Na jutro dwa typy, przy obu poszedłem właściwie tym samym tropem, mam nadzieję, że będzie dobrze
Mecz: Rosenborg Trondheim - Odd Grenland
Typ: Odd Grenland +2
Kurs: 1,64
Bukmacher: Efortuna
Wynik: 3-2 
Mecz: Tromso - Sogndal
Typ: Sogndal +2
Kurs: 1,48
Bukmacher: Efortuna
Wynik: 2-2 
Pierwsza sprawa - obie ekipy grały w tym tygodniu mecze eliminacji do Ligi Europejskiej i obie awansowały, więc będą grały w jej meczach i w przyszłym tygodniu. Rosenborg nie miał kłopotów w rozprawieniu się z północno-irlandzkim zespołem Crusaders (w dwumeczu 9-3), Tromso męczyło się niemiłosiernie i zostawiło mnóstwo zdrowia na boisku w meczu ze słoweńskim Celje (w dwumeczu 3-2). W przyszłym tygodniu (w czwartek) Rosenborg zmierzy się ze szkockim St Johnstone, Tromso zagra z azerskim Interem Baku. Dlaczego o tym piszę? Tromso wystawiło do boju najsilniejszy skład i z trudem awansowało, dla Rosenborga mecze z Crusaders były raczej przyjemnością. Lecz obie drużyny chcą awansować do Ligi Europejskiej, a żeby to było możliwe trzeba zaangażować się znowu w przyszłym tygodniu. Myślę, że w tej kolejce norweskiej Tippeligaen faworyci nie zrobią swoim rywalom wielkiej krzywdy, o ile uda im się swoje spotkania wygrać.
Przejdźmy do sytuacji, która ma miejsce w starciu Rosenborga i Odd Grenland. Rosenborg jest w świetnej formie, nie przegrał od 14 meczów - 11 zwycięstw, 3 remisy, bilans bramek 34:12. Zajmuje drugie miejsce w tabeli. Nie ma się nad czym rozwodzić. Odd jest dopiero na 11 pozycji. Nie spisują się w tym sezonie dobrze, ale ostatnimi czasy można zauważyć u nich zwyżkę formy - 4 ligowe starcia bez porażki. Pokonanie Sandnes (16), Sarpsborg 08 (12), czy remis z Honefoss (13) - te wszystkie wyniki nie rzucają na kolana. Ale pokonanie 4:0 szóstego Haugesund już wzbudza respekt i nakazuje zastanowić się, czy faktycznie Odd nie stanowi zagrożenia nawet dla czołówki.
Na swoim obiekcie zespół z Trondheim jest w tym sezonie dość łaskawy - dał pokryć wybrany przeze mnie zakład 6/8 razy na co złożyła się jedna porażka, dwa remisy i pięć zwycięstw. Odd swoją wyjazdową grą na kolana nie powala, aczkolwiek też często nie daje się gromić - 4 razy pokrył zakład, 3 razy nie (1 zwycięstwo, 1 remis, 5 porażek). Patrząc na historię można również stwierdzić, że Odd Grenland potrafi wywieźć z Trondheim dobry rezultat (zakład pokryty w 9/15 przypadkach)
Dodam tylko, że w bliźniaczej sytuacji do dzisiejszej (przed meczem
LE), 7 lipca Rosenborg pokonał u siebie Lillestrom (15) tylko 1-0. W następnym meczu ligi europejskiej wystąpiło tylko pięciu graczy z ligowej potyczki (dowód na rotacje w składzie).
Przepraszam za bardzo krótką "analizę", ale już padam na twarz, postaram się ją uzupełnić jutro.
W tym meczu sytuacja jest o tyle łatwiejsza, że Tromso nie dość, że musi grać w
LE, to jeszcze ich forma nie jest za wysoka. Otwiera się szansa dla Sogndal, które nie przegrało ani jednego z ostatnich pięciu spotkań. Rywale wygrali z kolei tylko 4 z 10 ostatnich spotkań. Męczyli się niemiłosiernie w Lidze Europejskiej z Celje. Dalej czekają ich bardzo ciężkie mecze z Interem Baku. W lidze nie grają już raczej o nic (9 miejsce), więc raczej skupią się na pucharach. Warto również dodać, że Sogndal potrafi grać z Tromso (na przestrzeni ostatnich 10 lat - 1 zwycięstwo, 4 remisy i 0 porażek).
Jutro postaram się rozszerzyć drugą analizę oraz rozpatrzyć składy pod względem personaliów, niemniej uważam, że faworyci męczyć się nie będą - Tromso nie ma w lidze celu, a Rosenborg powinien oszczędzić kilku graczy, bo z pewnością będzie chciał załatwić sprawę z St Johnstone już siebie, bo wyjazdy na Wyspy są bardzo ciężkie.