Jak na razie początek sezonu pod dyktando gospodarzy. Dzisiaj aż 5 spotkań, oto moje propozycje:
Spotkanie: Lilleström - Sarpsborg 08
Dość trudne spotkanie do typowania, bukmacherzy stawiają bardziej na gospodarzy. Drużyna Lilleström poprzedni sezon zakończyła na 9 miejscu. Można powiedzieć, że byli jedną z dwóch najbardziej remisujących ekip - 9 zwycięstw,
12 remisów i 9 porażek. Własne boisko zdecydowanie nie było ich atutem - 3 zwycięstwa,
8 remisów i 4 porażki. Przed sezonem specjalnie się nie wzmocnili, do składu powoli wracają tacy gracze jak Petter Vaagan Moen (pomocnik, 23 spotkania i 6 goli), który jednak to spotkanie jeszcze odpuści, Bjorn Helge Riise (pomocnik, 11 spotkań i 2 gole) deklaruje, że jest już w pełni sił, oraz Johan Andersson (27 spotkań i 2 gole) wyleczył uraz pleców.
Ich przeciwnicy - Sarpsborg 08 po roku spędzonym w niższej klasie rozgrywkowej ponownie wracają do Tippeligaen. Na niższym szczeblu byli drużyną z najlepszym atakiem w lidze - w ciągu 30 spotkań ustrzelili 73 bramki, co daje średnią ponad 2 bramek na mecz. Zdecydowanie lepiej radzili sobie na wyjazdach (pod względem zdobywanych punktów, bowiem bilans bramkowy jest bardzo zbliżony) 11 zwycięstw, 1 remis i 3 porażki.
Obie drużyny rozegrały ze sobą
towarzyskie spotkanie pod koniec stycznia, które zakończyło się remisem 1:1.
Bardzo ciężko jest wytypować zwycięzcę tego meczu, żadna z drużyn nie ma jakiejś rażącej przewagi. Jedna ciekawostka na koniec - Sarpsborg 08 w sezonie 2011 na wyjeździe nie odniósł ani jednej wygranej.
Moje propozycje na to spotkanie to:
1X @1,18 (kurs niski, ale dobry na podbicie jakiejś taśmy)
Połowa lub koniec X @1,65
Spotkanie: Strömsgodset - Sandnes
W tym spotkaniu wicemistrzowie Norwegii zmierzą się z drużyną, która musiała walczyć w barażach o utrzymanie. Skłaniam się zdecydowanie w stronę gospodarzy. Po pierwsze ich boisko w poprzednim sezonie było twierdzą nie do zdobycia - 12 zwycięstw, 3 remis 0 porażek. Byli najskuteczniejszą drużyną grającą u siebie - w 15 spotkaniach strzeli 39 goli (w ogólnej klasyfikacji też, 30 spotkań - 62 gole). Trochę martwiące są wynik przedsezonowych spotkań - 1 zwycięstwo, 1 remis i 6 porażek nie wyglądają zbyt dobrze. Przyjrzyjmy się jednak ich przeciwnikom - drużynie Sandnes. Tak jak wspomniałem już na samym początku, pod koniec sezonu musieli walczyć o utrzymanie w barażach. Nie mieli jakichś specjalnych problemów, pierwszy mecz wygrali 0:4, drugi 3:1. Do faktu, że musieli rozegrać te 2 dodatkowe spotkania zdecydowanie przyczyniła się ich gra na wyjazdach. 2 zwycięstwa, 3 remisy, 10 porażek i ich bilans bramkowy 19:37.
Sandnes w przedsezonowych spotkaniach prezentowali się bardzo solidnie - 3 zwycięstw (w tym 0:5 z Viking'iem, który pokonał w piątek 2:1 Molde) 1 remis i w ostatnim spotkaniu porażka.
Z informacji kadrowych:
Do Strömsgodset powrócił Thomas Sørum. 30 letni napastnik, który przez 8 lat reprezentował barwy Strömsgodset, w 108 meczach strzelił 19 bramek. Przez ostatnie 2 lata występował w Helsingborgu (28 meczy i 3 bramki).
W barwach Sandnes będzie grał Nemanja Jovanovic - 28 napastnik (190 cm wzrostu), jednak w spotkaniu z Strömsgodset na pewno nie zagra. Dodatkowo ze składu Sandnes wypadł Avni Pepa - 24 letni stoper grający w Sandnes od poprzedniego sezonu. Przez ostatni rok zagrał 17 razy i strzelił 1 bramkę. Wstępna diagnoza przewiduje przerwę od 4 do 6 tygodni.
W poprzednim sezonie obie ekipy spotkały się 2 razy. Za każdym razem górą byli gospodarze i padał wynik 2:1. Według mnie w tym spotkaniu też górą będą gospodarze, ale też nie zabieram szans gościom.
Moje propozycje na to spotkanie to:
1 @1,38
BTS @1,8
Później wrzucę analizy do pozostałych spotkań, jeżeli bym nie zdążył to na pewno obstawiam wygraną Rosenborga @2,3.
Edit:
Pierwsza kolejka właśnie się zakończyła. Zanim jednak przejdę do jej podsumowania, to słów kilka o spotkaniach, które typowałem.
Lilleström - Sarpsborg 08 zakończył się remisem 2:2. Elyounoussi już w 7 minucie spotkania wyprowadził gości na prowadzenie, w 60 minucie wpisał się ponownie na listę strzelców i było już 2:2. 2 minuty później Vaagan Moen wykorzystał rzut karny dla gospodarzy, a 3 minuty później Helstad wyrównał na 2:2. Spotkanie dość wyrównane, chociaż pod względem strzałów oddanych na bramkę zdecydowanie przeważali gospodarze.
Posiadanie piłki 49% - 51%
Sytuacje bramkowe 14 - 8
Strzały na bramkę 11 - 3
Strzały niecelne 3 - 5
Rzuty wolne 16 - 20
Rzuty rożne 6 - 3
Interwencje bramkarzy 1 - 9
Żółte kartki 2-3
Strömsgodset - Sandnes zakończył się wynikiem 2:0. Absolutna przewaga gospodarzy, goście nie mieli nic do powiedzenia, mogą jedynie cieszyć się z faktu, że nie stracili więcej bramek. w 23 minucie Kovacs strzelił pierwszą bramkę, a w 61 jako drugi na listę strzelców wpisał się Vilsvik.
Garść statystyk:
Posiadanie piłki 64% - 36%
Sytuacje bramkowe 22 - 4
Strzały na bramkę 7 - 0
Strzały niecelne 15 - 4
Rzuty wolne 12 - 19
Rzuty rożne 6 - 3
Interwencje bramkarzy 0 - 5
Żółte kartki 1 - 3
Odd Grenland - Rosenborg zakończył się wynikiem 0:1.Sporo okazji bramkowych, sporo kontrowersji, przepiękna bramka dla Rosenborga. W 61 minucie Johnsen nie wykorzystał karnego dla gospodarzy. 10 minut później Jensen przepięknym strzałem z dystansu pokonał bramkarza gospodarzy. Później gra była bardzo chaotyczna, nie popisał się w tym spotkaniu sędzia, bowiem gospodarzom należał się przynajmniej jeszcze jeden rzut karny.
W statystykach przeważa zdecydowanie Rosenborg, ale każdy kto oglądał ostatnie 20 minut spotkania powie, że Odd Grenland zasłużyli chociażby na 1 pkt.
Posiadanie piłki 49% - 51%
Sytuacje bramkowe 12 - 23
Strzały na bramkę 3 - 7
Strzały niecelne 9 - 16
Rzuty wolne 12 - 12
Rzuty rożne 3 - 6
Interwencje bramkarzy 6 - 3
1 kolejka z nami. Zobaczyliśmy w niej 26 bramek, czyli średnio ponad 3 bramek na mecz co jest dobrym wynikiem, a sędziowie pokazali w sumie 18 żółtych kartek. Widać głód gry, zawodnikom chce się biegać, strzelać, walczyć. 2 kolejka dopiero za 2 tygodnie (1 kwietnia), mam nadzieję, że zapał zawodników przez ten czas nie spadnie. Ja uznaję tę kolejkę za bardzo udaną - i pod względem piłkarskim i pod względem finansowym