>>>BETFAN - BONUS 200% do 400 ZŁ <<<<
>>> BETCLIC - ZAKŁAD BEZ RYZYKA DO 50 ZŁ + GRA BEZ PODATKU!<<<
>>> FUKSIARZ - 3 PROMOCJE NA START! ODBIERZ 1060 ZŁ<<<

PGE Ekstraliga 2016 - dyskusja, typy, analiza składów

Status
Zamknięty.
X 283

xpiccolox

Użytkownik
Bet365 jako pierwszy wystawił ofertę na DMP2016, wrzucam screena jako ciekawostkę bo wiele osób po sezonie pyta jakie kursy były przed startem rozgrywek.

Pierwsza czwórka raczej bez zaskoczenia. Natomiast na dole troszkę jestem zaskoczony Rybnikiem i Tarnowem. W przypadku Rybnika skład wygląda ok ale na tą chwilę nie widzę tam zdecydowanego lidera, a połowa składu to pierwszoligowcy. Baliński woził ogony w Lesznie, a w Rybniku w 1 lidze był lider i robił co chciał - taka jest przepaść między tymi dwoma ligami.
Ostatnie sezony zawodników ROW-u w elidze:
Baliński - 1,2 pkt/bieg (2014)
Batchelor - 1,3 pkt/bieg (2014) - chociaż on ma ponoć iść do innego klubu
Holta - 1,6 pkt/bieg (2014)
Laguta - 1,8 pkt/bieg (2015)
Jonsson - 1,4 pkt/bieg (2015)
Zestawiając do tego Tarnów to mamy:
Kołodziej - 2,2 pkt/bieg (2015)
Madsen - 2,0 pkt/bieg (2015)
Bjerre - 1,85 pkt/bieg (2015)
Rempała - 1,2 pkt/bieg (2015)
Michelsen - 0,8 pkt/bieg (2014)
Świderski - 1,2 pkt/bieg (2015)

Trójka liderów raczej po stronie Tarnowa, juniorka i pozostali sezoniorzy raczej na równi więc taka różnica w kursach między tymi zespołami jest dla mnie nie adekwatna do rzeczywistości.
Tutaj raczej Tarnów, Rybnik, Grudziądz to ten sam poziom. Wrocek natomiast stawiam ciut wyżej, ale o niewiele. Taka moja opinia.
Co do drużyn stawianych w roli faworyta to Leszno ma najmocniejszą seniorkę. Ale Gorzów nie wiele od nich odstaje + ma w tym sezonie najlepszy duet juniorki w kraju. Więc stawiam te druzyny na równi. Tuż za nimi Toruń i FZG.
Runda zasadnicza zapowiada się niezbyt ciekawie ale PO będą mega ekstycujące - oby były w pełnych składach.

rodzyn7 6,7K

rodzyn7

Użytkownik
Zgadzam się w zupełności, a nawet napiszę więcej: dla mnie Tarnów &gt; Grudziądz, Rybnik. Przede wszystkim niesamowity atut własnego toru, szalejący Kołodziej, bardzo solidni Duńczycy i Michelsen, który na pewno pojedzie lepiej niż dwa lata temu. Wiadomo, w juniorach trochę lipa, ale tu akurat zawsze jest nadzieja, że ktoś może nagle wyskoczyć z dobrą dyspozycją.
Mam jednak inne zdanie co do Wrocławia. Nie przez przypadek zostali wicemistrzem, omal nie wyszarpali mistrzostwa. Przecież oni niemal zachowali zeszłoroczny skład. Tajski klasa, Janowski jak przynajmniej utrzyma formę z końcówki sezonu to będzie mega mocnym punktem + Drabik, który może być tylko lepszy. Wiadomo, niby są dziury, ale ostatecznie odszedł tylko nierówny MJJ, a przyszli Woźniak (którego bardzo lubię i liczę, że sobie poradzi) i zagadka Morris. Do tego nie można zapominać o Baronie. Także IMO włączą się do walki o mistrzostwo.
Skład Leszna to kosmos. Jak tylko Kildemand wpasuję się w zespół to powinni rozjeżdżać rywali, choć nie zapominajmy, że z juniorką stoją kiepsko, choć Kubera po przepracowanym pełnym okresie przygotowawczym jakieś punkty powinien wozić. Na moje mocno przeceniony Gorzów - zakładając, że KK będzie tym KK z zeszłego sezonu, to zostają z PUKiem, Zmarzlikiem i chimerycznymi Przemkiem i Zagarem (EDIT: zasugerowałem się zuzelendem, a przecież jeszcze MJJ. Choć on akurat kolejny chimeryczny :p). Trochę mało jak na drugiego faworyta do mistrzostwa.
Wielka zagadka dla mnie to Falubaz. Niby na papierze mocni, ale Hampel po kontuzji, Protasiewicz już swoje lata ma, Saszka na początku będzie zawieszony (?), Doyle potrafi pojechać zarówno super, jak i beznadzieje... dużo znaków zapytania. No i Toruń, który jak dla mnie będzie największym rozczarowaniem. Nie popieram tego żadną analizą, po prostu takie przeczucie. ;)

X 283

xpiccolox

Użytkownik
Tarnów na juniorce nie wygląda tak źle, Rempała może zrobić różnicę jeśli u siebie będzie śmigał tak jak na meczu Tarnów-Rzeszów: 12+2 pkt. Ba, nawet gdyby połowę z tych punktów co mecz u siebie robił to już byłby duży plus.
Wrocek będzie bez zmian, tzn. podobnie jak w 2015 raczej ciężko im będzie jakiś wyjazd wygrać. Pytanie ile meczy wygrają u siebie i ile bonusów ugrają.
Gorzów IMHO jest dobrze oceniany, KK i MJJ drugi raz tak tragicznego sezonu nie pojadą. A Przemek to przecież dobry zawodnik, zawalił totalnie play offy ale po rundzie zasadniczej miał średnią w okolicach 1,90 więc z przypadku się ona nie wziela. Wymiana Linusa i Świdra na Przemka i MJJ zdecydowanie na plus.

radula 5,4K

radula

Użytkownik

Powoli możemy zacząć rozmyślać o nadchodzącym sezonie. W lidze mamy 8 zespołów a nowym w tym towarzystwie będzie ekipa ROW-U Rybnik.
Mistrzowie Polski utrzymali trzon swojego zespołu a dodatkowo wzmocnili się Kildemandem który wydaje się,że pasuje do tego zespołu. Klub rozstał się z Przemkiem Pawlickim (Stal Gorzów) oraz z T.H.Jonassonem (Włókniarz Częstochowa). Bez wątpienia Unia Leszno bardzo dużo straciła na pozycji juniorskiej. Piotr Pawlicki w tym sezonem wkracza w grono seniorów. Niby są Kaczmarek , Smektała czy Kubera ale to nie jest ten poziom co Piotrka.
Kto oprócz Leszna będzie walczył o wygraną?
Gorzów zatrzymał swoich liderów Iversena , Zagara , Zmarzlika. Liczą na powrót do formy Krzysia Kasprzaka a wzmocnieniem bez wątpienia jest przyjście Przemka Pawlickiego. Czy Jepsen Jensen okaże się trafionym transferem i będzie pewnym punktem w Stali Gorzów? Atutem są juniorzy Bartek Zmarzlik i Adrian Cyfer którzy są już objeżdżeni w Najlepszej lidze świata.
Toruńskie Anioły wzmocnione Gregiem Hancockiem i Martinem Vaculikiem będą chciały nareszcie pojechać sezon na miarę oczekiwań. Czy Holder powróci do swojej wysokiej formy? W której kolejce trenerzy sięgną po Walaska? Czy Miedziak po słabym ubiegłym sezonie zacznie jeździć na poziomie zadowalającym siebie i trenerów? Jak nowo sprowadzeni zawodnicy zaaklimatyzują się w Toruniu? Juniorka jak najbardziej na plus bo Przedpełski to zawodnik z topu a wielkie nadzieje pokładane są w młodym Norbercie Krakowiaku.
Sparta Wrocław zatrzymała Woffindena i Janowskiego co uważam za strzał w dziesiątkę. Milik który w poprzednim sezonie jeździł dobrze i w tym nie powinien mieć problemu z wywalczeniem sobie miejsca w składzie. Przyjście Szymona Woźniaka i ciekawe jak się sprawdzi w najwyższej klasie bo jak wiemy jest różnica między 1 liga a Ekstraliga. Atut na pozycji juniorskiej to mega zdolny Drabik który już w ubiegłym roku pokazał swoja moc a w tym pewnie będzie jeszcze mocniejszy.
Sporą niewiadomą dla mnie pozostaje ekipa z Zielonej Góry. Na papierze wygląda to fajnie jednak Hampel powraca po kontuzji i może być różnie. Protasiewicz swoje lata ma i nie jest powiedziane,że będzie miał cały równy sezon. Najspokojniejszym chyba można być o Dudka bo ten wchodząc w trakcie sezonu już pokazał,że przerwa mu nie zaszkodziła. Przyszedł Doyle który potencjał ma co pokazywał w SGP jednak w naszej lidze nie licząc początku sezonu jeździł cieniutko. Jak będzie w Zielonej Górze? Kenni Larsen na owalu w Rzeszowie był piekielnie mocny a jak będzie się spisywał w tym sezonie? Juniorka szału nie robi niby jest Pieszczek ale on jest strasznie nierówny.
Tarnów odczuje brak Vaculika i Mroczki. Pozostał Kołodziej , Madsen i Bjerre ale brakuje kolejnych solidnych zawodników. Michelsen czy Świderski to mimo wszystko nie taki poziom jak Vacul i Mroczka. Juniorka na przyzwoitym poziomie.
Grudziądz wzmocniony przez Antonio Lindbaecka u siebie napewno będzie bardzo groźny ale czy zaczną walczyć na wyjazdach? Jak ten sezon wyjdzie Gollobowi? Juniorka kolejny sezon jest najsłabszym punktem zespołu i tutaj za wiele się nie zmieni w stosunku do poprzedniego.
Rybnik na papierze ma ciekawy skład bo nazwiska to tam są. Grisza Łaguta , Troy Batchelor , Andreas Jonsson , Rune Holta czy Damian Baliński to uznane marki w świecie żużla. Jednak każdy z nich poprzedni sezon miał przeciętny. Baliński w I lidze był liderem ale wiemy jak jest różnica między ligami. Czy Jonsson wyrośnie na lidera? Czy Grisza Łaguta pojedzie sezon taki jak w Częstochowie? Batchelor i Holta też będą chcieli udowodnić,że są zawodnikami z którymi trzeba się liczyć. Jak to wyjdzie w trakcie sezonu? Czy utrzymają się w lidze? Juniorka na słabym poziomie.

SKŁADY ZESPOŁÓW:​

Seniorzy:
Tobiasz Musielak
Piotr Pawlicki
Grzegorz Zengota
Peter Kildemand (Dania)
Nicki Pedersen (Dania)
Emil Sajfutdinow (Rosja)
Wiktor Trofimow jr (Ukraina)
Juniorzy:
Daniel Kaczmarek
Dominik Kubera
Marek Lutowicz
Bartosz Smektała

Seniorzy:
Maciej Janowski
Tomasz Jędrzejak
Mateusz Szczepaniak
Sebastian Ułamek
Szymon Woźniak
Vaclav Milik (Czechy)
Nick Morris (Australia)
Tai Woffinden (Wielka Brytania)
Juniorzy:
Maksym Drabik
Damian Dróżdż
Adrian Gała
Jarosław Krzywosz
Przemysław Liszka​

Seniorzy:
Janusz Kołodziej
Piotr Świderski
Kenneth Bjerre (Dania)
Leon Madsen (Dania)
Mikkel Michelsen ( Dania)
Juniorzy:
Arkadiusz Madej
Dawid Matura
Krystian Rempała
Patryk Rolnicki
Kacper Konieczny

Seniorzy:
Kacper Gomólski
Adrian Miedziński
Artur Mroczka
Grzegorz Walasek
Greg Hancock (USA)
Martin Vaculik (Słowacja)
Chris Holder (Australia)
Juniorzy:
Paweł Przedpełski
Norbert Krakowiak
Igor Kopeć-Sobczyński
Marcin Kościelski
Marcin Turowski
Patryk Sikora
Dawid Krzyżanowski
Tomasz Przywieczerski
Adrian Bulanowski

Seniorzy:
Patryk Dudek
Jarosław Hampel
Piotr Protasiewicz
Adam Strzelec
Tomasz Dutka
Adam Chwiałkowski
Jason Doyle (Australia)
Andriej Karpow (Ukraina)
Kenni Larsen (Dania)
Aleksandr Łoktajew (Rosja)
Juniorzy:
Krystian Pieszczek
Damian Pawliczak
Bartosz Kibała
Sebastian Niedźwiedź
Wojciech Pilarski
Arkadiusz Potaniec
Oskar Potaniec
Jakub Zubczyński

Seniorzy:
Tomasz Gapiński
Krzysztof Kasprzak
Przemysław Pawlicki
Oliver Berntzon (Szwecja)
Peter Karlsson (Szwecja)
Niels Kristian Iversen (Dania)
Michael Jepsen Jensen (Dania)
Matej Zagar (Słowenia)
Juniorzy:
Adrian Cyfer
Bartosz Zmarzlik
Rafał Karczmarz
Kamil Nowacki
Lukasz Kaczmarek

Seniorzy:
Krzysztof Buczkowski
Tomasz Gollob
Rafał Okoniewski
Antonio Lindbaeck (Szwecja)
Peter Ljung (Szwecja)
Artiom Łaguta (Rosja)
Kevin Woelbert (Niemcy)
Juniorzy:
Mateusz Danielewicz
Patryk Fajfer
Karol Marszałek
Marcin Nowak
Mateusz Rujner
Mike Trzensiok

Seniorzy:
Rafał Szombierski
Damian Baliński
Roman Chromik
Rune Holta
Troy Batchelor (Australia)
Max Fricke (Australia)
Dakota North (Australia)
Ilja Czałow (Rosja)
Grigorij Łaguta (Rosja)
Andreas Jonsson (Szwecja)
Juniorzy:
Robert Chmiel
Michał Schmidt
Kamil Wieczorek
Kacper Woryna​

Jak Wy widzicie szanse poszczególnych zespołów? Jakie transfery Was najbardziej zdziwiły na plus a jakie na minus? Kto będzie bił się o Mistrza a kto zadomowi się na dole tabeli? Który zespół/zawodnik będzie największą sensacją a który największym rozczarowaniem w nadchodzącym sezonie?
Zachęcam do wspólnej dyskusji​

Otrzymane punkty reputacji: +8
jajs 67,3K

jajs

Użytkownik
Zapraszam do przeczytania moich przemyśleń co do sezonu 2016. Jak zawsze pochłonęło mnie i się rozpisałem. Mam nadzieję, że kto jednak zdecyduje się przeczytać tę litanie się nie zanudzi. Starałem się ;) Jakie transfery Was najbardziej zdziwiły na plus a jakie na minus? Ciężko powiedzieć. Nie zdziwił mnie raczej żaden transfer ale swoje plusy i minusy mam chyba jak każdy. PLUS to oczywiście Greg Hancock jako lider ekipy toruńskiej którego bardzo im brakowało + Vaculik. Hancock od wielu lat świetny poziom a ostatnimi czasy z roku na rok nawet coraz leszy. Vaculik zmienia otoczenie ale to już na tyle doświadczony rajder, że powinien się łatwo zaaklimatyzować. Peter Kildemand - w tym sezonie będzie mógł pokazać swoje największe atuty na leszczyńskim torze. Oby mniej upadków i więcej jazdy z głową a pokaże swoją prawdziwą wartość , której nie mógł pokazać na beznadziejnym rzeszowskim torze. Z mniej spektakularnych to na pewno Szymon Woźniak. Oby się chłopak rozwinął w tym sezonie. MINUS: Peter Ljung - Szwed powiedział, że zostaje w Grudziądzu i podejmuję rękawice co do rywalizacji, przyjedzie na treningi, na sparingi. W Rzeszowie gdy w meczu robił po 1pkt to zarzucano mu brak udziału w treningach (złe spasowanie, silniki bez mocy) odpowiedział w stylu: nie mam potrzeby brania udziału w przedmeczowych treningach, które w ogóle nie mają wpływu na dyspozycję w czasie meczu ???? inna sprawa, że może mu się za darmo nie chciało ale mógł to ubrać w lepsze słowa ;) dla mnie nie jest to już zawodnik na Ekstralige. Na torze w Grudziądzu przeważnie jeździł jednak dobrze.

1. Unia Leszno
2. KS Toruń
3. Falubaz Zielona Góra
4. Stal Gorzów
5. Betard Sparta Wrocław
6. Unia Tarnów
7. ŻKS ROW Rybnik
8. MrGarden GKM Grudziądz

W układanie par nie będę się może bawił bo trenerzy mają różne wizję więc będzie zwykłe ewentualne zestawienie + komentarz do każdej ekipy ;) 1.Unia Leszno: Pedersen, Zengota/Musielak, Piotr Pawlicki, Sajfutdinov, Kildemand, juniorka: Kaczmarek, Smektała, Kubera. Mistrz Polski. Skład bardzo mocny. Juniorka z pewnością słabsza bo Pitera nie dadzą rady ci młodzi chłopcy zastąpić ale mogą nie być taką dziurą jak uważają &quot;eksperci&quot; w stylu Władka Komarnickiego. Smektała rok temu się objeżdzał, Kaczmarek zaliczył bardzo dobry sezon w 1 ligowej Wandzie natomiast Kubera w finałowym spotkaniu z Wrocławiem na własnym torze pokazał, że na świetnie spasowanym sprzęcie potrafi wygrywać biegi w Ekstralidze. Zostało trio liderów: Nicki, Emil, Piotr Pawlicki a także Zengota mający za sobą bardzo dobry sezon. Piter przechodzi do wieku seniora + dochodzi mu GP więc będzie mu ciężko ale na pewno nie obniży lotów żeby być zwykłym średniakiem. Spokojnie te 10 pkt nadal może przywozić. Zamiana Kildemanda za Przemka można ocenić tylko pozytywnie. Wiemy jakie problemy ma Przemek. Po kilku kontuzjach został z niego niemal wrak zawodnika na jakiego się zapowiadał za czasów juniora. Jeśli Pająk będzie jeździł mądrzej i z mniejszą ilością upadków to pokaże świetne show na Smoczyku a także będzie kolejnym liderem w ekipie Adama Skórnickiego.

2.KS Toruń: Hancock, Gomólski/Walasek, Holder, Miedziński, Vaculik, Przedpełski, Krakowiak. Na pewno wielkie wzmocnienia w postaci liderów Vaculika i Grega. Będzie to lekiem na słabe biegi nominowane szczególnie bieg 15 seryjnie przez ekipe z Torunia przegrywany. Postawiono po raz kolejny na Holdera licząc, że wreszcie się obudzi. On sam jeszcze nie ogarnął się po kilku ciężkich kontuzjach a w sierpniu doszedł fatalny wypadek jego wielkiego przyjaciela Darcy&#39;ego. Nie wiem czy stać go będzie jeszcze na jazde na wysokim poziomie. Oby tak. Miedziński także po wielu kontuzjach i ten sezon może być jego ostatniej szansy w Toruniu bo z roku na rok notuję regres. Ciężko powiedzieć co będzie z Walaskiem bo jest tylko na &quot;warszawce&quot;. Szkoda bo wg mnie mimo bardzo słabych ostatnich dwóch sezonów bije na głowę Gomólskiego . Jeśli będzie miał możliwość myślę, że pokaże na treningach i w sparingach przedsezonowych. Juniorzy to świetny Przedpełski a także młody talent ściagnięty z Ostrowa Norbert Krakowiak.

3.Falubaz Zielona Góra: Hampel, Karpow/Larsen, Doyle, Dudek, Protasiewicz, Pieszczek, Zgardziński. Ważne pytania to co z Doylem i Hampelem. Hampel rehabilituje się końca czerwca także sporo czasu, Doyle od końcówki października. Obaj zapewniają, że na start rozgrywek będą gotowi. Protasiewicz kapitan Falubazu jak zawsze będzie gwarantem 10 pkt. w meczu. Jest fajny transfer Larsen, który ma wielkie możliwości lecz słabe wyniki na wyjazdach. Karpov także ciekawy transfer do rywalizacji z Larsenem o miejsce w składzie. Dudek głodny jazdy świetnie powrócił w sierpniu do ścigania gdzie jak sam mówił na jednym silniku od Jana Anderssona wygrywał niemal wszystko i wszędzie. Zobaczymy czy tak samo trafi z silnikami na ten sezon. Transfery jednak na + bo Karpov/Larsen za słabiutkiego Loktaeva powinno wyglądać na torze lepiej. Doyle jeśli nie będzie widać śladu kontuzji to także dużo lepsza inwestycja od Jonssona, który w Falubazie był już wypalony. Doyle jeździł bardzo w kratke ale jednak na te 8/9 pkt. można było liczyć. Juniorzy nieźli ale bez szału. Pieszczek myślę, że w tym sezonie będzie miał już wiecej meczów tych lepszych bo jednak dużo razy zawodził.

4.Stal Gorzów: Iversen, Przemek Pawlicki, Jepsen Jensen, Kasprzak, Zagar, Zmarzlik, Cyfer. Skład bez lidera zobaczymy czy wypali czy może lider wykreuje się sam bo na papierze nie ma takowego. Wiadomo jest Zmarzlik ale inaczej patrzy się na lidera jako juniora a inaczej jako seniora. Junior w nominowanych jeśli jedzie to praktycznie zawsze w 14 biegu. Zagar i Iversen powinni zdobywać najwięcej punktów mimo wszystko są najpewniejsi. Kasprzak znany ostatnio głównie jako &quot;DJ KK 507&quot; nie wiadomo czy ogarnie się i postawi na żużel czy na pajacowanie. Nie wiadomo czy jego beznadziejna jazda była spowodowana urazem w psychice po kontuzji z sezonu 2014 czy może rozstanie z bardzo młodą byłą jakże urodziwą toruńską podprowadzającą? ;) nad jego dyspozycją można postawić wielki znak zapytania i nie zdziwię się jak ze składu wygryzie go Gapiński. MJJ czyli chyba najbardziej chimeryczny zawodnik ligi (albo jeden z najbardziej). Koleś robi w Toruniu 14 pkt. a tydzień później w Rzeszowie 0 w 3 biegach. Ciężko to zrozumieć mimo, że Motoarena to jego ulubiony tor a w Rzeszowie raczej nie ale takie wyniki to trochę jajca. Przemka nieco opisałem w opisie drużyny z Leszna. Mam nadzieję, że wróci w tym sezonie do wielkiej jazdy bo jako junior pokazywał świetną jazdę np. z Maćkiem Janowskim. Gdzie teraz są obaj to każdy widzi. Bartosz Zmarzlik świetny junior , kapitalny na gorzowskim torze. Rok temu lider Gorzowa ale teraz będzie występował w cyklu GP. Łatwo nie będzie, niektóre mecze dzień po GP mogą się odbijać na jego dyspozycji. Drugi junior Adrian Cyfer. Ostatni sezon jego jako junior więc czas pokazać coś więcej niż niezła dyspozycja w meczach u siebie bo słychać wiele głosów, że to trochę za mało a myślę, że stać go na więcej. Ogółem wygląda to bez wyraźnego lidera ale z zamiarem tzw. &quot;6x8&quot; czyli łącznie 48 punktów więc jest wygrany mecz. Od razu przypomina mi się Marma Rzeszów rok 2008 gdzie też było coś podobnego oczywiście zachowując proporcje bo jednak Nicholls, Watt i Bjerre to nie Iversea, Zmarzlik czy Zagar ;) wtedy też było bez lidera ale każdy miał robić te 8 pkt. Skończyło się na spadku z hukiem ale tu oczywiście tego nie będzie. Tylko taka mała dygresja ;)

5.Betard Sparta Wrocław: Woffinden, Milik/Morris, Jędrzejak, Woźniak, Janowski, Drabik, Gała/Dróżdż. Został trzon czyli Woffinden, Janowski. Do tego wieloletni kapitan Tomek Jędrzejak i świetnie debiutujący rok temu w Ekstralidze Maksym Drabik. Wiadomo Woffi i Magic prawdziwy liderzy i teraz powinno tak samo powinni dostarczać te około 24 pkt. w meczu. Drabik jest prowadzony bardzo mądrze przez ojca także nie sądzę aby uderzyła mu sodówka. Jeśli utrzyma taką dyspozycję to będzie dalej bardzo mocnym punktem. Jędrzejak od kilku sezonów jeździ dość słabo aczkolwiek u siebie potrafi jeszcze często wygrywać biegi. Inna sprawa, że teraz tracą atut własnego toru ale o tym później. 2 linia czyli sprowadzony z Polonii Bydgoszcz Szymon Woźniak i Vaclav Milik/Nick Morris. Kto będzie jeździł? wiele zależy jak Australijczyk potraktuję naszą ligę bo jeśli poważnie to będzie niezła rywalizacja, Milik już w ubiegłym sezonie w kilku meczach u siebie pokazał się z naprawdę dobrej strony. Co do &quot;Sajmona&quot; chciałbym żeby się rozwinął bo jako junior zapowiadał się bardzo dobrze. Odszedł chimeryczny MJJ, który u siebie jednak potrafił nieźle pojechać. Wg mnie Szymon nie będzie od niego gorszy. Stadion we Wrocławiu jest modernizowany więc zmuszeni są startować na obcym torze. Wybór padł na Poznań. Tracą więc wielki atut własnego toru. Oczywiście w Poznaniu będą treningi, będą sparingi i do tego Baron zrobi tor jak zawsze czyli jedna ścieżka przy krawężniku. Start-kreda-meta. Ale sami zawodnicy Wrocka muszą się do tego spasować co też może zająć chwile czasu.

6.Unia Tarnów: Bjerre, Michelsen, Madsen, Świderski, Kołodziej, Rempała, Madej. Wielka strata w postaci odejścia Vaculika. Za niego Michelsen także spora strata jakości. Świderski za Mroczkę to też raczej będzie na minusie jednak skoro Mroczka robi się na złotówę i strzela fochy to nie dziwota, że postąpiono tak a nie czekanie na podpis gwiazdeczki pod kontraktem. Madsen-Bjerre pokazali próbkę swoich możliwości w poprzednim sezonie gdzie jeździli bardzo dobrze a na tarnowskim torze świetnie. Oni będą mocnymi punktami ekipy wraz oczywiście z liderem tej ekipy Jankiem Kołodziejem. Na juniorce bardzo dobrze wzmocnienie w postaci Krystiana Rempały. Dobrze, że wydostał się chłopak z rzeszowskiego syfu. Tutaj coś się nauczył, nabrał doświadczenia i oby wyrobił sie na dobrego zawodnika u sąsiadów. Mocnym punktem powinien być w meczach u siebie. Mieszka niedaleko stadionu, na tym torze się wychowywał i kręcił pierwsze kółka a co na nim potrafi pokazał z bardzo dobrym przeciwnikami w czasie derbów gdzie jego wynik 12+2 może robić wrażenie. Wielkim atutem jest ich tor gdzie zawsze rywale jacy by nie byli nie mogą się do niego spasować. Jason Crump niegdyś w rozmowie z Markiem Cieślakiem powiedział, że jeździł na wielu torach w czasie swojej wielkie i bogatej kariery ale jest jeden tor na, który nigdy nie mógł się spasować i go rozgryźć. Właśnie ten w Tarnowie. Wielu kibiców z Tarnowa ma za złe działaczom, że nie udało się zatrzymać Vaculika a za niego przyszedł zwykły zapchajdziura. Są też głosy pozytywne. Ja także będę wśród tych. Brawo, że podpisali kontrakty rzeczywiste a nie wirtualne. Wycofali się nieco z wyścigu szczurów, który trwa i przebijanie stawek. Wiele klubów upada, jedzie na kredyt i podpisuje wirtualne umowy. Daleko nie trzeba szukać - Rzeszów. To co się tu dzieje od kilku lat to jest sieroctwo ale te długi to był pokaz sieroctwa i kalectwa. Warto dodać, że Tarnów też często miał spóźnienia i zaległości w wypłatach choćby dla Hancocka czy trenera Cieślaka gdzie Grupa Azoty przykręciła kurek z kasą. Teraz postąpiono bardzo mądrze i nie powinno być tam jaj z kasą.
7.ŻKS ROW Rybnik: Jonsson, Fricke, Holta, Baliński, Grisza Łaguta, Woryna, Chmiel/Wieczorek. Rybnik przebudowuje tor i ma być na nim więcej walki bo ostatnio to nie było w ogóle. Oby coś było bo mają zawodników, którzy potrafią ścigać się na dystansie. Beniaminek więc muszą być wzmocnienia. Łaguta i Jonsson na lidera ale czy podołają? Jonsson ostatnie sezony miał bardzo słabiutkie więc ostatni dzwonek żeby coś zaistnieć w wielki speedwayu. Łaguta także słaby sezon w Toruniu gdzie jako lider zawodził. Myślę, że zawodnik tej klasy drugi raz aż takiej padaki odstawiać nie będzie bo to nie przystoi. Fricke jest młody i rzucony trochę na głęboką wodę. W 1 lidze radził sobie bardzo dobrze ale jednak E-liga to spory skok do przodu. Po ogłoszeniu przez Dakote Northa wycofanie się ze wszystkich lig europejskich działacze rozważają czy nie dać szansy Batchelorowi, który ma tylko &quot;warszawkę&quot; a mógłby być straszakiem na Fricka. Baliński wraca po roku do Ekstraligi. To samo Holta. Każdy z nich radził sobie bardzo dobrze w 1 lidze. Ekstraliga to jednak nie to samo. Holta jest bardzo doświadczony ale także wiekowy bo to już 43 w tym roku będzie. Juniorzy wyglądają bardzo dobrze bo jest rokujący bardzo dobrze Woryna a także dwójka Wieczorek i Chmiel. Na 1 ligowym froncie radzili sobie bardzo dobrze. Na pewno w bezpośrednim starciu o utrzymanie z Grudziądzem juniorami mogą straszyć.

8.MrGarden GKM Grudziądz: Artiom Łaguta, Gollob, Buczkowski, Okoniewski/Ljung, Lindbaeck, Nowak, Trzensiok. Utrzymanie przy zielonym stoliczku tak samo jak Rybnik awans. GKM więc nowy-stary beniaminek. Zostali Gollob, Łaguta, Buczkowski i juniorzy. Doszedł Lindbaeck, który powinien być sporym wzmocnieniem ale jednak on zawsze był w 1 lidze bo szczebel wyżej to nigdy za dobrze nie jeździł. Wiadomo miał swoje problemy osobiste teraz jest lepiej ale przeskok także u niego będzie zauważalny mimo, że w 2 rundach GP w tym sezonie pokazał, że z najlepszymi potrafi. Gollob jest po operacji kręgosłupa więc na pewno nie będzie mu to doskwierać ale czy on jest w stanie jeszcze coś pojeździć? U siebie tak gdzie jest twardo i równo ale na wyjeździe gdzie jest choćby kilka dziurek i trochę pod koło to Tomek przymyka gaz i boi się wjeżdżać na pełnej. Artiom, Buczek, Okoniewski u siebie mocni ale na wyjazdach co odstawiali za maniane to masakra. Grudziądz nie pojechał ani jednego dobrego meczu na wyjeździe w ubiegłym sezonie gdzie ich średnia wyjazdowa była bodajże w granicach 30 pkt. Teraz skład jest podobny bo Lindbaeck za Jeleniewskiego z pewnością będzie wzmocnieniem i o miejsce w składzie z Okoniewskim rywalizować będzie Ljung. Składowo wygląda lepiej ale czy wreszcie obudzą się na wyjazdach? Przecież nie jeżdżą tam jacyś amatorzy tylko ogarnięci goście a na wyjazdach walczyli tylko Buczek i Artiom i tak z marnym skutkiem przez cały sezon. Kolejny raz bardzo słaba juniorka gdzie będą tracić na tym bardzo dużo. Na pewno poprzedni rok dał im sporo, wrócili po długiej przerwie do Ekstraligi jednak żeby się utrzymać muszą poprawić mecze poza swoim torem bo to jest kalectwo.

Na razie jest to wróżenie z fusów. Jedna/dwie kontuzje i sypie się cały układ. Rybnik vs. Grudziądz jest to dla mnie 50/50. Typuję na czuja. Myślę, że zaważy dyspozycja juniorów w całym sezonie. Wrocław się nie osłabił a jednak spada kilka miejsc? Jednak tracą swój tor gdzie robili od razu 3 pkt. do tabeli gdzie kosili wszystkich do 30 kilku. Do tego Gorzów wystartował tragicznie, Zielonka masa kontuzji, Toruń bez liderów. Świetnie to wykorzystał Wrocek. ZG dużo zależy jak wrócą na tor Hampel i Doyle. Może być w normie jak jeździli a jednak może być jakościowy skok w dół. W Gorzowie może Iversen i Zmarzlik wykreują sie na wyraźnych liderów a Zagar będzie dotrzymywać im kroku. Tarnów na swoim specyficznym torze też sprawi niejedną niespodziankę. Wiele jest znaków zapytania i nikt nie wie jak to się potoczy. Ja jednak wyraziłem swoje zdanie jak to widzę przed sezonem. A jak będzie? Niech wygra sport, niech wygra żużel. Wszystko zweryfikuje tor. Pozdrawiam ;)

PS. RADULA w składach co wkleiłeś jest błąd. W Grudziądzu Ljung a nie Karlsson. / poprawione,dziękuję - RADULA

Otrzymane punkty reputacji: +46
X 283

xpiccolox

Użytkownik
W betssonie też już są kursy:

Dół tabeli według mnie lepiej przewidzieli niż całoroczny, Rybnik, Grudziądz, Tarnów wszyscy mają takie same szanse. Natomiast u góry z Lesznem to trochę przesada. 2,00!? Jedna kontuzja i wszystko się sypie, a w Lesznie 3 z GP w tym Kildemand jeżdżacy we wszystkich mozliwych ligach i zawodach. Do tego brak atutu własnego toru i wciąż powtarzajacy się błąd - trenują na torze lekko pod koło, przyjeżdza w niedzielę komisarz i robi im beton. Z reszta wystarczy spojrzeć na ubiegły sezon, dominacja ligii ale u siebie takie lajtowe mecze to tylko mecze z Grudziądzem, Tarnowem i Rzeszowem. Pozostałe spotkania to męczarnie do samej końcówki, mimo iż na wyjazdach taki Gorzów czy Falubaz to zniszczyli. Teraz też uważam że Leszno będzie miało paradoksalnie łatwiej na wyjazdach i u siebie. Podobny problem z atutem własnego toru może mieć Toruń, gdy powstawała motoarena to atut mieli wielki, ale przygotowując cały czas tak samo - powtarzalnie tor spowodowali to że rywale zwyczajnie nauczyli się na nim jeździć.
Natomist dziwi mnie tak dość wysoki kurs na Gorzów. Moim zdaniem mają atut własnego toru. Mają najlepszą parę juniorską, do tego w miarę wyrównana piątka seniorów. Myślę że buki zakładają że Kasprzak pojedzie drugi taki słaby sezon, podobnie jak MJJ, a i Prz. Pawlicki pojedzie jak w PO. ALe w to nie wierzę, mimo wszystko Przemek w fazie zasadniczej to średnia 1,9, MJJ w Gorzowie zawsze dobrze śmigał, a Kasprzak słabiej nie pojedzie. Z resztą ta ostatnia dwójka nie ma już na głowie GP a to powinno im pomóc.

zksstal 5,4K

zksstal

Użytkownik
Rybnik - Tarnów 2 @ 1,85 betsyfy
Jak dla mnie dość duże value w typie. Wg mnie Rybnik to trochę taka zbieranina wypalonych żużlowców typu Jonsson, Holta, Baliński. Trochę do tego grona podchodzi Grisza, jednak myślę że on jeszcze nie powiedział ostatniego słowa w żużlu. Do tego Woryna, który też powinien trzymać wynik. Co do Balińskiego, to tak jak napisał Radula, to że w pierwszej lidze cisnął wszystkich, nie oznacza że w Elidze zrobi średnią przynajmniej @1,700. Maciek Kuciapa przez lata też na zapleczu robił @2,2-2,3 a po awansie woził ogony. Jest Fricke i North; uważam że to nie są na razie zawodnicy na co najmniej średni poziom w ekstralidze. Do tego dochodzi przebudowany tor. Wcześniej był to prostokąt, gdzie gospodarze go dobrze znali i wiedzieli w jaki sposób się składać w łuki i gdzie niesie. Teraz po remoncie pewnie będzie już lepiej wyprofilowany i nie wydaje mi się żeby był to taki atut jak rok temu w pierwszej lidze, gdzie taki Baliński objeżdżał zawodników z GP.
Co do Tarnowa to wg mnie buki trochę ich nie doceniają. Oczywiście, nie jest to ekipa na walkę nawet o PO, ale w tabeli powinni spokojnie sobie poradzić z Grudziądzem i Rybnikiem. Tam przede wszystkim jest lider w postaci Kołodzieja. Do tego solidny Madsen i Bjerre, który jak wiadome może wyskoczyć z 12+2, jak i 2+1. Michelsen i Świderski: ciężko o nich coś powiedzieć, jednak uważam że na swoim betonie przynajmniej powinni punktować. Do tego Rempała, który już rok jeździł w elidze i tu widzę przewagę nad Woryną. Ten chłopak od małego jeździł na tarnowskim torze, zna go bardzo dobrze, potwierdził to w derbach 2015, gdzie wywalczył 12+2 w sześciu startach. Tarnów to chyba jedyna ekipa w ekstralidze, która ma taki prawdziwy atut swojego toru, bo tam mało kto potrafi się dostosować. I myślę że właśnie meczami u siebie Unia naciuła sporo punktów w sezonie, tak, żeby być spokojnym utrzymania.

_beafraid 879

_beafraid

Użytkownik
Wybaczcie, że pytanie poza konkursem, ale - czy jest możliwość obstawiania meczów żużlowych live? Jeśli tak, to jakie są takie standardowe oferty?

zksstal 5,4K

zksstal

Użytkownik
Tak, jest możliwość. Ale tych które lecą w telewizji. W tym roku w tv ma być rekordowa liczba transmitowanych spotkań, coś koło 70% wszystkich spotkań ekstraligi. Oferta to 1x2, hc i dokładny wynik biegu - w b.e.t.3.6.5. Pamiętam jakiś czas temu b.win miał na niektóre mecze zakłady typu: czy będzie powtarzany bieg. Reszta buków pewnie ma tylko 1x2 i hc, ale to i tak tylko pewnie bet.sson/bet.safe i ewentualnie u.n.i.bet - choć te buki i tak raczej nie będą miały tak dużo meczów live.

taiwoffinden 364

taiwoffinden

Użytkownik
Tak, jest możliwość. Ale tych które lecą w telewizji. W tym roku w tv ma być rekordowa liczba transmitowanych spotkań, coś koło 70% wszystkich spotkań ekstraligi. Oferta to 1x2, hc i dokładny wynik biegu - w b.e.t.3.6.5. Pamiętam jakiś czas temu b.win miał na niektóre mecze zakłady typu: czy będzie powtarzany bieg. Reszta buków pewnie ma tylko 1x2 i hc, ale to i tak tylko pewnie bet.sson/bet.safe i ewentualnie u.n.i.bet - choć te buki i tak raczej nie będą miały tak dużo meczów live.
Również STS.

1 X 2, kto wygra bieg: gospodarze / goście, kto lepszy: zawodnik X / zawodnik Y

taiwoffinden 364

taiwoffinden

Użytkownik
Inauguracja ligi prawdopodobnie bez Jarka Hampela!

Jarosław Hampel, w czasie wczorajszego treningu przechodził w Poznaniu konsultacje lekarskie u doktora Wojciecha Słowińskiego. Kość zrasta się prawidłowo, ale w tej chwili noga nie jest jeszcze w pełni gotowa do jazdy na żużlu. Kolejne konsultacje odbędą się za 3 tygodnie.

taiwoffinden 364

taiwoffinden

Użytkownik
Falubaz nie zastosuje zz-tki za Hampela:
http://espeedway.pl/news,ekantorpl_falubaz_nie_zastosuje_zztki_za_hampela,80786,12.html
Jarosław Hampel nie pojedzie na inaugurację PGE Ekstraligi. Falubaz mógłby skorzystać z zastępstwa zawodnika, ale nie planuje tego robić. Zastosowanie zz-tki za Jarka jest możliwe, ale trener Marek Cieślak mówi, że takie rozwiązanie nie ma większego sensu.
- Trzeba sobie odpowiedzieć na pytanie, czy chcemy wygrać pierwszy mecz, czy też chcemy mieć drużynę – mówi dla Przeglądu Sportowego Marek Cieślak.

dawid.400 14K

dawid.400

Forum VIP
Patrząc na sparingi i jak się w nich prezentują Miedziński i Gomólski, Toruń w mojej opinii wyrasta na faworyta rozgrywek, oczywiście jeśli obaj przełożą dyspozycję w sparingach na ligę.

radula 5,4K

radula

Użytkownik
Patrząc na sparingi i jak się w nich prezentują Miedziński i Gomólski, Toruń w mojej opinii wyrasta na faworyta rozgrywek, oczywiście jeśli obaj przełożą dyspozycję w sparingach na ligę.
Miedziak wygląda fajnie. Nie musi jeździć na &#39;&#39;chama&#39;&#39; żeby wygrywac bieg albo kogoś wyprzedzić. Póki co sprzęt działa bez zastrzeżeń. Sam zresztą mówi,że wreszcie czuje sie komfortowo na motocyklu i może skupić się na jeździe.
Kacpra stać jeszcze na lepszą jazde ale póki co jest ok.
O Grega i Vaculika jestem spokojny podobnie jak o Pawełka oni zrobią swoje.
Największą zagadką dla mnie jest Holder.

M 52

mathev88

Użytkownik
Jeżeli miałbym postawić pieniądze na układ sił w tabeli to dałbym:

1: Leszno
2: Toruń
3: Zielona Góra
4: Gorzów
5: Wrocław
6: Tarnów
7: Rybnik
8: Grudziądz

Jeżeli miałbym jednak pobawić się w jakieś niespodzianki, to typowałbym tak.

1: Toruń - Liderzy mogą mieć tak samo dobry sezon jak liderzy Leszna. Na pozycji juniora w Lesznie jest Smektała, a w Toruniu bardziej doświadczony Przedpełski. To skłania mnie do postawienia na Toruń.
2: Leszno - j/w.
3: Gorzów - Iversen, Zagar, Zmarzlik, Kasprzak, Jensen, Pawlicki kontra liderzy z Zielonej Góry: Hampel, Protasiewicz, Dudek, Doyle. Lepszy układ wychodzi jednak dla Gorzowa.
4: Zielona Góra - j/w
5: Wrocław - Nie zaryzykuje dać ich wyżej, ale kto pamięta zeszły sezon wie jak to może wyglądać.
7: Rybnik - Lepsi liderzy niż w zespole z Grudziądza.
8: Grudziądz - j/w

dawid.400 14K

dawid.400

Forum VIP
Nie zgodzę się z tym, że lepsi liderzy są w drużynie Rybnika aniżeli Grudziądza. Artem, Buczek i Mudżin to zdecydowanie lepsza trójka niż AJ, Grisza i Holta. A Balon i Baczelor na drugiej linii na pewno nie są lepsi niż Gollob i Okoniewski. Przewagę Rybnik ma na juniorce, chociaż Trzensiok rok temu w Pile pokazał że ma papiery na jazdę i może chociaż nie będzie przegrywał 5-1 juniorskiego biegu, a to już będzie sukces.
Liga będzie ciekawa bo nikt, aż tak znacząco nie odbiega kadrowo, u siebie Rybnik, Grudziądz czy Tarnów będą stawiali godne warunki teoretycznie lepszym ekipom. Przynajmniej mam taką nadzieję ;)

Otrzymane punkty reputacji: +29
_beafraid 879

_beafraid

Użytkownik
Jeżeli miałbym postawić pieniądze na układ sił w tabeli to dałbym:
1: Leszno
2: Toruń
3: Zielona Góra
4: Gorzów
5: Wrocław
7: Rybnik
8: Grudziądz
Nie wiem, dlaczego oceniasz Wrocław tak nisko, zważywszy na to, jak Baron w tamtym sezonie przygotowywał tor i jakie to dawało efekty. Dodajmy do tego to, że Sparta w tym sezonie będzie jeździła mecze w Poznaniu, gdzie 97% zawodników z Ekstraligii nie miała okazji nigdy startować. Moim zdaniem będzie to ogromny handicap Wrocławian, wystarczy parę treningów, odpowiednia forma zawodników i moim zdaniem mają ogromną szansę pomieszać, tak jak w zeszłym sezonie.

rodzyn7 6,7K

rodzyn7

Użytkownik
Zgadzam się z przedmówcą, Wrocław znów może zaskoczyć, tak jak w poprzednim sezonie. Tajski + Janowski + Drabik to jest bardzo mocna trójka i tak jak już chyba gdzieś napisałem, wystarczy, że ktoś z trójki Woźniak/Morris/Milik wystrzeli i biją się o medale. Do tego Baron.
Leszno i Toruń kadrowo zdecydowanie najmocniejsze, problem w tym, że praktycznie nie mają atutu własnego toru (pytanie, czy to rzeczywiście problem?). Zielonka na moje przeceniana, choć nie wiadomo jakie czary tam zacznie wyczyniać Cieślak.
Co do Leszna - tam na juniorce to jest przede wszystkim Kubera. W zeszłym roku kontuzja, ale teraz będzie przygotowany odpowiednio. Miałem przyjemność oglądać go na żywo, perełka. Będzie robił punkty, możecie być o to spokojni.

zksstal 5,4K

zksstal

Użytkownik
Ja również nie widzę większych szans, aby Wrocław bił się jak równy z równym z drużynami z TOP4. Dlaczego? A no, przez ten nierówny skład. Otóż, te cztery drużyny, na pozycjach 1-6 mają niezmiernie wyrównane kadry, nie ma tam praktycznie jakiegoś słabego punktu czy niewiadomej. A Wrocław, tak jak napisał Rodzyn7: Taj, Janowski i Drabik. Pozostała trójka (może poza Woźniakiem) nie jest gwarantem regularnego punktowania.

Status
Zamknięty.
Do góry Bottom