Może ja w trące swoje 3 grosze...
Ameryki nie odkryje, ale o medalach będzie decydowała dyspozycja liderów. Patrząc na składy Leszna (Nicki, Emil, Piotrek, Kildemand, Zengi), Torunia (Hancock, Vaculik, Miedziński, Gomólski, Holder czy Przedpełski) czy Gorzowa (Iversen, Zagar, KK, Przemek, MJJ czy Zmarzlik) ciężko znaleść tutaj jakiś słaby punkt. Wystarczy, że któryś z w/w zawodników będzie miał 'słaby' sezon, bądź kontuzje i pozamiatane.
Przypomnijmy sobie rok 2015;
Zielona Góra - kontuzja Hampla, zawieszenie Dudka czy Łoktajewa, słaba postawa Pieszczka i klub który miał jechać w finale... ratował się Wardem przed spadkiem.
Gorzów - tragiczny sezon KK, słabi Gapiński i Świderski, pojedyńcze wpadki Zagara i klub, który był jednym z faworytów jechałby w barażach.
Niespodzianki in + to Tarnów i Wrocław.
Jak będzie w 2016r.? To typowe wróżenie z fusów;
Leszno ma słabych to może złe słowo, ale niedoświadczonych juniorów. Co za tym idzie żaden z seniorów nie może zawieść
Toruń jest uzależniony od tego czy Hancock utrzyma 'mistrzowską' formę mimu lat, czy odbudują się Miedziak i Gomólski po nieudanych sezonach. Nie zapominajmy o Holderze, który od MŚ i poważnej kontuzji pikuje ostro w dół; do tego dochodzi dramat Ward'a.
Zielona to wiadomo temat nr jeden to noga Hampla. Doyle po kontuzji widać, że nie ma śladu, ale sami pamiętamy jak zawalał mecze w Toruniu. Larsen typowy zawodnik swojego toru, Karpow nie ma obycia z ekstraligowymi torami.
Gorzów; patrząc na formę KK jestem pełen optymizmu. Jeśli Zmarzlikowi starty w
GP nie zaszkodzą, PUK i Zagar będą trzymali fason na poziomie top8
GP, a MJJ zrobi swoje to tutaj upatrywałbym faworytów do mistrzostwa. Chomski przyszedł do Gorzowa, po czym uporządkował sprawy z torem i to Gorzów może być twierdzą nie do zdobycia. Przy 5ciu mocnych seniorach + Zmarzlikiem i Cyferem na juniorce to niektóre ekipy nie wyjdą z 30ski.
Dla mnie faworytem do finału są Gorzowianie z Toruniem, ale jak już mówiłem zadecydują detale. Słaby sezon KK, Holder, Kildemanda czy Hampla i tabela może się wywrócić do góry nogami, Wrocław jest wtedy wstanie zawalczyć o play-offy.
Wg mnie lekko odstają 3 ekipy, jest to Rybnik, Tarnów i Grudziądz.
Kto spadnie? Przed sparingami obstawił bym Grudziądz, bo po pierwsze mają najsłabszych juniorów (Woryna, Rempała robią lekką różnice), a po drugie nie wierze w odrodzenie Golloba czy super sezon Lindbecka. By drużyna z Kujawko-Pomorskiego się utrzymała to Gollob czy brazylijski Szwed muszą zrobić wynik. Okoń, Buczek czy Artom zakładam, że zrobią swoje. Jeśli Tonino bądź Gollob dorzuci śr na poziomie 2,000+ to 6 miejsce jest ich, jak zawalą sezon czyli obniżą loty z roku 2015 to niestety ale pożegnają się z ekstraligą.
Ciekaw jestem Walaska czy Ułamka, którzy pozostają 'bez kontraktu', a myślę by tym trzem ekipom przydał by się chociażby Greg, który u siebie byłby wstanie robić dwucyfrówki. Jedni mówią, że Walasek podpisze w Łodzi, bo Skrzydlewski będzie miał stadion i celuje w awans inni mówią, że on nie chce jeździć w I lidze i liczy na potknięcie Kacpra czy Miedziaka. Zobaczymy, czas pokaże...
Reasumując:
Finał Gorzów - Toruń
1/2 Leszno - Zielona
5m Wrocław
6-7-8 Tarnów, Rybnik, Grudziądz spadek z lekkim wskazaniem na tych ostatnich.