Ja może nie hasłami tylko trochę napisze ????
Najlepszy mecz:
Bardzo dużo emocjonujących spotkań mielismy na tym turnieju i ciężko wybrać jedno, które by na to miano zasługiwało. Ja bym wyróżnił mecz
Szwecja - Anglia (2-3) i
Anglia - Włochy (0-0) ze względu na znakomitą grę taktyczną.
MVP:
Według UEFA najlepszym piłkarzem był Iniesta, ja bym jednak uhonorował
Andre Pirlo. Lider wicemistrzów Europy, ciężko sobie wyobrazić tę drużynę bez niego. Tuż za nim
Andres Iniesta i
Sami Khedira, który znakomicie grał nie tylko w defensywie ale i potrafił pociągnąć Niemców do przodu.
Najlepszy bramkarz:
Tutaj dla mnie ex aequo
Iker Cassilias i
Gianluigi Buffon. Obaj pewne punkty swoich drużyn.
Najładniejszy gol:
Zlatan Ibrahimovic w spotkaniu z Francją i polski akcent, bramka
Kuby Błaszczykowskiego w meczu z Rosją.
Niespodzianka (drużyna):
Dla mnie największą niespodzianką była
Portugalia. Nie spodziewałem sie po nich aż tak solidnej, poukładanej gry. Bento odwalił kawał dobrej roboty, to nie był zespół "Cristiano Ronaldo i reszta" tylko prawdziwa drużyna. Ekipie z Hiszpanii jako jedyni potrafili skutecznie zablokować grę, jaką lubią najbardziej.
Niespodzianka (zawodnik):
Dla mnie jedną z większych gwiazd wykreowanych przez ten turniej jest
Debuchy. Jako jeden z nielicznych we Francji grał na bardzo wysokim poziomie. Również z bardzo dobrej strony pokazał się
Mandzukic, co zaowocowało transferem do Bayernu. Reszta zawodników, która błyszczała na turnieju to przede wszystkim piłkarze o wyrobionej już renomie.
Rozczarowanie (drużyna):
Tutaj nie może być inaczej:
Holandia. Mieli iść na mistrza, a nie zdobyli nawet punktu. Drugie rozczarowanie to
reprezentacja Rosji, która po zwycięstwie nad Czechami celowała nawet w medal.
Rozczarowanie (zawodnik):
Van Persie. Miał być liderem Pomarańczowych, co z tego wyszło wszyscy widzieliśmy. Innym rozczarowaniem uznałbym
Schweinsteigera. Widać że nie był w formie, nie licząc spotkania z Holandią grał bardzo słabo. Dziwnie to brzmi ale dla mnie był najsłabszym punktem reprezentacji Niemiec.
Najlepsi kibice:
Irlandczycy. Mecz z Hiszpanią wszystko tłumaczy.
JEDENASTKA TURNIEJU:
Ciężko wybrać ale ja bym coś takiego sklecił (oczywiscie taktyka zabójczo ofensywna:razz ????
Iker Cassilias - Mathieu Debuchy, Andrea Barzagli, Jordi Alba - Sergio Busquets, Sami Khedira - Petr Jiracek, Andres Iniesta, Andrea Pirlo, Cristiano Ronaldo - Mario Mandzukic