>>>BETFAN - BONUS 200% do 400 ZŁ <<<<
>>> BETCLIC - ZAKŁAD BEZ RYZYKA DO 50 ZŁ + GRA BEZ PODATKU!<<<
>>> FUKSIARZ - 3 PROMOCJE NA START! ODBIERZ 1060 ZŁ<<<

Podsumowanie sezonu 07/08 w Bundeslidze

Status
Zamknięty.
ted 12,8K

ted

Forum VIP
Tak to juz jest koniec, dzis po 17 godzinie zapadły wszystkie rozstrzygnięcia:
LM: Bayern, Werder
El. LM: Schalke
UEFA: Wolfsburg, Hamburger i Borussia D.
Spadek: Hansa, Duisburg i Nurnberg
Jakie macie przemyslenia po zakonczeniu sezonu? Ktora druzyna/pilkarz byl dla was pozytywnym i negatywnym zaskoczeniem? Co wam utkwiło w pamieci obstawiajac ten sezon?
Narazie napisze krotko ze moim zdaniem ten sezon byl troche nudniejszy, bo juz po rundzie jesiennej bylo wiadomo ze raczej Bayern zdobedzie mistrzostwo, bardziej zacieta była walka o pozostanie i UEFA, oraz ciekawa rywalizacja w Pucharze Niemiec. Zaskoczeniem pewnie dla wielu byla postawa wilków, natomiast mnie nie zaskoczyli, widzialem ich posuniecia i transfery w przerwie zimowej, wiec tylko utwierdzili mnie w przekonaniu ze beda grozni.
Zaczne od negatywnych rzeczy:
-kiepska postawa Borussi w lidze ( bo w pucharze cos grali)
-HSV po za LM
-Hannover po dobrej rundzie jesiennej i wzmocnieniu sie Ismaelem wydawał sie kandydatem do walki nawet o pierwsza 3 a skonczylo sie jak zwykle czyli bez miejsca w pucharach europejskich
Pozytywne odczucia:
-Toni król strzelcow (nalezalo mu sie)
-jak juz wspominalem wilczki w UEFA
-utrzymanie sie Cottbus, chociaz wszyscy skazywali ich na spadek po fatalnym starcie
-chociaz hansa i duisburg wracaja do 2 bundesligi to jednak zaskoczyli kilka razy sprawiajac niespodzianke wygrywajac z mocnymi druzynami (HSV,Werder,Borussia D.)

robson-united 7,8K

robson-united

Użytkownik
Rzeczywiście ten sezon był ciekawy. Z Polskiego punktu widzenia cieszą napewno bramki Artura Wichniarka i to ze jego Arminia utrzymala sie w lidze.
Drugim pozytywem jest gra i wyniki Wolfsburga. Zawsze mówilo sie ze ta druzyna ma za cel awans do pucharów i wkocnu swój cel osiągnela. Sponsor jest bogaty wiec zapewne wzmocni przed sezonem sklad jeszce i za rok moze LM??;) JUz teraz przeciez przyszedl Zaccardo.

Negatywem oczywiscie jest Borussia Dortmund i FC Nurnberg które z hukiem spadło do nizszej ligi. A przeciez w zeszlym sezonie to ta druzyna wywalczyla Puchar Niemiec.

Z zawodników to zawiódl w rundzie rewanzowej Miroslav Klose, a przez caly sezon slabo gral Lukas Podolski.
Gwiazdami i bardzo dobrze spiwywali sie głównie Toni,Ribery,Diego,Gomez czy van der Vaart.
Po tym sezonie nie zobaczymy juz w grze Oliego Kahna który zawiesil buty na kołku. Szkoda bo zawsze wnosil kolorytu do tej ligi.
Z nadziejami czekamy na przyszly sezon. ????

ted 12,8K

ted

Forum VIP
Co do ankiety, to oczywiscie &#39;ktora druzyna zaskoczyła&#39; pozytywnie lub negatywnie :] Zaznaczajcie i argumentujcie decyzje w postach.
Ja zaznaczyłem KSC, poniewaz widzac ich sklad na poczatku sezonu (slaba i krótka ławka rezerwowa) oraz finanse nie spodziewałem sie by mogli spokojnie utrzymac sie w bundeslidze, a okazało sie ze Hajnal to prawdziwa gwiazda zespolu, bardzo dobry rozgrywajacy jak i konczacy te sytuacje bramkami (najlepszy strzelec KSC) przejdzie teraz do Borussi D. Potrafili walczyc na rowni z kazdym.
Do najwyzej klasy rozgrywek wracaja Koln i Borussia M. oraz zapewne Hoffenheim, bedzie ciekawie :]

hertinho 3

hertinho

Użytkownik
Dla mnie dużym zaskoczeniem było zajęcie przez Vfl Wolsburg miejsca premiowanego w Pucharze Uefa. Zgodzę się ,że Wilki poczyniły przed sezonem dobre ruchy transferowe i mają dobrego trenera Magatha, to mimo wszystko 6 zespołów : Bayern, Werder, Schalke, HSV, Stuttgart i Bayer, powinno być poza zasięgiem drużyny Magatha.

Natomiast największe negatywne zaskoczenie dla mnie to postawa piłkarzy z Dortmundu i Norymbergi. Tylko tyle, że piłkarze BVB mieli to szczęście, że nie dość, że się utrzymali to zagraj jeszcze w Pucharze Uefa. Norymberga nie wytrzymała całego sezonu, zbyt krótka ławka, gra w Uefa. Co dało efekt w postaci spadku.

Jeżeli zespoły z Dortmundu i Wolfsburga się nie wzmocnią, to będą mogły w następnym sezonie walczyć o utrzymanie. Borussia ma jeszcze jeden wielki minus w postaci trenera Dolla. Mam nadzięje, że BVB pozbędzie się go, bo inaczej za rok kibice z Westfalii będą zDollowani.

narosdz 46

narosdz

Forum VIP
Mnie najbardziej zaskoczyła ekipa VfL Wolfsburg. Piąte miejsce w lidze i uczestnictwo w pucharze UEFA na pewno cieszy szkoleniowca jak i zawodników formacji.
Jestem pod wrażeniem wyniku Toniego, w tym sezonie ziomek po prostu wymiatał ????

krzysztof1985 68

krzysztof1985

Użytkownik
Jeżeli napiszę że Bayern mnie zaskoczył popełnię śmiertelny błąd. Nienawidzę tej ligi. Dla mnie dobrze prezentował się VFB Stuttgart. Bardzo lubię styl tej drużyny. Szkoda tylko że klub ma co kilka lat jakieś poważne problemy.
Dla mnie to klub który zasługuje na start. Patrząc na skład jaki ma i potencjał doskonałe miejsce w lidze

fabregas 498

fabregas

Forum VIP
Dopingowany przez co niektórych ???? do napisania swojej opinii w końcu dostałem natchnienie. ;-) Swój głos oddałem na Wolfsburg bo jest to drużyna, której już dawno nie widziałem w europejskich pucharach. Magath zrobił dobrą robote, bo przed sezonem na pewno nikt nie spodziewał się takiego wyniku. No i trzeba przyznać, że sponsora też mają niczego sobie, bo VW to solidny koncern. ????
Jeśli chodzi o reszte, to Bayern na pewno nie zaskoczył, bo tego można było się spodziewać. Szkoda troche Leverkusen, bo to mój ulubiony niemiecki zespól. ???? Długo walczyli w PU, co pewnie ich troche wykończyło. Niestety Bayer często ma pH, co niektórzy pewnie pamiętają sezon, kiedy przegrali finał LM, finał Pucharu Niemiec i w ostatniej kolejce wypadli z piątki premiowanej awansem do europejskich pucharów. ???? No cóż, życie. ;-)
pozdrawiam ????

doberman 4,8K

doberman

Forum VIP
Karlsruher SC jak dla mnie ta drużyna zaskoczyła nas całym sezonem i swoją postawą przez cały sezon pokazywała ze potrafi grać i wygrywać z najlepszymi na pewno w przyszłym sezonie będzie to znacząca drużyna na pewno rozczarowaniem okazała się ekipa Dortmundu która moim zdaniem powinna spaść za swoją postawę przez cały sezon ale jednak udało im się uniknąć degradacji.

ted 12,8K

ted

Forum VIP
na pewno w przyszłym sezonie będzie to znacząca drużyna

Z tym sie nie zgodze, Hajnal odchodzi za smieszne pieniadze, brak własnych srodków KSC na wzmocnienia, niewiadomo czy J. Kennedy tez nie odejdzie, ja mysle ze beda musieli stoczyc ciezka walke o utrzymanie sie.

pawlikn 51

pawlikn

Forum VIP
Z punktu widzenia typera ten sezon w Bundeslidze to był najbardziej nie przewidywalny ze wszystkich &quot;najmocniejszych lig&quot; w Europie. Faworyci bardzo często zawodzili. Największy zawód ? Dortmund. Pamiętam pierwszy ich mecz. Wszyscy pisali o ich wzmocnieniach, walce o puchary. A jak się skończył ? Sromotna porażka z Duisburgiem i połowa forum wtopiła $. Również zawiódł mnie mistrz sezonu 06/07 - VfB. I teraz muszą &quot;nasycić się&quot; resztkami Europejskich Pucharów.

muszeq 0

muszeq

Użytkownik
Ja tylko krótko co do głosu w ankiecie skoro trzeba zargumentować ;) Otóż zagłosowąłem na Wolfsburg. Ligą niemiecką się zbytnio nie intereusje, ale Wilki zawsze plątały się gdzieś w środku tabeli, a tu proszę - pierwsza piatka. Na pewno największy wkład w ten sukces miał trener Felix Magath, który w Bundeslidze ma spore doświadczenie.
Na minus postawa Borusii Dortmund. Drużyna mająca solidny skłąd powinna walczyć o puchary, a nie o utrzymanie.
Co do czołówki do zdecydowanie i bez trudu Bayern wygrał Bundesligę. Drugie i trzecie miejsce właściwie obsadzone, bo w tej chwili Schalke i Werder to po Bayernie największe siły w Niemczech.
Niestety obawiam się, że w następnym sezonie nikt nie będzie w stanie sprzeciwić się sile Bayernu, a przez to poziom Bundesligi i emocje spadną. Jedynie walka o miejsca premiowane grą w pucharach może nabrać rumieńców, bo takie drużyny jak Werder, Schalke, HSV, Stuttgart czy Leverkusen prezentują mniej więcej równy poziom, a stawiam, że w nastepnym sezonie Wolfsburg i Borussia Dortmund równiez powalczą jak równy z równym.

stefans@ 0

stefans@

Użytkownik
Dla mnie dużym zaskoczeniem było zajęcie 10 miejsca przez Berlińską Herthe od kilku lat Hertha chce zaistnieć w lidze ale ciagle jej to nie wychodzi zmieniając trenerów jak rękawiczki myślałem ze Lucian Favr zrobi coś z tym zespołem ale jest cały czas tak jak bylo czyli dobre mecze przeplatane słabymi , &quot;twierdze&quot; Berlina zdobywa każdy kto chce , nie bylo motywacji w tej drużynie .
Żal mi Dietera Hoeneßa ciągle ma nadzieje ale nic nie wychodzi może 10 miejsce nie jest takie złe ale cele w Berlinie sa większe walka o puchary powinny być priorytetem .
André Lima miał być gwiazda Bundesligi ale nie jest nawet Herthy wiec nie wypał z tym transferem , dziwi mnie obrany kierunek zakupów przez władze Herthy .... Bałkany nie wiem co tam szukają , znów sie zaczyna ściąganie zawodników z Brazylii , ale mam nadzieje ze wkrótce Hertha powróci na szczyt w Bundeslidze !

markus 0

markus

Użytkownik
Negytywnie zaskoczyla mnie druzyna Bayeru, myslalem ze beda walczyc od eliminacje LM a tymczasem zajeli 7 miejsce ktore nie daje im nawet Pucharu uefa, wydali sporo pieniedzy na transfery ale im sie to nie zworcilo. Jeszcze jedno rozczarowanie to postawa Bayernu w PU, ta druzyna powinna walczyc w LM o final a nie w PU dosjc do półfinalu i przegrac. Nie wiem czego zabraklo Bayernowi. Werder znowu drugi, zawsze maja pecha, jakies zalamanie formy ktore powoduje ze nie zdobywaja Mistrzostwa, wedlug mnie Werder Brema to dyzyna najlpeij grajaca ofensywnie, zawsze po cichu im kibicowalem szkoda ze znowu 2 miejsce. Jeszcze te nieszczesne odpadniecie z LM kiedy przegrali z Olympiakosem. Mimo ze Schaf wykonuje dobra prace w Bremi tomysle ze nadszedl czas na jakies zmiany w tym zespole, moze nowy trener, ale raczje nic tego nie zapowiada. Mam nadzieje ze za rok klub z ligi nniemieckiej siegnie po Puchar rozgrywek europejkich.

sutek 79

sutek

Forum VIP
Mnie zaskoczył spadek do 2. Bundesligi Norymbergi która przecież w poprzednim sezonie wywalczyła awans do UEFA a teraz spadek. Ten zespół miał w swoich szeregach kilku graczy którzy naprawdę potrafią grac a jaki efekt to każdy z Nas wiem.
Mario Gomez dla mnie na wielki plus w tym sezonie

leom 0

leom

Użytkownik
No coż Borussia nie spisała się w tym sezonie najlepiej...bardzo mnie zawiodła. Loczyłem w tym sezonie nawet na LM a tu nici

ted 12,8K

ted

Forum VIP
Dlatego odradzałem czasem na niego grac, a proponowałem gdy kurs był 1,5-1,6 lub wyzej bo wtedy sie opłacaco i zazwyczaj nie zawodził (2x z Schalke, Werder czy z Frankfurtem na wyjezdzie)

180michal 17

180michal

Użytkownik
Mnie najbardziej zaskoczyła, ale w negatywnym znaczeniu, Borussia. Zespół który ma kadre, która moze z powodzeniem grac w pucharach europejskich zajeła dopiero 13 miejsce. Moze w nastepnym sezonie zagraja lepiej i przede wszystkim Kube omina kontuzje.
Drugim zaskoczeniem dla mnie jest wysokie miejsce Wilków. 5 miejsce to bardzo dobre dla tego zespołu ktory uznawany jest za sredniaka. Juz teraz ten zespoł zrobil ciekawe transfery na przyszły sezon i wydaje mi sie ze beda chcieli powalczyc w europie.
Jak dla mnie to Ribery był gwiazda ostatniego sezonu. Strzelał gole, asystował, brał cieżar gry na swoje barki. Gdy nie było Francuza na boisku był widac ogromny brak tego zawodnika. Toni rowniez zrobil na mnie ogromne wrazenie bo od razu w pierwszym swoim sezonie został królem strzelców, widac ze to b.dobry piłkarz.

Status
Zamknięty.
Do góry Bottom