>>>BETFAN - BONUS 200% do 400 ZŁ <<<<
>>> BETCLIC - ZAKŁAD BEZ RYZYKA DO 50 ZŁ + GRA BEZ PODATKU!<<<
>>> FUKSIARZ - 3 PROMOCJE NA START! ODBIERZ 1060 ZŁ<<<

PGE Ekstraliga 2016 - dyskusja, typy, analiza składów

Status
Zamknięty.
rodzyn7 6,7K

rodzyn7

Użytkownik
Zauważ jednak, że w zeszłym roku również nie było gwarantów stałego punktowania. wystarczy zresztą spojrzeć po średnich: Tajski 2,41, Janoś 2,14, Drabik 1,78, MJJ 1,56 (ale on potrafił zawalić mecz), a już Jędrzejak 1,4, Milik 1,23. Wydaje mi się, że Woźniak poziomu nie zaniży, Drabik ten sezon powinien mieć jeszcze lepszy. Więc skoro w zeszłym sezonie pojechali w finale, to dlaczego w tym mieliby nie zawalczyć o medal?

zksstal 5,4K

zksstal

Użytkownik
Bez sensu wg mnie porównania. A choćby dlatego, że nie będą jechać na swoim torze. Ktoś pisał, że to jest w sumie na plus dla nich, bo rywale nie jeździli od dawna na tym torze. A wg mnie to jest oczywista strata. Nie dość, że zawodnicy z Wrocławia nie znają tego toru tak jak swojego (a to jest bardzo ważne, bo ta znajomość tworzy w żużlu ten ogromny handicap swojego toru), a po drugie będzie to sprawdzian umiejętności trenera Barona. &#39;Zrozumieć&#39; tor żużlowy - na którym pojawi się ktoś pierwszy raz w marcu, a na dodatek ten tor został zmodernizowany - to nie jest takie proste. Tu Baron nie wie jak się tor zachowa w danym momencie meczu, tego będzie się uczył w warunkach meczowych.

Otrzymane punkty reputacji: +1
rl2403 2

rl2403

Użytkownik
... 6. Tarnów, 7. Rybnik, 8. Grudziądz. ... Typujesz 6 Tarnów bez żadnego uzasadnienia, wg mnie będą musieli mocno powalczyć o utrzymanie. Na dzień dzisiejszy to pewny jest tylko Kołodziej, Madsen i Bjerre chimeryczni, poza tym będą zapewne rozdzieleni, a ich doparowi Świderski i Michelsen nie gwarantują niczego (szczególnie ten pierwszy). Ratuje ich trochę Rempała na juniorce. Jeżeli chodzi o Rybnik to na jakiej podstawie sądzisz, że Jonsson, G.Łaguta i Holta są lepsi od Buczkowskiego, A.Łaguty i Lindbaecka? Wg mnie są słabsi, może poza Griszą. 2 linia też słaba, ratować ich mogą juniorzy, ale tak naprawdę, żaden z nich nie ma doświadczenia z ekstraligą, gdzie nie jest łatwo o punkty (przykład Pieszczek ... ) Sezon zweryfikuje nasze prognozy.

M 1,5K

mstokopiczas

Użytkownik
Może ja w trące swoje 3 grosze...
Ameryki nie odkryje, ale o medalach będzie decydowała dyspozycja liderów. Patrząc na składy Leszna (Nicki, Emil, Piotrek, Kildemand, Zengi), Torunia (Hancock, Vaculik, Miedziński, Gomólski, Holder czy Przedpełski) czy Gorzowa (Iversen, Zagar, KK, Przemek, MJJ czy Zmarzlik) ciężko znaleść tutaj jakiś słaby punkt. Wystarczy, że któryś z w/w zawodników będzie miał &#39;słaby&#39; sezon, bądź kontuzje i pozamiatane.
Przypomnijmy sobie rok 2015;
Zielona Góra - kontuzja Hampla, zawieszenie Dudka czy Łoktajewa, słaba postawa Pieszczka i klub który miał jechać w finale... ratował się Wardem przed spadkiem.
Gorzów - tragiczny sezon KK, słabi Gapiński i Świderski, pojedyńcze wpadki Zagara i klub, który był jednym z faworytów jechałby w barażach.
Niespodzianki in + to Tarnów i Wrocław.
Jak będzie w 2016r.? To typowe wróżenie z fusów;
Leszno ma słabych to może złe słowo, ale niedoświadczonych juniorów. Co za tym idzie żaden z seniorów nie może zawieść
Toruń jest uzależniony od tego czy Hancock utrzyma &#39;mistrzowską&#39; formę mimu lat, czy odbudują się Miedziak i Gomólski po nieudanych sezonach. Nie zapominajmy o Holderze, który od MŚ i poważnej kontuzji pikuje ostro w dół; do tego dochodzi dramat Ward&#39;a.
Zielona to wiadomo temat nr jeden to noga Hampla. Doyle po kontuzji widać, że nie ma śladu, ale sami pamiętamy jak zawalał mecze w Toruniu. Larsen typowy zawodnik swojego toru, Karpow nie ma obycia z ekstraligowymi torami.
Gorzów; patrząc na formę KK jestem pełen optymizmu. Jeśli Zmarzlikowi starty w GP nie zaszkodzą, PUK i Zagar będą trzymali fason na poziomie top8 GP, a MJJ zrobi swoje to tutaj upatrywałbym faworytów do mistrzostwa. Chomski przyszedł do Gorzowa, po czym uporządkował sprawy z torem i to Gorzów może być twierdzą nie do zdobycia. Przy 5ciu mocnych seniorach + Zmarzlikiem i Cyferem na juniorce to niektóre ekipy nie wyjdą z 30ski.
Dla mnie faworytem do finału są Gorzowianie z Toruniem, ale jak już mówiłem zadecydują detale. Słaby sezon KK, Holder, Kildemanda czy Hampla i tabela może się wywrócić do góry nogami, Wrocław jest wtedy wstanie zawalczyć o play-offy.
Wg mnie lekko odstają 3 ekipy, jest to Rybnik, Tarnów i Grudziądz.
Kto spadnie? Przed sparingami obstawił bym Grudziądz, bo po pierwsze mają najsłabszych juniorów (Woryna, Rempała robią lekką różnice), a po drugie nie wierze w odrodzenie Golloba czy super sezon Lindbecka. By drużyna z Kujawko-Pomorskiego się utrzymała to Gollob czy brazylijski Szwed muszą zrobić wynik. Okoń, Buczek czy Artom zakładam, że zrobią swoje. Jeśli Tonino bądź Gollob dorzuci śr na poziomie 2,000+ to 6 miejsce jest ich, jak zawalą sezon czyli obniżą loty z roku 2015 to niestety ale pożegnają się z ekstraligą.
Ciekaw jestem Walaska czy Ułamka, którzy pozostają &#39;bez kontraktu&#39;, a myślę by tym trzem ekipom przydał by się chociażby Greg, który u siebie byłby wstanie robić dwucyfrówki. Jedni mówią, że Walasek podpisze w Łodzi, bo Skrzydlewski będzie miał stadion i celuje w awans inni mówią, że on nie chce jeździć w I lidze i liczy na potknięcie Kacpra czy Miedziaka. Zobaczymy, czas pokaże...
Reasumując:
Finał Gorzów - Toruń
1/2 Leszno - Zielona
5m Wrocław
6-7-8 Tarnów, Rybnik, Grudziądz spadek z lekkim wskazaniem na tych ostatnich.

Otrzymane punkty reputacji: +26
M 52

mathev88

Użytkownik
Nie zgodzę się z tym, że lepsi liderzy są w drużynie Rybnika aniżeli Grudziądza. Artem, Buczek i Mudżin to zdecydowanie lepsza trójka niż AJ, Grisza i Holta. A Balon i Baczelor na drugiej linii na pewno nie są lepsi niż Gollob i Okoniewski
Każdy ma prawo do własnego zdania. Moim zdaniem AJ będzie miał o wiele lepszy sezon od poprzedniego, Griszka nie schodzi poniżej pewnego poziomu a Rysiek to typowy walczak i punkty będzie zbierał. Dodatkowo plusem dla Rybnika jest ich tor, który nie należy do najłatwiejszych. Walki mało, a będzie to przewagą gospodarzy jak się dobrze spasują. Tor w Grudziądzu już większość zawodników zna z poprzedniego sezonu.
Nie wiem, dlaczego oceniasz Wrocław tak nisko, zważywszy na to, jak Baron w tamtym sezonie przygotowywał tor i jakie to dawało efekty.
Doskonale pamiętam zeszły sezon. Napisałem przecież, że może być z Wrocławiem różnie. Patrząc jednak na obecne składy, logika podpowiada właśnie takie miejsce.
Typujesz 6 Tarnów bez żadnego uzasadnienia, wg mnie będą musieli mocno powalczyć o utrzymanie. Na dzień dzisiejszy to pewny jest tylko Kołodziej, Madsen i Bjerre chimeryczni, poza tym będą zapewne rozdzieleni, a ich doparowi Świderski i Michelsen nie gwarantują niczego (szczególnie ten pierwszy). Ratuje ich trochę Rempała na juniorce
Za Tarnowem stoi ich doświadczenie w Ekstralidze i dobra znajomość własnego toru. Nie wiem czy Rybnik i Grudziądz będą w stanie wygrać u siebie tyle spotkać ile Tarnów.
Jeżeli chodzi o Rybnik to na jakiej podstawie sądzisz, że Jonsson, G.Łaguta i Holta są lepsi od Buczkowskiego, A.Łaguty i Lindbaecka?
Wyjaśniłem to kilka cytatów wyżej ????

robson_26 612

robson_26

Forum VIP
Patrząc na sparingi i jak się w nich prezentują Miedziński i Gomólski, Toruń w mojej opinii wyrasta na faworyta rozgrywek, oczywiście jeśli obaj przełożą dyspozycję w sparingach na ligę.
Chyba za wcześnie na miano faworyta dla Apatora. Dobrze wiemy, co oznaczają sparingi, poza tym rywale nie zawsze byli wymagający. Odnośnie Miedziaka to się nie wypowiadam, bo jego problem od kilku sezonów to głowa. Jego średnia meczowa systematycznie spada co roku, ale w końcu musi się odbić, więc może teraz? A co do Gomóły, to schudł kilka kilo, co powinno pozytywnie wpłynąć na jego jazdę. Chociaż nadal wiele bym się po nim nie spodziewał, tak samo jak po Krakowiaku (przynajmniej na razie). Spokojni to możemy być o Hancocka, Vaculika i Przedpełskiego. Holder - znak zapytania. I ten nieszczęsny tor, ale podobno kombinują nad tym i może coś się w tym roku zmieni. Generalnie patrząc tylko po składach, to więcej spodziewałbym się po Lesznie i Gorzowie.
Odstaje Tarnów, Rybnik i GKM. Warto przyglądać się Sparcie Wrocław, tracą swój tor, ale Piotr Baron to ogarnie. Obserwuję jego pracę i jestem pełen podziwu, jak mądrze prowadzi swój zespół, a także buduje skład. Teraz możemy sobie gdybać, ale uważam, że Wrocław ma szansę, by wejść do czołowej czwórki kosztem Falubazu.
Jedno jest pewne - liga wygląda ciekawie i odliczamy dni do inauguracji sezonu. Życzę wszystkim wielu emocji! ;)

I 42,3K

iti

Użytkownik
Powiem tak - wy juz rozdajecie medale, skazujecie kogos na spadek, a przy tak wyrownanym poziomie jaki jest obecnie na swiecie decyduja detale, a skoro detale to walka idzie na noze, a skoro walka idzie na noze to pojawiaja sie nieszczesne kontuzje i to one moga rozdawac karty. Leszno ma taki sklad, ze moga wygrac lige na luzie (minusem jest mloda juniorka, ale licze, ze sie rozwina z biegiem sezonu + Kaczmarek jezeli po stratach ma na czym jechac to moze byc cichym objawieniem), ale tam tez kazdy senior moze wypasc na dluzej poprzez swoj styl jazdy. Gorzow ma fajny sklad, ale szczerze mowiac nie widze tam lidera, ktory bedzie w stanie pociagnac wynik jak w innych ekipach Tajski, Greg, Nicki czy...Protasiewicz. Pozycja Wrocka to wrozenie z fusow, bo nikt nie wie czy tor w Poznaniu nie bedzie dla nich wieksza zagadka niz dla przyjezdnych w warunkach meczowych. Grozny bedzie Torun, ktory ma i lidera i mocna druga linie i swietnego juniora. Greg - wiadomo, nawet na sparingi w jego przypadku nie patrze, bo w lidze i tak wiem, ze nie zawiedzie. Vaculik, Holder (podobno u Johnsa zajal miejsce Darcy&#39;ego, wiec bedzie mial rakiety) i po poczatku sezonu widac, ze cos w tym moze byc. Miedziak tez jakis taki odmieniony (tu pewnie do pierwszego dzwona), Gomolski pierwszy rok seniorki ma za soba, spodziewam sie progresu. Zielona Gora - juz teraz Cieslak deklaruje, ze chce zbudowac druzyne, a nie wygrywac za wszelka cene i to jest dobre podejscie. Moga byc grozni. Tarnow na papierze wyglada srednio, ale maja juniora, ktory w Tarnowie (i raczej tylko u siebie) moze zrobic roznice. Nie wiem czy to wystarczy do gry o czworke w obliczu &quot;zamiany&quot; Martina na Krystiana, ale utrzymac to sie utrzymaja na luzie. Generalnie z dwojki Grudziadz/Rybnik mniejsze szanse na utrzymanie daje Grudziadzanom, ktorzy wydaja sie miec nieco lepszy sklad na papierze, ale jednak rok temu wiele ekip przyjezdzalo do Grudziadza po baaaaaaaaaardzo dlugiej nieobecnosci na tym torze (niektorzy nigdy wczesniej tam nie jechali). Teraz w podobnej sytuacji jest Rybnik, ktory (podobno) przebudowal w jakis tam sposob tor, ale nie sadze zeby zrobil sie z tego inny tor, bo juz poprzednia przebudowa miala cos zmienic i wszyscy widzielismy jak bylo. Maja tez przewage na papierze na juniorce, a to w elidze wydaje sie byc bardzo wazne.

K 139

kurczak-z-kfc

Użytkownik
Kenni Larsen postrzelony!

Dramatyczne informacje na temat stanu zdrowia Kenni Larsena dochodzą z Danii. Zawodnik Falubazu Zielona Góra został wprowadzony przez lekarzy w stan śpiączki farmakologicznej.

http://sportowefakty.wp.pl/zuzel/596055/kenni-larsen-postrzelony-jest-w-stanie-spiaczki-farmakologicznej

Dowhan już mówi o potencjalnych wzmocnieniach w obliczu tej sytuacji i kontuzji Jarka. Ciekawe kto. Walasek? :grin::grin: Warunki były jakie były, ale spisywany na straty Rybnik postawił się w ZG. Nie zdziwię się, jak kosztem Wrocławia może zabraknąć Zielonki w PO.

B 8

bc1991

Użytkownik
Dowhan już mówi o potencjalnych wzmocnieniach w obliczu tej sytuacji i kontuzji Jarka. Ciekawe kto. Walasek? :grin::grin: Warunki były jakie były, ale spisywany na straty Rybnik postawił się w ZG. Nie zdziwię się, jak kosztem Wrocławia może zabraknąć Zielonki w PO.
Kosztem Wrocławiem to na pewno. Przecież Sparta ma bardzo solidny skład, dla mnie są realnym kandydatem do medalu (nie mówię tego jako kibic wrocławskiego żużla, tylko obiektywny kibic tej dyscypliny).

quattro 98

quattro

Użytkownik
Odwołali protest, a ja &quot;dziekuje&quot; Holderowi za jego over 6punktow, zenada toruń.

cinas89 3,4K

cinas89

Football,speedway
to co dzisiaj pokazał Toruń woła o pmostę do nieba. taki skład mają,a nic nie jadą. poucinałbym im pieniązki to moze by sie za siebie wzieli. to samo tyczy się, gwiazdora Kildemanda z Leszna, który w SGP jedzie, a w lidze wykłada się totalnie na wszystko. o Nickim nie bede pisał bo on miał wypadek, dzisiaj maszyny mu totalnie nie szły. Fajnie, że Zagar wraca do formy, choć tak naprawde będzie to można ocenić dopiero po meczy wyjazdowym ???? takiego pogromu Staleczki sie nie spodziewałem. oby tak do końca sezonu !

X 283

xpiccolox

Użytkownik
Moim zdaniem kursy są jak najbardziej ok. Śledzę jak się kształtują kursy już od kilku sezonów i tutaj naprawdę z dnia na dzień się może wszystko wywrócić. WYstarczy spojrzeć co się działo z Unią Tarnów w play offach w 2014 czy chociażby z Unią Leszno na półfinale z Toruniem. Przed meczem 1,30 na DMP Leszna, po meczu 2,50.

Z kursem na Leszno się zgadzam w 100%. W tej drużynie brakuje Emila i tak naprawdę nikt nie wie jaka będzie siła rażenia Leszna po jego powrocie, więc żaden buk nie będzie tutaj szalał z kursami. Gdybym teraz gdzieś dostał kurs rzędu 8,00 to idę w ten bet grubo. Moje zdanie na temat Leszna jest takie że ciężej im będzie wejść do PO niż zdobyć DMP. Jak już coś pofarcą i do play offów wjadą to tam mogą pozamiatać wszystko.

Poza tym jedna kontuzja i wszystko znów się miesza. Bo np. ja nie wyobrażam sobie Wrocka bez Woffindena, czy Gorzowa bez Zmarzlika. Za to w przypadku Leszna wiemy już jak jadą gdy brakuje podstawowego zawodnika.

quattro 98

quattro

Użytkownik
zgadzam sie z przedmowca dlatego bez sensu jest cokolwiek teraz typowac, brak takich zawodnikow jak woffinden,zmarzlik,dudek (w przypadku kontuzji) sa nie do zastapienia, to nie pilka nozna ze 1zawodnika sie zmienii druzyna gra na podobnym poziomie. automatycznie druzyna ma duzo mniejsze szanse na medal.

swietlik 148

swietlik

Użytkownik
Dla mnie natomiast kurs na Toruń jest mocno przesadzony, bo kim oni mają straszyć? Vaculikiem który strasznie męczy się w tym sezonie? Hancockiem który chyba jedzie póki co jeden z gorszych sezonów od lat ? Do tego pompowanie balonika przed sezonem i mamy co mamy. Co to miało nie być, że Miedziak w życiowej formie, że Holder w formie jak za mistrza świata , a jest jedna wielka padaka. Ponadto totalny brak atmosfery i kiepski menago. Tak to jest jak się kontraktuje gwiazdy za fortunę ,a ci sobie spędzają czas w klubie jak na wakacjach . To samo było w zeszłym sezonie z Łagutą , przecież jak słabo jechał, a teraz? Lider Rybniczan. Doyle też jest aktualnie bardzo mocnym ogniwem Falubazu.
Osobiście uważam że jeżeli nic się nie zmieni to Toruń może walczyć nawet o utrzymanie , albo skończy sezon w środku tabeli.
Gorzów faktycznie bardzo mocny i wydaje się że liga będzie ich. Natomiast warto zauważyć że mają 3 zawodników jeżdżących w GP, a to jak wiadomo sprawia że jeszcze bardziej są narażeni niestety na kontuzję ( oczywiście nikomu jej nie życzę )
I tutaj zgodzę się z moim poprzednikiem xPICCOLOx , że w przypadku Leszna wiemy jak jadą bez jednego z liderów i śmiało można powiedzieć że jadą bardzo solidnie!

rodzyn7 6,7K

rodzyn7

Użytkownik
Z tym Gorzowem bym nie przesadzał. Dla mnie to drużyna trochę bezpłciowa, bez lidera, poza osobą Zmarzlika, który jedzie fenomenalnie, ale też nie zapominajmy, że wciąż jest bardzo młody. Brakuje mi tam seniora, który mógłby w razie złej formy reszty pociągnąć wynik. Cała 5 seniorów jest bardzo niestabilna w moim przekonaniu. Nie ma tam zawodnika pokroju Nickiego, Woffindena czy Hampela, który byłby w stanie odmienić losy meczu. Znaczy jest, ale na juniorce, w swoim pierwszym sezonie z GP. Zobaczymy, co z tego wyjdzie.

M 1,5K

mstokopiczas

Użytkownik
Owszem, Zmarzlik jeździ w GP, w tym sezonie ale nic mu to nie zaszkodziło, ba jeździ ciut lepiej niż rok temu. Byli zawodnicy jak np. Vaculik, którzy się pogubili po awansie do GP, ale Bartek jeździ super. To zawodnik kompletny - talent jak Emil czy Darcy.
Dla mnie Gorzów był faworytem do DMP przed sezonem i potwierdzają swoją moc. Przypominają mi ekipę z Leszna z zeszłego roku.
Emil - Iversen
Nicki - Kasprzak
Prz. Pawlicki - Prz. Pawlicki
Zengota - Zagar
TH Jonasson - MJ Jensen
Pio. Pawlicki - Zmarzlik
Smektała - Cyfer
Dla mnie to murowany faworyt do finału.
Zawodzi Toruń, u siebie z Tarnowem liderzy przegrywali każdy wyścig, gdyby goście mieliby 4eg zawodnika to, by ten mecz wygrali.
Czy Leszno zawodzi? Pierwsze 2 mecze Piotrek zawiódł, później wypadł Emil... Leszno ma szpital? Nic nowego oni od 4 lat co roku mają jakieś perypetie. Do tego dochodzi leszczyńska nawierzchnia... Jak bym miał zrobić ranking drużyn pod względem handicapu własnego toru w Ekstralidze to Byki umieścił bym na 7-8 miejscu. Leszczyński tor jak jest twardy, a taki był w Lesznie od lat jest prosty do przeczytania. Pamiętam lata 90 i 2000 jak zawodnicy mówili o tym torze &quot;betonowe lotnisko z chopkami&quot;. Były lata za Jądera czy Janowskiego i kombinowano z grząskimi torami, to nikt nie mógł sobie poradzić z gospdarzami. Oczywiście kosztowało to klub 0,5 mln złotych kar...
Wracając do tematu kursów, bo trochę zboczyłem. Leszno i Z Góra pokażą swoją moc jak wróci Emil i Hampelek. Ktoś ostatnio podliczył ile punktów z z/z zdobyły myszki i wypadło to blado. Jarek w formie to zawodnik na 12+ oczek na każdym torze. Mimo tego może tym 2óm ekipom zabraknąć juniora. Takowego &#39;mieli rok temu&#39; Torunianie i ma Gorzów. Przedpełski jak zacznie robić 2u cyfrowe wyniki to na Anioły nie będzie mocnych, jak będzie robił po 4-5 oczek to w finale ich nie zobaczymy. Junior to podstawa sukcesu, spójrzmy na ekipę z Wrocka, ściągneli Dródża, Gałę i Drabika i zamiast o utrzymanie jadą o medale... Jak ma się takiego juniora jak Maks, czy Bartek którzy robią robotę za seniorów i ich zastępują w biegach 1-13 + jadą w 14nastym i robią 2u cyfrówki to można wygrać z każdym.

tsigalko 356

tsigalko

Użytkownik
Mam pytanko odnośnie meczu w Lesznie.
Czy na najbliższy mecz będą bilety tuż przed meczem?
Ewentualnie jaka cena?

Status
Zamknięty.
Do góry Bottom