Napiszę swoje przemyślenia na temat Brazylii i Meksyku.
Meksyk
Kadra składa się w niemal całości z graczy grający w lidze meksykańskiej ,skład przemieszany między młodzież i tych starszych fajnie się to uzupełnia.Defensywa widać ,że nie jest z pierwszej łapanki bramkarz na poziomie ,doświadczony ,dalej obrona jest Salcido który można rzec że już zjadł zęby na graniu w piłkę nie którzy mogą go kojarzyć z gry w PSV w przeszłości ,a ostatnio w Fulham bardzo doświadczony grajek 103 mecze w reprezentacji Meksyku mówi samo za siebie,dalej mamy perełki w postaci Hirama Miera młody zawodnik ,który zdołał zadebiutować w pierwszej drużynie Meksyku ,potencjał spory ostatni sezon bardzo dobry podstawa w Monterrey silny ,warunki dobre ciekawy zawodnik który według mnie nie długo zagości gdzieś w Europie.Mamy także kolejnych młodych graczy jak Jimenez i Darvin Chavez niby zawodnicy po 23-22 lata a mają już na swoim koncie 85 meczy Jimenez i około 20 w rep Meksyku,Chavez 90 meczy w lidze i 27 w rep Mesyku (młodzieżówki itp) więc chłopaki nie są jakimiś leszczami bo już nie raz były zapytania z Europy o nich .Naprawdę spory progres jest w piłce Meksykańskiej ,masa perełek i to nie ,że na jednej pozycji
Meksyk U23 szedł jak burza w Olimpijskich Kwalacha CONCACAF co Ci chłopacy grali to bania mała a było to w marcu-kwietniu.Pomoc : Cortez szybki ,bajeczna technika i przegląd pola ma 23 lata a już na swoim koncie około 80 meczy w pierwszym zespole UNAM gdzie talentów na jego miejsce nie brakuje ,w tym roku zdołał zadebiutować w kadrze Meksyku ,następny w kolejce jest magik Marco Fabian nawet jak ktoś mało się interesuje piłką latino to pewnie tego zawodnika kojarzy 23 latek ,niebywale uzdolniony fizycznie i technicznie na swoim koncie już mam 125 występów ligowych oraz w 2012 roku został uznany za najlepszego zawodnika Meksyku U23 i zarazem najlepszego strzelca w tych kwalifikacjach o których wspomniałem 12 meczy 13 bramek.Ale jest jeszcze Javier Aquino 22 latek którego można było oglądnąć na Copa America 2011 i z tego turnieju
http://en.wikipedia.org/wiki/2012_Toulon_Tournament gdzie najlepszym grajkiem został Herrera a najlepszym strzelcem Fabian to samo mówi za siebie że Ci chłopacy nie są z pierwszej łapanki .Na ataku weteran ligi meksykańskiej niezniszczalny Oribe Peralta świetny grajek trzeba to przyznać , no i jest jeszcze Dos Santos którego większość zna .Ale żeby tylko nie słodzić to napiszę,że daliby radę zebrać jeszcze lepszą kadrę bo nie ma takich zawodników choćby jak De Nigris ,Pulido ,Fierro czyli nie jest to najmocniejszy zespół jaki zagra na IO .Ogólnie rzecz mówiąc potencjał przedni ,tylko go wykorzystać bo jest co.
Czarny konik
A Brazylię opiszę krótko bo widzę ,że jaranie się nią jest straszne co dla mnie jest nie zdrowe.Podobny do tego skład mogliśmy ujrzeć na Copa America jak to się skończyło każdy wie ,dla mnie na tą chwilę nie są jakimś mocny zespołem tam jeszcze dużo pracy przed nimi ,dla mnie nie są jeszcze drużyną tyle mogę napisać ,kursy strasznie zaniżone.
Bardzo ciekawą ekipę ma Urugwaj który może sporo namieszać ,naprawdę nie zdziwi mnie sytuacji z Copa America bardzo duży progres tej rep w ostatnich latach.