Widzę, że na forum małe zainteresowanie norweską ligą, więc napiszę swoje krótkie przemyślenia na temat 10 kolejki w norweskiej Tippeligaen. Zacznę od najciekawiej zapowiadającego się dzisiaj spotkania na szczycie Tippeligaen, czyli mecz Stabaek - Rosenborg. Najpierw typy, a więc:
Stabaek - Rosenborg 2-3 z 2-0:grin:, ważne, że główny typ szybko wszedł
over 2.5 + BTS 1.90
Stabaek 1X 2.15
Stabaek DNB 3.25
bet365
http://forum.bukmacherskie.com/f120/norwegia-2015-a-120386.html#post5372922
Ostatnio już opisywałem drużynę Boba Bradleya przy okazji spotkania z Molde. Stabaek zagrał bardzo fajny mecz z Molde, ale przez swoje frajerstwo, niestety nie wygrał, bo stracił bramkę na 3-3 w 87 min. Mimo że goście przegrywali już 2-0 na ciężkim terenie to jednak pokazali charakter i zdołali wyjść na prowadzenie 2-3. Oczywiście formą znów zabłysnęło trio, które opisywałem, czyli Diomande, Asante i
El Ghanassy. Przy wyniku 2-3 Diomande zmarnował jednak 2 setki, które mogły dobić Molde, tak się nie stało i zemściło się to w samej końcówce. Stabaek nic sobie nie robił z tego, że gra na wyjeździe, na ciężkim terenie, gdzie praktycznie wszystkie drużyny są zdominowane przez gospodarzy i starał się prowadzić grę. Nie ukrywam, że zaimponowali mi tym, ale przez to narażali się też na kontry, w wyniku czego dostali bramkę na 2-0, po stracie w środku boiska. Póki co Stabaek nadal ma najmniej straconych bramek w lidze, ale z tymi topowymi zespołami, powinni jednak tracić, szczególnie z tak drużyną jak Rosenborg, o której nie ma co pisać bo wiadomo co to za drużyna, oni bramkę na bank strzelą bo mają bardzo mocny atak. Stabaek ma trio w super formie i na bank powalczy w tym meczu o pełną pulę, bramki też będą. Warto dodać, że Stabaek pod wodzą Boba Bradley ograł 2 razy w ubiegłym sezonie Rosenborg 4-1 i 3-1, a dysponowali wtedy zdecydowanie słabszy skład. Na sparing z marca nawet nie zwracam uwagi, bo Stabaek dopiero co wtedy pozyskał graczy o których wspominałem, więc nie ma dla mnie znaczenia.
Tromso - Odd 2-2
over 2.5
1.75
bet365
Tromso fatalnie rozpoczęło sezon po powrocie do najwyższej klasy rozgrywkowej, jednak kto ogląda ich mecze to widzi, że nie są wcale tacy słabi jak pokazują to ostanie wyniki. W niektórych meczach mieli sporo pecha, że nie udawało im się wygrywać. Np w meczu ze Startem przegranym 3-1, gdzie dostali szybko dwie bramki, ale potem się otrząsnęli i po bramce kontaktowej, i wydawało się że kwestią czasu jest kiedy strzelą kolejne. Zawiodła skuteczność, i bramkę na 3-1 dostali z kontry w końcówce, ale trzeba przyznać, że niesamowicie potrafili zdominować gospodarzy. Potem te dwa szalone mecze z Mjondalen 4-3, gdzie prowadzili 1-3 i sprawiali zdecydowanie lepsze wrażenie i w końcu mecz z Valarenga zakończony wynikiem 4-5. Tromso 3 razy wychodziło na prowadzenie, ale nie kalkulowali i chcieli strzelać kolejne bramki, zbyt ofensywna gra tym razem się nie opłaciła. Ostatni zagrali uważniej w obronie ale mimo to przegrali w meczu na dnie. Z tego co wyczytałem u nich na stronce mimo wszystko panuje dobra atmosfera na treningach, jest zaangażowanie i chęć do odbicia się. Przed Tromso teraz bardzo ciężkie mecze, dziś z Odd, potem z Rosenborgiem, Molde i Stromsgodset, na koncie tylko 4 oczka, więc trzeba szukać pkt. Niby pod znakiem zapytania jest występ Ondraska, ale raczej zagra. Odd mimo, że nie strzela ostatnio zbyt dużo goli to jednak sytuację tworzy, jest to jedna z lepszych drużyn w lidze, liczę dziś na przełamanie Occeana. Biorąc pod uwagę, że sytuacja Tromso nieciekawa, myślę że będą starali się w tym meczu zaatakować od początku, więc szanse na gole powinny być po obud stronach. Dla mnie over w tym meczu jak nic.
Edit: http://www.livesports.pl/mecz/MTeFkaA7/#sklady;1 Ondrasek tak jak się spodziewałem jest w składzie, dobrze dla overa.
Sandefjord - Valarenga
Valarenga over 1.5 1.80
bet365
Wiadomo nie od dziś, że w meczach Valarengii pada dużo bramek. Początkowo miałem totalne zaślepienie na over 2.5 w tym mecz z kursem 1.60, jednak ocknąłem się i przypomniałem sobie o powyższej opcji, bo jak ma tutaj być over to Valarenga 2 bramki strzeli na bank. Gospodarze sytuacja podobna do tej jaka jest w Tromso, czyli fatalna z tym że według mnie są słabsi od Tromso i dla mnie są kandydatem do spadku. Sandefjord musi szukać pkt u siebie, ale to woda na młyn dla Valarengii, która po lekkim kryzysie zdołała odnieść 2 wyciętwa. Potencjał w ataku mają spory, nie pcham się w ich wygrana bo tak jak mówię Sandefjord musi szukać pkt. a gdzie jak nie u siebie? Kadra Valarengii optymalna:
http://www.vif-fotball.no/news/article/etpwkjlyh6zm1aa88btagew97/title/disse-moter-sandefjord
Aalesund - Viking 0-4
X 3.50
bet365
W tym meczu stawiam na remis, typ trochę na czujke. Vikingowie są znani w lidze z dobrej obrony, jednak jeżeli chodzi o atak to nie wyglada to zbyt kolorowo. Dodatkowo na ten mecz ofensywa osłabiona, ze składu wypadło 2 Nigeryjczyków, napastnik i skrzydłowy. Aalesund miał serię 3 zwycięstw pod rząd, ale to były farty, oni nie prezentują nic ciekawego. Atak tez mają jakiś taki nie mrawy. H2H pokazuję, że w ostatnim czasie cięzko gra się Vikingom na tym terenie i dlatego zagram tutaj remis.
Na koniec jeszcze tasiemka:
Stabaek 1X 2.15
Tromso - Odd over 2.5 1.75
Valarenga over 1.5 1.80
Aalesund - Viking X 3.50
Ako: 23.70
bet365
Podsumowując, kolejka bardzo udana szczególnie, że grałem jeszcze dubla Molde ov 1.5 i Haugesund 1X, ako coś ok 2.70, niestety nie zdążyłem tu wrzucić przez awarię internetu. Szkoda tych typów pobocznych na Stabaek, no ale po golu na 2-0 zapanowało tam zbyt duże samozadowolenie i obniżenie koncentracji, z czego skorzystała najlepsza obecnie drużyna w Norwegii. Typ na X w meczu Vikingów nie wypalił, czujka zawiodła i info o absencjach, których jak się okazało nie było. Szkoda bo pierwotna wersja zapisana w zeszycie to 0.0 AH na Vkingów. Mam już pomysły na następną kolejkę, oby weszło tak jak w tej i będzie dobrze.