najlepszy_polski_typer
Użytkownik
Bernarda Pera 1:2 (6:1 3:6 3:6)
1.0
WTA Montreal, Kanada, 20:00
Dolehide Caroline -1.50 Seta @ 5.01 vs Williams Venus
Pinnacle Sports
Wierzyłem w zwycięstwo Caroline Dolehide w I rundzie Washington'u, gdy grała z Vekic i teraz jestem jeszcze bardziej przekonamy co do jej zwycięstwa w konfrontacji z Venus Williams. "Babcia" Williams musi w tej konfrontacji postawić wszystko na jedną kartę. W Montrealu utytułowana Amerykanka nie może sobie pozwolić na pasywne zachowania, a próbę gry tylko i wyłącznie w pierwsze tempo. Skuteczność pierwszego podania jest na niskim poziomie, a to oznacza że Venus dostanie wiele niewygodnych piłek na ciało, więc niewymuszony błąd będzie gonił niewymuszony błąd. Poziom gry Venus w stolicy USA był tragiczny, czas i pora zakończyć już kariere (powinno to nastąpić po 2018). W Kanadzie Williams może zagrać tylko gorzej, jak i warunki gry będą dużo trudniejsze. Venus już nie będzie mogła sobie pozwolić na tyle ataków do siatki, volley już jej nie uratuje w trudnych momentach, a z głębi kortu ona musi podjąć większe ryzyko (ryzyko dla tej Pani to tylko kompromitacja). Doświadczona Amerykanka obecnie tylko improwizuje, w jej grze nie ma zaawansowanej taktyki, a w Montrealu zabraknie zdecydowanie energii i koncentracji. Moja pierwsza myśl to Dolehide +4.50 gema @ 1.80, później wygrana @ 2.85, a ostateczna decyzja to -1.50 Seta @ 5.00. Caroline ma dwa porządne przetarcia z kwalifikacji, tj. wygrane z Wickmayer & Puig. Starcie z Venus uważam jako najłatwiejszy pojedynek dla Caroline. Dolehide ma szansę dyktować warunki gry od pierwszej do ostatniej piłki w meczu. Dziś młoda Amerykanka wykorzysta w pełni swój ofensywny potencjał, większa energia i pozycja underdoga dadzą wiele mentalnej korzyści i przewagi na korcie. To Venus będzie pod presją i to ona nie może sobie pozwolić na zachowawczą grę. Dolehide ma łatwe zadanie, ona musi tylko wykorzystać to, co podaruje jej rywalka. Caroline nie musi wcale wspinać się na szczyt swoi możliwości, a tylko grać cierpliwe i czekać na problemy Williams.
WTA Montreal, Kanada, 20:00
Venus Williams under 12.50 gema @ 1.70 vs Caroline Dolehide
Pinnacle Sports
Ten typ pozwala na przekonujące zwycięstwo, bądź porażkę Venus Williams w dwóch setach. Moim zdaniem to będzie jednostronny pojedynek, a najbardziej prawdopodobna jest dominacja Caroline Dolehide od pierwszej piłki. Venus Williams w tym starciu nie zasługuję na pozycję dużej faworytki.
WTA Montreal, Kanada, 17:00
Julia Goerges -1.50 Seta @ 1.99 vs Timea Babos
Pinnacle Sports
Montreal, nawierzchnia jest tu bardzo szybka, a piłeczka po kontakcie z kortem odbija się bardzo nisko. Złapanie mocnego, kątowego uderzenia w tych warunkach przynosi bezpośrednio wygrany punkt oraz serwis daje mega przewagę zawodnikowi wprowadzającemu piłkę do gry. Komu taka specyfika da więcej korzyści ? Oczywiście, że Julii Goerges ! Niemka odpuściła poprzedni turniej, jest w takim wieku (28l) że teraz jest jej najlepszy, a zarazem ostatni czas na zrobienie wyniku, dobrego wyniku ! Julia pod koniec poprzedniego sezonu grała najlepszy tenis w WTA Tour, mam nadzieję że w tym roku zacznie trochę wcześniej ... Goerges świetnie się czuje na otwartym, twardym korcie. Ostatnimi czasy bardzo dojrzała emocjonalnie, głowa nie jest już tak gorąca, przestała grać na jeden raz (ala Sabina Lisicki) i w tej mocnej grze jest dużo rozsądnych decyzji i regularności. Niemce dziś duzo dobrego da serwis oraz mocna gra z końcowej linii, ona preferuje silne uderzenia będąc głęboko w korcie, a jej nadgarstek łapie bardzo niewygodne kąty dla rywala. W trakcie transmisji tego wydarzenia należy zwrócić uwagę na pracę stóp Julii, ona dziś wykona ogromną ilość małych kroczków, które poprzedzą jej dynamiczne wejście w uderzenie. Time'e Babos oglądałem w trakcie turnieju w Washington'ie, przy konfrontacji z Marią Sakkari (już tam dokładnie przewidziałem zachowania na korcie i wynik jaki osiągnie ta Pani). Nie ma potrzeby tego wszystkiego jeszcze raz powtarzać, po prostu Babos przyjeżdża tu tylko i wyłącznie po nagrodę za I rundę ($$$) i na tym się kończy jej występ w Montrealu. Ona nie potrafi grać na takich kortach, a jej ranking tylko i wyłącznie przyczynia się do takiego postrzegania przez bukmacherów. Babos jest wstanie zrobić dobry rezultat na hali, a dziś może poruszać się w ten sposób, jakby kort i piłeczka ją bardzo parzyły. Dziś Babos powinna powtórzyć swoje wyczyny z Washington'u.