Nice
Polska Liga Żużlowa
Start Gniezno - Unia Tarnów, godzina 17.15, transmisja w Eleven Sports 1
Unia Tarnów +6.5 @1.84 STS
O. Fajfer poniżej 8.5 pkt. (pierwsze 5 biegów) @1.88
Fortuna
A. Czaja poniżej 7.5 pkt. (pierwsze 5 biegów) @1.70
Fortuna
Zaległy mecz VI kolejki Nice Polskiej Ligi Żużlowej. 3 drużyna w tabeli kontra wicelider. Gospodarze bilans 5-0-3, goście 6-0-2, w tym 3 wygrane u siebie Gniezna, jedna porażka. Unia na wyjazdach do tej pory raz przegrała, dwukrotnie wygrała. Stawiam to na gości, bądź ich nieznaczną porażkę, bo moim zdaniem to właśnie oni personalnie mają najsilniejszy skład w całej lidze z Peterem Ljungiem i Wiktorem Kułakowem na czele, do tego wygrana pozwoli im wskoczyć na pozycję lidera. Pierwszy mecz pomiędzy tymi drużynami zakończył się zwycięstwem Tarnowian 46-44, dziś liczę na podobny wynik, a handicap +6.5 jest moim zdaniem optymalnym betem.
Skoro idę bardziej w stronę gości to szukam ciekawych zdarzeń w ekipie gospodarzy. Jedyna, która przychodzi mi na myśl to Oskar Fajfer, który zdobył do tej pory 28 punktów w 19 biegach u siebie, co daje średnio 1.47 pkt. na bieg. Linia na niego jest dość wysoka i według mnie bardzo ciężko mu będzie ją pokryć.
Artur Czaja to drugi jeździec, który nie powinien dziś nazbierać wielu oczek. Artur bardzo słabo spisał się w Dackarnie, gdzie zdobył tylko punkcik i nie miał wielu okazji do wyjazdu na tor. Dobry mecz pojechał w Rybniku, gdzie zdobył aż 11 punktów, ale w dwóch pozostałych meczach spisywał się fatalnie zdobywając 3 oczka w Łodzi i zaledwie 3 w Gdańsku, gdzie jechał aż 5 razy. Linia 7.5 wydaje mi się bardzo wysoka, jak na tego zawodnika.
2 Liga Żużlowa
Power Duck Iveston PSŻ Poznań - Wilki Krosno
Power Duck Iveston PSŻ Poznań -14.5 pkt. @1.74 Etoto
E. Krcmar poniżej 9.5 pkt. (pierwsze 5 startów) @1.88 STS
Oferta u polskich bukmacherów niestety niezbyt szeroka. Ode mnie więc tylko dwa typy na ten mecz. Pierwszy to przynajmniej 15-punktowa wygrana gospodarzy, którzy są obecnym wiceliderem tabeli i wygrali do tej pory wszystkie mecze na swoim torze, a z Wilkami na wyjeździe wygrali o 12 oczek. Dziś spokojnie są w stanie unieść powyższy handi i wygrana minimum 53-37 jest zdecydowanie w ich zasięgu, dodatkowo dzisiaj może już pojechać wypożyczony Robert Miśkowiak. Wilki w ostatnich 3 wyjazdowych meczach zostały rozgromione przez rywali, a wszystko zaczęło się od kontuzji Patryka Rolnickiego, bez niego wyniki Krośnian bardzo się pogorszyły. Trener gości, Janusz Ślączka cały czas rotuje składem, a w Poznaniu pojedzie najprawdopodobniej Lasse Bjerre, jednak po jego tegorocznych występach nie zapowiada się, aby potrafił on odmienić oblicze Wilków.
Z zakładów punktowych w oko wpadł mi tylko ten na Krcmara. Liczę przede wszystkim, że tak, jak z Rawiczem i Piłą Czech nie dostanie szansy w nominowanych, a jeśli tak się stanie to nie wierzę, że pokryje linię 9.5. W innym wypadku jego wynik oscylował pewnie będzie w okolicach 9 punktów.