Mecz : Asseco Gdynia vs Start Lublin
Typ :
Asseco Gdnia -8.5 pkt
Kurs : 3.35
Poniedziałkowe bum bum w Gdynii ???? Ostatnie mecz 4 kolejki Tauron Basket Ligi. Spotkanie mojej ulubionej ekipy czyli Asseco Gdynii vs Start Lublin. " Ulubiona ", dlatego że w ich składzie znajduję się jeden z moich kolegów z którym często mam przyjemność rozmawiać. Najpierw przejdziemy do statystyk, a poźniej kilka słów ode mnie. Obie ekipy po 3 kolejkach notują bilans 2 / 1, rzucając sporo punktow ( średnia ponad 80 na mecz ). Drużyna z nad morza przegrywa w 2giej kolejce z Piernikami różnicą 8 pkt, natomiast Lublinianie porażkę doznali w 2 kolejce z Czarnymi Słupsk tylko 1 pkt. Teoretycznie na papierze i w statystykach lepiej wyglądają goście, ale to tylko liczby. Ekipa z Lublina opiera się głównie na 2 zawodnikach pozyskanych przed sezonem, mianowicie Lewisie i Washingtonie, którzy radzą sobie bardzo dobrze. Jest to drugi sezon tych zawodników w TBL i póki co weszli z przytupem i pokazują świetny basket. Trzecim obcokrajowcem w składzie jest pozyskany z Polpharmy skrzydłowy Markowić, a dopełniem pierwszej piątki jest dwóch Polaków dobrze znanym kibicom z Lublina czyli Dziemba i Szymański. Dwaj pierwsi zawodnicy, których wymieniłem robią różnicę i kluczem do zwycięstwa Asseco jest umiejętne wyłącznie ich z gry. O ile z Washigtonem powinnien sobie Szubarga poradzić tak, Lewis może napsuć troszkę krwi " naszym ". Pozostała
trójka nie pokazuje jakiejś wybitnej gry i są po prostu dopełnieniem składu. Lublinianie również nie mogą się opierać na ławce rezerwowych bo szczerze mówiać, wygląda dość blado, a jak wiadomo w koszykówce rotacja jest bardzo ważna. Niewątpiliwe tegoroczne transfery gości napędziły ten zespół i po kilku kolejkach wyglądają o wiele lepiej niż w ubiegłym sezonie, tak mimo wszystko nie wydaje mi się, aby powalczyli o play-offy. Wystarczy chwilowa nie dyspozycja 2 podstawowych strzelców i zaczynają się schody...
Zgoła zupełnie inną drużyną jest ekipa Asseco Gdynii. Drużyna zbudowana na samych Polakach z Krzyśkiem Szubargą na czele. Tutaj zdobywanie punktów rozdziela się na 7/8 zawodników, a gra polega na zespołowości, a nie indywidualnościach. " Szefem " tej bandy jest rozgrywający Szubarga, a za jego plecami młode wilki - Ponitka, Witliński, Żołnierewicz oraz Wyka. W drużynie jest spora rotacja jak wspomniałem wyżej, jest charatker i radość z koszykówki. Jak dotychczas wyglądała gra Asseco ? Bardzo szybka
koszykówka skupiona na rzutach z dystansu. Każdy zawodnik z pierwszej piątki potrafi to robić bardzo dobrze, włącznie z środkowym Wyką. Celem na ten sezon gdynian są play-offy, w kuluarach mówi się o TOP6, a poźniej wszystko może się rozstrzygnąć. Pewne jest to, że zawodnicy mają wszystko zapewnione, aby skupić się na koszykówce. W drużynie jest bardzo dobra atmosfera, są pieniądze, jest ciekawy trener, który pozwala grać swoim zawodnikom taki basket jaki lubią. A jak widać w drużynie jest wielu strzelców, dlatego też ich mocną bronią są rzuty za 3 i w każdym spotkaniu możemy ich widzieć bardzo dużo. Jeżeli utrzymają wysoki poziom celności, to potrafią ograć każdą drużynę w TBL zwłaszcza na własnej hali, na swoich koszach.
Wiecie jak dziś wygląda taktyka gospodarzy?
Rozegranie nr 1. to próba wykluczenia z gry poprzez faule Washingtona. Szczególnie w 1 kwarcie zobaczymy mało rzutów za 3pkt, a Asseco będzie bardzo często wchodziło pod
kosz. Zadanie to ma przypisane rozgrywający Szubarga oraz Marcel Ponitka i w pierwszych minutach zobaczymy wiele penetracji z ich strony, a ciekawostką jest to, że do rzutów za 3pkt został oddelegowany środkowy Wyka oraz rzucający " Żołnierz ". W defensywie będzie przez cały mecz próba podwajania Lewisa.
Rozegranie nr 2, jeżeli rozgrywający lublinian nie złapie 2 fauli w pierwszych minutach to zacznie się oddawanie rzutów zza lini 6.75m, a weźmie to na barki praktycznie cały zespól. Głownie zobaczymy rzuty Szubargi, Żołnierewicza i Wyki.
Rozegranie nr 3, jest następujące. Jeżeli nie uda się wyłączyć amerykańskich zawodników i gospodarze będą przegrywać na obwodzie, to spróbują swoich szans pod koszem. Para Wyka/Witliński dysponują lepszymi umiejętnościami niż Szymański/Reynolds.
Podsumowując : sporo w tym meczu będzie widoczne po pierwszych 10 minutach. Jeżeli uda się gospodarzom wykluczyć 2 podstawowych rzucających gości to handicap nawet w okolicach 12-15 pkt jest do pokrycia. Jeżeli to się nie uda, to zaczniemy walkę na rzuty za 3pkt, gdzie mimo wszystko lepsze strzelby posiada drużyna Asseco. Odnośnie typów, dość pewnym zakładem jest zwycięstwo gospodarzy z kursem ok. 1.70 ja natomiast idę o wiele agresywniej i stawiam na to, że Asseco wygra min. 9 pkt. Jest to bardzoo realne przy odrobinie szczęścia i dobrego splotu wydarzeń. Kurs na takie zdarzenie oscyluje w granicach 3.30 i jest ciekawym kąskiem na poniedziałkowi, deszczowy dzień. Mecz można od 19 oglądać na stronie emocje.
tv za jakaś groszową opłatę. Powodzenia!!
PS. Przestrzegam na granie wysokiego overu w tym meczu, ponieważ jeżeli Asseco wyjdzie taktyka nr 1. to goście nie rzucą więcej niż 60-70pkt.