#146 - Tennessee Titans @ New
England Patriots
Typ: Tennessee Titans +13.5 @ 1.86 -
Unibet
Drugi dzisiejszy mecz czyli spotkanie Titans z Patriots. Ekipa z Tennessee znów niedoceniona. Wygrana nad Chiefs na ich terenie nie wystarczyła żeby buki wzięły na serio tę drużynę. I tak mamy 14-punktowy handicap na aktualnych mistrzów
NFL. Tak jak pisałem w zeszłym tygodniu - gdyby typowanie
NFL było tak łatwe, to nikt nie wystawiałby kursów. Ludzie śmiało ładują się w ujemny handicap na Pats, ale ja uważam, że Titans są w stanie wybronić tę potężną ilość punktów. Mamy przecież playoffy i nikt tu nie znalazł się z przypadku, szczególnie w 2. rundzie.
Patriots to ogromna siła ofensywna, Brady i cała masa jego targetów. Atak New
England to numer 1 jeśli chodzi o total offense w tym sezonie. Ale czy to znaczy, że rozgromią Titans? Według mnie nie. A czemu? Bo Patriots choć ofensywnie są genialni, to w obronie są po prostu mizerni. Ranking total defense klasyfikuje ich na... 29. miejscu. Gorsze są tylko 3 inne ekipy. Myślę, że możemy być świadkami wymiany ciosów i stąd bierze się mój drugi typ, czyli over na liczbę punktów przyjezdnych.
Buki "spuszczają się" (przepraszam za słowo) nad Murrayem, jakby był on conajmniej Elliottem czy innym wielkim running backiem. Prawda jest taka, że ten sezon ma beznadziejny i właściwie wszyscy wiedzą już, że więcej w Titans nie zagra, bo po tym sezonie zostanie zwolniony. Pisałem już tydzień temu, że bukmacherzy absencję Murraya traktują zbyt poważnie. Jeszcze przed meczem z Chiefs pisałem, że Derrick Henry, swego czasu zdobywca Heisman Trophy, może zaprezentować wielką formę. I tak było. I to nie przypadek, bo cały sezon Henry miał lepszy od DMM (więcej o tym w mojej analizie meczu Titans @ Chiefs). I Henry wie, że nadszedł jego czas. W dużej mierze dzięki niemu Tennessee jest dziś w 2. rundzie PO. Teraz ma szansę pokazać, że nie był to przypadek. Motywacja na 101%, bo pracuje na swój drugi w karierze kontrakt, a tak poważnie na swój pierwszy wielki deal. Uwielbiam tego chłopaka, bo mało kto bierze go na poważnie, a karierę w NCAA kończył obładowany najważniejszymi nagrodami. Tegorocznymi wynikami pokazuje, że był tego wart. A Murray? Jedzie na swoim rekordowym sezonie z czasów gry w Cowboys, gdzie tak naprawdę linia ofensywna sprawiła, że wykręcił taki wynik. DeMarco Murray obwiesza się złotem, a Henry po prostu ciężko pracuje. I tak jak buki widzą na tej pozycji osłabienie, ja widzę tu mega wzmocnienie.
Jeszcze wrócę do obrony Patriots. Wszyscy zachwycają się Brady'm, Belichickiem, Gronkowskim itd. No fajnie, ale obrona jest swoistym żartem. Obrona podań w wykonaniu Pats na tle reszty ligi to... 30. na 32 miejsca. Mariota trochę zwolnił, ale nadal jest mega perspektywicznym graczem w dodatku w końcu zdrowym. Przy takiej obronie NE śmiem twierdzić, że jest w stanie skutecznie przesuwać do przodu piłkę wraz ze swoimi kolegami z ofensywy.
Chiefs też byli dużym faworytem. Cwaniaczek Kelce'y, którego osobiście nie trawię, bo jest życiowym przygłupem też pewnie liczył na łatwy mecz, tak jak dziś liczą na to kibice w Foxborough. Ale fakty są takie, że Kelce'y może już sobie pojechać na wczasy, a Mariota i spółka dalej są w grze o pierścienie. Chiefs jako nieliczni w regular season pokonali Patriots i to u nich. Tydzień temu Titans wygrali natomiast z Chiefs. Nic nie sugeruję, po prostu uważam, że taka linia to kpina i totalne niedocenienie gości. Ale nie będę denerwował się zakładem na wygraną TEN, tylko skorzystam z handicapu z przysłowiowym pocałowaniem ręki. Starczy już podniecania się Patriots, którzy w ofensywie są potworami, ale w obronie totalnie kuleją. Pobieram handicap i over na liczbę punktów Tennessee Titans.
#147 - Tennessee Titans @ New
England Patriots
Typ: Tennessee Titans over 17.5 pkt @ 2.08 -
Unibet