Czas na małe podsumowanie kolejki.
Pogoń przegrała z Lublinem. Masakryczny mecz szczecinianek, najgorszy jaki w tym roku widziałem. Trochę się spóźniłem na mecz i wszedłem na halę przy stanie... 2:11
Później Lublin nieco spuścił z tonu, co zrozumiałe, i Pogoń doskoczyła na tyle, że jeszcze mogło być ciekawie. Pięć trafień pod rząd, MKS Perła zero, więc przerwa przy stanie 7:11. W drugiej połowie nadzieje na dobry wynik były jeszcze większe - mecz był bardziej wyrównany, a przez chwile było 10:13, 11:14 - to zwiastowało spore emocje. Niestety, bardzo dobrze dysponowana była bramkarka Lublina, Weronika Gawlik. Ostatecznie 15:29 dla Lublina. Pozytyw z tego meczu dla Szczecina, że potrafił wrócić z "dalekiej podróży" i nawiązać walkę z tak utytułowanym zespołem.
Z kolei w Lubinie Zagłębie wręcz
zdemolowało KPR z Jeleniej Góry. Do przerwy było
24:5 dla gospodyń ! Ostatecznie wynik tego meczu to 46:15
Bardziej wyrównany mecz był w Kobierzycach, gdzie miejscowy KPR wygrał z Piotrcovią 29-24, choć do przerwy było 15-15 a największa przewaga wynosiła dwie bramki. Po przerwie sytuacja diametralnie się zmieniła, i to gospodynie cieszą się ze zwycięstwa. Obie drużyny sąsiadują ze sobą w tabeli.
Fajny mecz w Elblągu. Start zremisował z AZS'em 22-22, ale w karnych lepsze okazały się gospodynie.
Do przerwy mecz wyrównany, zawodniczki z Koszalina zeszły na przerwę z trzema bramkami przewagi. Jak napisano w sprawozdaniu - bardzo dobra gra Koszalina w obronie, niedokładność w rozegraniu Startu przyczyniły się do takiego wyniku. W drugiej części meczu wynik cały czas był na styku. Ostatecznie Koszalin wygrał
Dużo bramek padło w Kielcach, gdzie Korona wygrała z Ruchem
- czyli stało się to, co przewidywałem w którymś poście wyżej
Jest też ciekawe spotkanie na dole tabeli. Korona - Ruch. Kielczanki muszą w końcu wygrać, przełamać się - na teraz mają 0 punktów. Ruch dobre mecze jak np. porażka tylko jedną bramką z Zagłębiem Lubin, przeplata z tragicznymi - porażka 41-26 z Pogonią i ciężko wyrokować, w jakiej dyspozycji teraz będą. Warto w takim razie spojrzeć do statystyk
Na wyjazdach Ruch ani razu nie wygrał. Chorzowianki są drużyną, która na wyjazdach straciła najwięcej bramek w lidze. Na wyjazdach aż trzy razy dały sobie wrzucić 40+ bramek ! Za to Kielce u siebie trzy razy miały wynik "na styku"
Niestety kurs na kielczanki był słabiutki: 1.40, więc odpuściłem sobie granie (gram głównie single). Mecz wyrównany, bo w pierwszej połowie 20-18, w drugie po 15.
Komplet wyników 10 kolejki
Vistal 34 -21 Kościerzyna
Pogoń 15 - 29 Lublin
Korona 35 - 33 Ruch
Zagłębie 45 - 16 KPR Jelenia Góra
Kobierzyce 29 - 24 Piotrcovia
Start 22 - 22 Koszalin pk. Start
Zapowiedź 11 kolejki
Awansem został rozegrany mecz AZS'u z Vistalem, po bardzo zaciętym meczu zwyciężyły Koszalinianki, 26-25.
Mamy absolutny hit w tej kolejce - MKS Lublin zmierzy się na własnym parkiecie z Zagłębiem Lubin aktualnie Lulin z bilansem 9-0-1, a Zagłębie 10 zwycięstw (jedno po karnych). Mam nadzieje, że gdzieś będzie można obejrzeć to spotkanie - wrzucajcie info o planowanych transmisjach w internecie itd.
Poza tym ciekawsze mecze głównie w dolnej części tabeli, gdzie Ruch zmierzy się z Kobierzycami a Jelenia Góra z Koroną. Faworytem w meczu Kościerzyna - Pogoń wydają się być szczecinianki, a na małą niespodziankę liczę w starciu Piotrcovii ze Startem, choć tu też faworytem jest drużyna gości.
Nie wiem co myśleć o spotkaniu Jelenia Góra - Kielce. Wiadomo, że gospodynie będą rozbite po takiej porażce, a Korona podbudowana po pierwszym zwycięstwie w sezonie. I choć Jelenia Góra nie wygrała u siebie żadnego meczu, to trzeba uczciwie im oddać, że grały dotychczas z lepszymi zespołami. (Lublin, Koszalin, Szczecin i Piotrcovia)
Zestaw gier 11 kolejki
18.10 17:00 AZS 26 - 25 Vistal
16.11. 17:00 Piotrcovia - Start Elbląg
18.11. 17:00 Koscierzyna - Pogoń Szczecin
18.11. 17:00 KPR Jelenia Góra - Kielce
18.11. 17:00 Ruch Chorzów - Kobierzyce
18.11. 18:00 Lublin - Zagłębie