Super G Val d'Isere
Mikaela Shiffrin 1-3 @2.30 Unibet
Ponownie atakuje podium Amerykanki. W dotychczasowych startach dwa razy zajęła 3 miejsce i raz ukończyła na 6 - zresztą oglądałem ten 1 super gigant w tym sezonie, przez dłuższy czas nawet miała najlepsze rezultaty i w samej końcówce straciła pół sekundy, trochę dziwnie to wyglądało , bo widocznego błędu nie popełniła, zabrakło chyba szybkości. W Szwajcarii wyglądało to już znacznie lepiej, dość pewna przewaga na kolejnymi zawodniczkami walczącymi o podium. Aktualnie Panie przeniosły się do Francji, wczoraj odbył się zjazd, bez niespodzianki, wygrała Soffia Goggia, która dziś również uznawana jest za faworytkę. Groźną rywalką powinna być również Frederica Brignione i to właśnie te 3 dziewczyny powinny między sobą rozstrzygnąć losy zwycięstwa w dzisiejszym dniu. Zabraknie Lary Gut, która miała groźny upadek w zeszłym tygodniu, ale powinna niedługo wrócić do ścigania. Myślę, że Shiffrin, która wczoraj dała sobie spokój ze zjazdem, odpuściła po słabych startach w Kanadzie w tej konkurencji i chciała lepiej się przygotować do dzisiejszej konkurencji, ponownie dziś pokaże moc i zamelduje się na podium.
R. Siebenhofer 1-10 @1.90 STS
Austriaczka , która startuje praktycznie w każdej dyscyplinie, i solidnie punktuje, nie licząc tylko samych slalomów, ostatnio jest w bardzo dobrej formie. W dotychczasowych startach w Super G dwa razy meldowała się w czołowej dziesiątce i trzeba zaznaczyć, że startowała z odległymi numerami. Dziś zobaczymy ją już z najlepszymi, wystartuje z 18 numerem , co jest dodatkowym plusem. We wczorajszym zjeździe zajęła bardzo dobrą 4 lokatę, i myślę, że dziś potwierdzi swoją dobrą dyspozycję we Francji, zwłaszcza, że mamy do czynienia z Super Gigantem, a jest to bardziej zawodniczka techniczna, aniżeli preferująca konkurencję szybkościowe. Myślę, że i dziś przełoży się do na dobry wynik i zobaczymy ją w końcowym rozrachunku w czołowej dziesiątce.