrzymuję mój typ że stracimy bramkę mimo tego że to właśnie obrona u nas wygląda chyba najsolidniej.
Tak jak już pisałem wcześniej nie mam pojęcia jak zagrają Węgrzy, czy wystawią najsilniejszy skład czy tak jak my "trochę" rezerw. Tutaj mamy zawodników Węgier:
<table class="tabelka1" summary="rdt" width="450" border="0" cellpadding="" cellspacing="0"><tbody><tr><td valign="top" width="156">
Nazwisko i imię </td><td valign="top" width="161">
Klub </td></tr><tr class="bglight"><td valign="top"> Bogdán Ádám </td><td valign="top"> Bolton Wanderers </td></tr><tr class="bgdark"><td valign="top"> Csernyánszki Norbert </td><td valign="top"> MVM Paks </td></tr><tr class="bglight"><td valign="top"> Király Gábor </td><td valign="top"> 1860 München </td></tr><tr class="bgdark"><td valign="top"> Juhász Roland </td><td valign="top"> Anderlecht </td></tr><tr class="bglight"><td valign="top"> Korcsmár Zsolt </td><td valign="top"> SK Brann </td></tr><tr class="bgdark"><td valign="top"> Laczkó Zsolt </td><td valign="top"> Sampdoria </td></tr><tr class="bglight"><td valign="top"> Lázár Pál </td><td valign="top"> Samsunspor </td></tr><tr class="bgdark"><td valign="top"> Lipták Zoltán </td><td valign="top"> Újpest FC </td></tr><tr class="bglight"><td valign="top"> Vanczák Vilmos </td><td valign="top"> FC Sion </td></tr><tr class="bgdark"><td valign="top"> Varga József </td><td valign="top"> DVSC-TEVA </td></tr><tr class="bglight"><td valign="top"> Czitkovics Péter </td><td valign="top"> KV Kortrijk </td></tr><tr class="bgdark"><td valign="top"> Dzsudzsák Balázs </td><td valign="top"> Anzhi M. </td></tr><tr class="bglight"><td valign="top"> Elek Ákos </td><td valign="top"> Videoton FC </td></tr><tr class="bgdark"><td valign="top"> Gera Zoltán </td><td valign="top"> West Bromwich Albion </td></tr><tr class="bglight"><td valign="top"> Hajnal Tamás </td><td valign="top"> VfB Stuttgart </td></tr><tr class="bgdark"><td valign="top"> Koman Vladimir </td><td valign="top"> Sampdoria </td></tr><tr class="bglight"><td valign="top"> Sándor György </td><td valign="top"> Videoton FC </td></tr><tr class="bgdark"><td valign="top"> Tőzsér Dániel </td><td valign="top"> RC Genk </td></tr><tr class="bglight"><td valign="top"> Vadócz Krisztián </td><td valign="top"> NEC Nijmegen </td></tr><tr class="bgdark"><td valign="top"> Feczesin Róbert </td><td valign="top"> Brescia </td></tr><tr class="bglight"><td valign="top"> Priskin Tamás </td><td valign="top"> Ipswich Town </td></tr><tr class="bgdark"><td valign="top"> Stieber Zoltán </td><td valign="top"> Mainz </td></tr></tbody></table>
Kilka nazwisk znanych, kluby również nie jakieś anonimowe. Przejrzałem sobie czy ci zawodnicy występują w pierwszych składach i muszę powiedzieć że jest z tym bardzo dobrze. Na pewno nie gorzej niż u nas, jest kilku podstawowych graczy oraz kilku rezerwowych. Zwłaszcza w pamięci zapadł mi obrońca FC Sion Vanczak, który strzelał ostatnio bramki w klubie.
Podsumowując, ogólnie jest to drużyna naszego pokroju, na naszym poziomie. Wytykacie im że nie awansowali do Euro, że zajęli 3 miejsce, że przegrali z Holandią....... a ja chcę się zapytać czy my byśmy grali w Euro gdyby nie były organizowane u nas? czy my nie dostaliśmy lania od drużyny pokroju Holandii? Przypominam 0:6 z Hiszpanią.
Jest to jak najbardziej drużyna do ogrania jednak oni mogą powiedzieć tak samo o nas. Czesto widuję tu na forum ludzi którzy przy takim wyrównanym meczu stawiają wyższy kurs, a taki jest na Węgrów. Ja nie osobiście nie postawie na Węgrów po kursie @4 jednak nie zdziwię się jeśli wygrają.