Skoro to koniec sezonu 2017/2018 to kilka słów ode mnie. Pod względem moich typów to fatalny! sezon. Ta liga okazała się tak nieprzewidywalna, że nawet aby się bardziej nie kompromitować to nie będę podliczał własnych typów. (A jak może uda mi się do tego zebrać to podam gdzieś tutaj)
Spadek:
Sandecja i Termalica
– no cóż, najsłabsze zespoły z 16 drużyn. Nie będę nic tutaj pisał więcej oprócz jednego tematu. Kto ewentualnie mógłby zmienić klub z tych drużyn. Myślę, że z drużyny Sandecji na pewno Kolev, Piszczek i może Danek. Gliwa miał całkiem dobre oceny, ale jakoś nie widzę dla niego miejsca w
ekstraklasie. Z Bruk Betu to Gutkovskis – dla mnie dobry piłkarz. Ktoś jeszcze? Na siłę można dać Grzelaka oraz Stefanika.
Dolna ósemka (9-14)
Tutaj jak by nie patrzyć to całkiem inne postawy Śląska i Arki. Jeżeli dobrze liczę to wynik Śląska to 19 punktów w 7 meczach. Rodzi się pytanie, dlaczego tak późno. Ekipa pisałem na początku sezonu super, zmienił się trener na starego Tadzia i zaczął nieźle dla oka grać. Arka to już pewne od nowego sezonu będzie nowy trener. Arka, która walczyła w finale Pucharu Polski w 7 spotkaniach zdobyła…3 punkty. Nie zmienia to faktu, że trener Ojrzyński jest (chyba dobrze gdzieś dojrzałem) najbardziej utytułowanym trenerem Arki.
Cracovia dzięki bramkom Piątka i dobrej postawie zespoły zajęła 9 miejsce. Ciekaw jestem tylko za ile w najbliższym okienku zostanie sprzedany napastnik Pasów. Według mnie pójdzie za około 4,5-5 mln euro.
Super pracę wykonał trener Pogoni Runjaić, który odbudował zespół po słabym początku. Pogoń po Śląsku to kolejna drużyna, którą zacząłem oglądać w rundzie spadkowej dla jej efektownej gry (jak na ich piłkarzy). Buksa zostanie prawdopodobnie na kolejny sezon, co się dzieje ze Zwolińskim to chyba nikt nie wie.
Lechia, Piast – całe szczęście, że te oba zespoły zostają w lidze. Jak bym miał wybierać kogo poświęcić za Termalicę wybrałbym bez wahania Lechię. Do Piasta mam jakiś szacunek i słabość. Bardzo fajna publika, ciekawy zespół i nie sądziłem, że będą się bić do 37 kolejki o utrzymanie.
Górna ósemka (2-8)
Nie chce drążyć sprawy Lecha – słaby sezon, teraz nowy trener oby coś podziałał w tym zespole.
Byłem bardzo zdumiony jak 2 miejsce świętowała Jagiellonia. Jak Ci kibice wbiegli przed zakończeniem meczu byłem zszokowany, bo myślałem że będzie niedosyt a całkiem fajnie w Białymstoku im to wyszło. Z drugiej strony potwierdzić taki sukces jak rok temu to duża sztuka, ale z drugiej strony mogli zostać mistrzami, gdyby zdołali wygrać jeden mecz więcej w lidze.
Górnicy zrobili coś nieprawdopodobnego. Będą walczyć o grę w fazie grupowej Ligi Europy i mam przeczucie, że może im się udać. Co mają do stracenia?! Oczywiście z jakimiś gigantami raczej nie wygrają, ale licząc na szczęście to mogą to zrobić. Druga kwesta – transfery. Oby jak najwięcej piłkarzy z zeszłego sezonu zostało, ale już wiadomo, że Kurzawa i Kądzior odejdą. Nie wiadomo co z np. Żurkowskim. Co do Rafała Kurzawy – pomocnik sezonu, kontrakt mu się skończył. Pamiętacie historię Hamalainena? Coś mi się wydaję, ale głowy nie dam, że coś się pokomplikuje tam i tu, w końcu wybierze Lecha lub Legię. Ale trzymam kciuki za lepszy zagraniczny klub.
Zagłębie, Korona – co tu mówić. Koroniarze dostarczali punktów, Zagłębie testowało młodych i w kolejnym sezonie znów trzeba walczyć o 8.
Wisła Płock, Wisła Kraków – Szkoda Wisły Płock i błędu sędziego Lasyka w ostatniej kolejce. Nie wiem jak można podjąć taką decyzję! Ale wiadomo co nie zabije to wzmocni. Przyszły sezon zapewne będzie wyglądać podobnie, chodzi o grę, jednak mam nadzieje że wielu zawodników nie odejdzie. Michalak – wraca do Legii. Kante – out. Szymański – są oferty. Varela – świetna runda i nie można wykluczyć transferu. Reca – są oferty. Trener Brzęczek i dyrektor sportowy już pewnie myślą nad nowymi wzmocnieniami, oby udanymi.
Krakowska Wisła – puchary dla tej drużyny byłyby zbyt wygórowane. Nikt się chyba nie spodziewał, że Wisła będzie walczyć do ostatniej kolejki o puchary, ale jak napisałem to byłoby niesprawiedliwe bo Wisła nie prezentowała wysokiego poziomu na przełomie 37 kolejki. Gwiazda Wisły dostaje już konkretne oferty i wystarczy jak powie „Si” i już go nie będzie. Brawo dla kierownictwa Wisły za podpisanie nowej umowy z Arsenic’a i klauzule w wysokości 2 mln euro. Patrząc od strony kibiców trzeba skończyć oddawać piłkarzy za darmo i trzeba zacząć zarabiać.
Była gdzieś statystyka, że na pensje graczy Wisły poszło ponad 70% przychodów. Kadra liczy trzydzieści kilka grajków i już sporo odeszło, odejdzie i dyrektor sportowy i trener muszą zrobić 3,4 dobre transfery a w przyszłym sezonie mogą włączyć się o puchary. Warto dodać, że gra Wisły jest daleka od przewidywalnej przez Carillo i mają teraz 2 miesiąca na poprawę gry.
Legia Warszawa – MISTRZ
Mistrz to mistrz. Byli najlepsi w rundzie finałowej i dzięki świetnej postawy Polaków zdobyli mistrza zwłaszcza dzękiSzymańskiego, Kuchego i Niezgody. Też ten Cafu dał ważne gole Legionistą i oczywiście piłkarz sezonu – Arkadiusz Malarz. Bez niego jestem w 100% przekonany, że nie byłoby majstra. Z tego miejsca gratuluje kibicom i życzę powodzenia w pucharach.
Moja 11 sezonu + trener
Malarz – Gumny, Runje, Helik, Reca – Novikovas, Trałka, Żurkowski, Kurzawa – Carlos Lopez, Angulo
Trener – Marcin Brosz
Objawienie sezonu – Żurkowski (Górnik)
Najgorszy piłkarz – Śpiączka – spodziewałem się czegoś więcej w porównaniu do występów w Łęcznej.
MVP – Carlos Lopez