Zbieram się od wczoraj do napisania tego posta, jednak brakowało czasu.
Wielka szkoda, Turów trafił do grupy śmierci i wyjście z niej do top16 graniczyć będzie z cudem, bez względu na to jaki skład skompletują zgorzelczanie.
O dwóch pierwszych koszykach nie ma nawet co pisać, bo są to drużyny z budżetem kilkakrotnie większym od Mistrza Polski, poza naszym zasięgiem kadrowym, finansowym itd...
Z trzeciego koszyka trafiliśmy najgorzej jak się dało, co roku tureckie kluby wydają mnóstwo kasy na transfery, Do Fenerbanche na tą chwilę doszli się już Ricky Hickman z Maccabi, Drew Goudlock oraz Bojan Bogdanovic z Partizana. Wzmocnienia robią, przynajmniej na mnie, ogromne wrażenie. Jedyną szansą dla Turowa jest to, że z Ulkerem zagrają u siebie już w 2 kolejce rozgrywek i może turecka maszyna nie wejdzie jeszcze na najwyższe obroty (brak zgrania etc.)
Unicaja, Kutaxa czy przede wszystkim Zalgiris na pewno byliby łatwiejszymi rywalami (co nie oznacza że łatwymi!) i można by było pokusić się o urwanie któregoś meczu.
Czwarty koszyk również mocny, dobrze że udało się ominąć Turków,
Armani straciło już swojego lidera z poprzedniego sezonu - Langforda, środki na ten sezon mają być zmniejszone ...
Z piątego koszyka Turów trafił najgorzej jak się dało i nie ma tutaj nawet za bardzo co opisywać ...
Bardzo, bardzo ciężkie losowanie, mam jednak nadzieję, że włodarze zgorzeleckiego klubu podejmą rękawicę i zbudują silniejszy zespół niż w poprzednim sezonie.
Terminarz nie sprzyja, wiadomo że najlepiej grać ostatnie dwa mecze grupowe z drużynami teoretycznie najsilniejszymi, bo te pewne awansu niekoniecznie musza się na nie "spinać", szczególnie jeżeli to mecze wyjazdowe. Awans tak jak pisałem już wcześniej dla mnie graniczyłby z cudem, trzeba jednak spróbować urwać jak najwięcej zwycięstw po to żeby zdobywać punkty dla Polski do rankingu europejskiego, zarówno w Eurolidze jak i w Eurocupie.
Tak prezentuje się terminarz :
1 at Panathinaikos Athens 16/17 October
2 vs Fenerbahce Ulker Istanbul 23/24 October
3 at FC Barcelona 30/31 October
4 vs FC Bayern Munich 6/7 November
5 at EA7 Emporio Armani Milan 13/14 November
6 vs Panathinaikos Athens 20/21 November
7 at Fenerbahce Ulker Istanbul 27/28 November
8 vs FC Barcelona 4/5 December
9 at FC Bayern Munich 11/12 December
10 vs EA7 Emporio Armani Milan 18/19 December
PS. Wiadomo, że cały mój post to głównie "wróżenie z fusów " bo składy nie są jeszcze gotowe, ale plus/minus można oszacować kto będzie dysponował jakim potencjałem.
Chętnie zabawie się w taką analizę jeszcze raz, tuż przed rozpoczęciem fazy grupowej.
PS2 W polskiej lidze sezon transferowy nabiera rozpędu.
Hitowym (a nawet dwoma!) transferem popisała się Siarka Jezioro Tarnobrzeg.
Zespół wzmocnili MŁODZI I PERSPEKTYWICZNI : 36-letni Ukrainiec Denis Iwanow oraz 32-letni jego rodak Danił Kozłow. Jak opisuje strona echodnia.eu "Pochodzący z Kijowa Denis Iwanow
mierzy 195 cm wzrostu i może grać na pozycjach niskiego środkowego oraz rozgrywającego. W przeszłości uprawiał
pływanie, ale jako 15-latek zaczął grać w koszykówkę. " ???? ???? ???? ????
I drugi "Z kolei Danil Kozłow mierzy 205 cm wzrostu i
może grać na pozycjach silnego środkowego oraz centra. Pochodzi z Dniepropietrowska. Z żoną Tatianą mają dwuletniego synka Nikitę."
Danil był zachwycony tarnobrzeskim jeziorem i wyraził nadzieję "że w mieście jest więcej takich pieknych miejsc" ????
Trzymam kciuki żeby Ukraińscy młokosi prawidłowo rozwijali się pod wodzą TRENERA Pyszniaka (prezes, który dla obniżenia kosztów sam siebie mianował trenerem, podobno jednogłośnie), a tarnobrzescy kibice mieli z nich mnóstwo pociechy NA LATA.
I jeszcze z facebooka jednego z polskich agentów koszykarskich
"Do Jeziora wzieli pływaka,będzie Ratownikiem dla Zbycha ,na plecach będzie go wynosił z baru i autobusu,drugi koszykarz ma uprawnienia na Autobus będzie woził na mecze Ekipę Lakersow z Łest kost do domu."
Chyba nie o to chodziło w lidze bez spadków ... Ale co ja tam wiem