No więc tak:
STS
Najbardziej znany, najbardziej popularny, słynący głównie z szybkich wypłat i wiele osób, które tam grają jako powód podają szybkie wypłaty. Sam parę razy mając dylemat, gdzie wpłacić, ze względu na szybką wypłatę kierowałem środki do STSa, ale coraz rzadziej mi się to zdarza (no chyba że przechodzę w mieście obok punktu, to sobie wstąpię i wpłacę na konto internetowe np. 20zł 4fun). Jeśli chodzi o samą grę, to oferta jest w miarę szeroka, ale kursy marniutkie, vanitas vanitatum ???? Jeśli chodzi o limity, to mnie takowe nie spotkały, ale Ciebie to nie dotyczy, chcąc grać stawkami do 50zł. Jest możliwość cash-out'a, ale jest to sprawa skomplikowana, bo typ musi być w ofercie, żeby móc go zamknąć i różnica w kursie też musi być konkretna. Przykład: Jeśli zagrasz w meczu piłki nożnej na over 3,5, do przerwy będzie 2:1 i będziesz chciał zamknąć z małą stratą, może się to nie udać, bo STS wtedy będzie miał linię bramkową np. 4,5, czyli 3,5 nie ma w ofercie = nie zamkniesz. Inna sprawa z opłacalnością zamknięcia. Pograłem sobie po kursie 4,0 tenisa na zwycięstwo doga za 15zł, kurs spadł do 3,1 a mi proponowali 16zł cash-out bodajże :jezora: Przy stawianiu pojawiają się czasem podwójne zakłady, tzn. wpłacasz 100zł, grasz kupon za 20zł, klikasz, a z konta znika Ci 40zł i masz dwa postawione kupony identyczne za 20zł :jezora: Jeśli chcesz, możesz listownie reklamować kupon zagrany podwójnie, choć wiadomo, że przy takich stawkach raczej nikomu się bawić w takie rzeczy nie chce. Jeśli chodzi o bonus startowy i pozostałe, STS wychodzi przed szereg bukmacherów polskich i daje bonusy z obrotem np. 3 x 1,91, więc bez tragedii, licząc do obrotu jednak tylko wygrane kupony :jezora: Na uwagę zasługuje jednak moim zdaniem aplikacja mobilna, która jest zdecydowanie najlepsza spośród wszystkich polskich bukmacherów.
Fortuna
W oczach użytkowników forum odnoszę wrażenie, że najbliżej im do
Fortuny w sensie podobieństwa do zagranicznych bukmacherów. Kursy ma stosunkowo wysokie, wystarczy porównać z tymi STSowymi - przepaść, szczególnie jeśli chodzi o kursy na niefaworytów. Również mają opcję zamknięcia zakładu, ale już bardziej skomplikowaną. Zasada zamykania zakładu tylko obecnego w ofercie aktualna, ale tam zamkniesz tylko kupony AKO, gdzie jedno zdarzenie już Ci weszło. Wprowadzili szybkie wpłaty stosunkowo niedawno, przez co można szybko wplacać do nich. Przy wypłacie wypłacają z ING. Zazwyczaj kolejnego dnia roboczego wypłata, choć nie znika ona z konta po zleceniu wypłaty (parę razy niby zleciłem wypłatę, ale jednak skusiłem się na jakiś typ i potem nici z wypłaty :jezora ???? . Strona przejrzysta, intuicyjna. Bonus na dziwnych zasadach. Tzn. Masz bonus, ale tak naprawdę nie masz ???? Tzn. wpłacasz określoną kwotę np. 100zł i możesz mieć 100zł bonusu, ale jak obrócisz swoim depozytem czterokrotnie, to wtedy dostaniesz 100zł i możesz robić z tym co chcesz, ale są z nich dobrzy ludzie i chcą ułatwić Ci obrót i po zrobieniu 20% obrotu, wypłacają Ci 20% bonusu :jezora: Generalnie rzadko tam grywam, bo kiedyś nie mieli wpłat online, było tylko transferuj, a tam najpierw mBank nie obsługiwał po 19:00 w dni robocze i w ogóle w weekendy, a po zmianie banku na ING nie było z nim wiele lepiej. Ale jak grałem, to problemów nie miałem z nimi żadnych.
Milenium
Trochę niedoceniany moim zdaniem bukmacher, prosty, konkretny. Co jest fajnego w nim, to możliwość łączenia kilku zdarzeń z jednego meczu w AKO, np. wynik, ilość bramek, rożnych, kartek, fauli. Tego inni nie mają (kiedyś okazyjnie na Euro, czy Mundial
Fortuna wprowadzała). Wpłaty szybkie przez PayU. Kursy jednak nie wybijają się ponad przeciętność innych bukmacherów. No i słaby
live moim zdaniem. Bonus startowy na identycznych zasadach jak w
Fortunie - obróć swój depozyt 4x, a damy Ci jego równowartość i rób z nim co chcesz, a po 20% obrotu damy 20% bonusu.
Totolotek
Jeszcze niedawno wyróżniali się wzięciem podatku 6% na siebie w aplikacji mobilnej, która jednak różnie chodziła i czasem były odpały w stylu braku jakiegoś meczu w aplikacji mobilnej i możliwość zagrania tylko przez stronę ???? Strona internetowa w mojej opinii najgorsza ze wszystkich bukmacherów, mało intuicyjna i raczej odpychająca. Kursy nienajgorsze, ale parę razy złapalem się na tym, że tworzyłem e-kupon z AKO z jednego meczu - chciałem dać zwycięstwo gospodarzy + over 10,5 rożnego. E-kupon się zrobił, więc wpłacam, a tu się okazuje, że nie można zagrać ???? Bo taki kupon tylko w punkcie puszczę :jezora: Mieli wcześniej Bonus King, codziennie jakiś bonus, czy to od kuponu, czy dzień bez podatku powyżej 100zł i ako >2,0, teraz już to bardzo ograniczyli, a świetne warunki bonusu startowego podnieśli i jest już średnio opłacalny, tym bardziej, że jak się skusisz i go przegrasz przed zrobieniem obrotu, to przy następnej wpłacie musisz obrót dokończyć, bo nie wypłacisz hajsu ????
Lvbet
Stosunkowo nowy bukmacher na rynku. Lubię w nim grać, gdyż jako jedyny oferuje azjany na piłkę, a lubię czasem np. zagrać ryzykowniej over 3,0 i w razie czego mieć zwrot. Bonus wydaje się bardzo skomplikowany, ale w rzeczywistości jak się wczytasz nie jest tak źle z tymże to bardziej freebet, a nie bonus, bo musisz całość wykorzystać na jednym kuponie. Plus taki, że możesz wygrany kupon wypłacić od razu, a depozyt obrócić 2 x 2,0 bodajże. Kursy moim zdaniem ma zadowalające, jedyny szkopuł to strona internetowa - te kafelki są na początku wkurzające i ciężko się przyzwyczaić, ale jak zacząłem tam grać, to się przestawiłem i jest ok. W porównaniu do innych użytkowników forum (może się natknąłeś na temat, gdzie wystawili odwrócone kursy na lekkoatletykę i porobili zwroty przed zdarzeniem i się oburzali niektórzy) mnie nigdy nic nie zrobili, a wręcz przeciwnie byli otwarci na wszelkie propozycje jak np. otworzenie zakładów na żywo w Darts w ostatnim turnieju. Ponadto odkąd są sponsorem Wisły Kraków robią przy każdej rundzie promocję, że jak wyślesz im karnet, to dają bonus 50zł z obrotem 3x 1,75, czyli korzystny. Ja kupowałem na mecze tylko bilety w zeszłej rundzie i pominąłem 3 mecze z powodu pracy, ale jeździłem też na wyjazdy i wysłalem im wszystkie bilety i bonus dopisali, więc są też ludzcy, a bonus i tak przegrałem
Więc nic ich to nie kosztowało, a fajnie wypadli w moich oczach. Minus zdecydowany dla nich przy chęci zmiany numeru konta bankowego, gdyż jak wspominałem wcześniej zmieniałem mBank na ING. Spośród wszystkich bukmacherów tylko tu robili problemy z wysyłaniem skanu z banku, że jestem właścicielem konta, to też im nie wystarczało i jakoś najdłużej zeszła mi ta zmiana tam, najprościej jest w milenium, bo możesz to zrobić sam w panelu użytkownika bez udziału pracowników.
Etoto
Grałem tam może ze dwa razy, ale kiedyś można było łączyć zakłady z jednego meczu i taki fajny kupon mi tam siadł z overem bramek, rożnych i kartek w
Premier League, a potem już nie grałem, więc nie wiem, jak z tym teraz jest. Generalnie narazie nie ma tam nawet zakładów
live, więc bukmacher średnio warty uwagi, ale ma się to zmienić w najbliższym czasie, czekam na efekty ????
Forbet
Weszli na polski rynek z przytupem, biorąc cały podatek na siebie i jeszcze gdy całoroczny oferował zakłady w Polsce czasem w niektórych kursach z nimi nawet konkurowali. Później kursy się pogorszyły, potem z tym obniżeniem kursów poszło zwiększenie podatku z 0 do 6% a 12% brali na siebie tylko przy AKO 2,0 i 3 zdarzeniach na kuponie. To zostało do teraz, ale żeby wzięli 6% podatku musisz mieć AKO 1,5 i 2 zdarzenia bodajże. Czyli single
live opodatkowane normalnie 12%. O bonusie startowym szkoda pisać, bo warunki obrotu takie, że się nie da obrócić i szkoda tracić czas. Kursy nienajwyższe, ale ten podatek biorący na siebie mimo wszystko sprawia, że często tam największe ewentualne wygrane są. Bardzo limitują, ale jak grasz za takie stawki, jak piszesz, to nie powinno Cię to spotkać i myślę, że ten bukmacher może być dla Ciebie dobry, ale to nie wiem, czy chcesz grać rekreacyjnie bardziej AKO, czy single, bo jeśli single, to już musisz porównać z innymi bukmacherami, bo wtedy
forbet wypada blado w kursach, a podatek biorą jak u reszty.
Takie moja subiektywna opinia na temat bukmacherów
Mam nadzieję, że choć trochę Ci pomogłem ????