kapszti
Forum VIP
Jak dla mnie ten mecz to największy hit niedzielnych spotkań. Wielu może to dziwić bo przecież są derby i Sao Paulo i Rio de Janeiro ale ja właśnie uważam mecz Gremio-Cruzeiro za najciekawszy, gdyż obie ekipy w ostatnim czasie są w naprawdę dobrej formie.
Gremio po katastrofalnym wręcz początku teraz zaczyna grać co raz lepiej i celem ich teraz jest miejsce w trójce, które da awans do Copa Libertadores. Cel do łatwych nie należy, gdyż strata do Corinthiansu to 6 punktów, a meczy już nie wiele zostało więc trzeba się spieszyć. Teraz jednak staje na ich drodze mocny rywal jakim jest Cruzeiro. Gremio w ostatnich 10 spotkaniach zdobyło aż 25 punktów dzięki 7 zwycięstwom, 2 remisom i 1 porażce. Świetna passa, która zawdzięczają głównie formacji ofensywnej, która w tych wspomnianych 10 meczach zdobyła aż 25 goli co daje średnią 2,5 zdobytej bramki na mecz. Przy okazji też stracili 10 gol co jest wynikiem dobrym patrząc na to co w bramce wyczyniali Victor i Marcelo Grohe. Gremio świetnie gra w ataku jak wynika ze statystyk ale nie tylko na to patrzę. W ogóle widać ich pomysł na grę jest po prostu zdumiewający, bo potrafią tworzyć naprawdę super akcje, które miło się ogląda. Ale z drugiej strony jest obrona, która daje sporo prezentów rywalom albo po prostu chce dać możliwość pracy bramkarzom. W meczu z Cruzeiro najprawdopodobniej może zabraknąć napastnika Andre Limy, który na piątkowym treningu doznał jakiegoś urazu i nie wiadomo czy zdoła się wykurować do niedzieli wieczór. Jeśli nie to jego miejsce może zająć Junior Vicosa. Zawodnik o którym pewnie mało kto słyszał ale ja go pamiętam dobrze, bo jeszcze do nie dawna reprezentował barwy drugoligowego klubu ASA Arapiraquense i był tam wyróżniającą się postacią. Strzelił jeśli dobrze pamiętam 10 goli, a poza tym gra tego klubu głównie opierała się na tym piłkarzu i bez niego był naprawdę ciężko. Tak więc wszystkim mówię, że warto zwrócić uwagę na tego 22-latka, który ma spory potencjał. Poza nim zabraknie jeszcze .
Cruzeiro to aktualny lider rozgrywek o mistrzostwo Brazylii i zarazem główny faworyt do tytułu mistrzowskiego. Świetna ich forma sprawiła, że wyprzedzili nie dawno słabo się spisujących Flumienense i Corinthians,a jeśli dalej tak pójdzie to uciekną za daleko. Jednak teraz czeka ich niezwykle ważny i trudny mecz w Porto Alegre. W ostatnich 10 spotkaniach co ciekawe mają identyczny bilans jak Gremio z tą różnicą, że mają o wiele mniej okazały bilans bramkowy-17:9. Wszystko to zawdzięczają bramkarzowi Fabio, który w tym sezonie już nie raz pokazywał, że jest super bramkarzem i mnie dziwi dlaczego Mano Menezes powołuję np. Jeffersona czy Renana z Avai zamiast niego. W formacji ofensywnej bryluje głównie Walter Montillo, który nie dość, że świetnie rozgrywa i asystuje to jeszcze strzela sporo goli jak na pomocnika. Cruzeiro w tym momencie wydaję się być najbardziej pewną drużyną z czołówki, gdyż nie traci punktów ze słabeuszami tylko gromadzi je sukcesywnie i dlatego są liderem. Jednak teraz dwa trudne mecze po kolei. Najpierw Gremio, a za tydzień derby z Atletico Mineiro i w jakiej formie ich lokalny rywal by nie był to takie mecze są ciężkie do przewidzenia, gdyż może się w nich stać dosłownie wszystko. Jednak ja uważam, że trener Cuca, którym ja się zachwyciłem w poprzednim sezonie, gdy to wyciągnął z ostatniego miejsca i utrzymał Fluminense oraz doprowadził ten klub do finału Copa Sudamericana, poradzi sobie z wielką presją jaka teraz jemu i całemu zespołowi towarzyszy w całym Belo Horizonte(No może poza tą częścią, gdzie się kibicuje Atletico MG). Wśród Cruzeiro zabraknie kontuzjowanego Diego Renana. Również może nie być gotowy na to spotkanie Claudio Cacapa ale to się wyjaśni tuż przed meczem. Ostatnio czytałem, że Walter Montillo doznał jakiegoś urazu na treningu ale do meczu powinien być już zdrowy.
Podsumowując uważam, że jedynym słusznym wyborem w tym meczu jest over 2,5 gdyż obie ekipy mają o co grać i na pewno remis ich nie zadowoli, gdyż każdy chce sięgnąć po pełną pulę. Tak więc zapowiadają nam się wielkie emocje, których nie można przegapić. Szkoda tylko, że w Globo po raz kolejny zrobiło sobie jaja z kibiców w Europie i Sportklubowi dali spotkanie Guarani-Corinthians, które powiedzmy sobie szczerze mało kogo obchodzi.
Grêmio
Victor; Gabriel, Rafael Marques, Paulão e Fábio Santos; Vilson, Rochemback, Douglas e Lúcio; Jonas e André Lima (Júnior Viçosa)
Cruzeiro
Fábio; Jonathan, Léo (Caçapa), Edcarlos e Pablo; Fabrício, Marquinhos Paraná, Henrique e Montillo; Thiago Ribeiro e Wellington Paulista
Mój typ:
Over 2,5 @ 1,85 Bwin