Tynset IF vs Rosenborg BK II, @1.83 -> 2 (2:3)
Spotkanie outsiderów norweskiej 3. klasy rozgrywkowej. Ostatni zespół tabeli - Tynset IF, podejmie rezerwy wielokrotnego mistrza kraju z Rosenborga.
Zespół gospodarzy zamyka klasyfikację zespołów z zaledwie 7 punktami wywalczonymi w 19 kolejkach, z bilansem spotkań 1-4-14 oraz różnicą bramek -35. Drużyna Rosenborg II jest dwa oczka wyżej od ich dzisiejszego przeciwnika, plasuje się na 12. lokacie z 17 punktami, bilansem 5-2-12, różnicą bramek -21.
Patrząc na formę obu zespołów... dramat. Tynset nie potrafi zdobyć 3. punktów od 12 spotkań, z czego pięć ostatnich zakończyło się porażkami, z bilansem bramek 3:26. Rosenborg II przegrał ostatnie 9 spotkań, choć początek sezonu był obiecujący w wykonaniu zawodników tego zespołu, gdyż w pierwszych 10. kolejkach udało im się ugrać 15 punktów.
Ciężko cokolwiek powiedzieć o sytuacji kadrowej gospodarzy. Na ich oficjalnej stronie internetowej widnieje jedynie mała wzmianka zachęcająca do zawitania na mecz. Zero newsów. Z tego co zauważyłem klub kładzie bardziej nacisk na szkolenie młodzieży, więc w zespole z pewnością występują nastolatkowie. Na witrynie klubowej Rosenborga BK także próżno szukać informacji na temat drugiego zespołu utytułowanego klubu. Udało mi się dotrzeć jedynie do kadry zespołu (
mackolik.com/Takim/6101/Rosenborg-II), nie wiem czy aktualnej, ale co nie powinno dziwić, w rezerwach ogrywają się juniorzy, średnia wieku chłopaków wynosi 18 lat.
Myślę, że druga drużyna Rosenborga wywiezie komplet punktów z Tynset. W ostatnim meczu potrafili zremisować z mocniejszym Nardo, do tego wyniki ich wcześniejszych spotkań pokazują, że stać ich na dobrą grę. Wspomnę jeszcze, że dwa miesiące temu wywalczyli remis 0:0 z liderem Elverum. Zespół gospodarzy w poprzednich kolejkach, kolokwialnie mówiąc, został rozstrzelany przegrywając m.in. po 0:7 z Strindheim oraz Molde II (
flashscore.pl/mecz/tMK5gfNh/#h2h;overall).
Z tego co widzę, w drugiej części sezonu, drużynę rezerw wzmacnia kilku zawodników z głównej kadry Rosenborga, ponieważ pod koniec każdej kampanii klub notuje lepsze wyniki. Nie mam pewności, że tak będzie przed tym meczem, ale warto o tym pamiętać.
Moim zdaniem, wiele wskazuje dzisiaj na wygraną gości i bez wahania stawiam na ten zespół.