Bydgoszcz-Gorzow: Vaculik over 9,5
W moim odczuciu to bym z tym faworyzowaniem Bydgoszczy nie przeszadzal. Jednak te barazowe starcia pretendentow z 2 Ekstraligi z druzynami walczacymi o utrzymanie z Ekstraligi wypadaja kiepsko dla tych druzyn z nizszej klasy rozgrywkowej. Nie wiem, ale chyba nie zdazyl sie przypadek ze druzyna eksraligowa w takim barazu polegla.
Mozna mowic o specyfice bydgoskiego toru, ale zewnetrzna to nie jest problem dla Thomsena, Lebedevsa czy Vaculika. Vaculik ten sezon ma slabszy, ale tez swoje zrobi jak chcociazby ostatnio w Rybniku. Gorzow ogolnie dobre morale po ostatnm meczu z Rybnikiem. Niby maja ta dzire w skladzie w postaci Fajfera, ale tak naprawde to tam dziure to maja w jdynym biegu kiedy musi jechac niedoswiadczony Krok, reszte moga rozlozyc na wspomnania trojke Thomsen, Vaculik, Lebedevs i Palucha. Akurat postawa tego ostatniego bedzie kluczowa. Paluch wiadomo nie tak znowuz dawno karambol, ale powoli juz punktuje co raz lepiej i czas dziala na jego korzysc i mysle, ze po koljenym tygodniu tez mozna liczyc na jego lepsza jazde. Jezeli troche im popunktuje to wydaje mi sie, ze Gorzow spokojnie powalczy.
Bydgoszcz ma zawodnikow z ekstraligowym doswiadczeniem jak Wozniak, Buczkowski, wyroznajacych sie w drugiej klasie rozgrywkowej jak Loktaeev, badz uczestnika
Grand Prix Huckenbecka, ale sek w tym, ze oni nie jezdza na co dzien w Ekstralidze i tym traca. Niby nie ma dziur, ale tam zawsze jest tak, ze dwoch pojedzie dobrze, a dwoch zawali i w takim starciu sadze bedzie podobnie. W Bydgoszczy pojawi sie tez Pawelczak, ale w meczu o takim cisnieniu z rywalem z Ekstraligi nie ozstanie przeciez pierwszoplanowa postacia.
Ogolnie jednak uwazam, ze najwieksza roznice zrobi to ze jedni rywalizuja na codzien z najlepszymi w najwyzszej klasie rozgrywkowej, a Bydgoszcz taki mecz na swoim torze to maja moze ze dwa razy w roku w swojej klasie rozgrywkowej.
Najbardzej podoba mi sie, ze Vaculik zdobedzie co najmniej te 10 punktow.