>>>BETFAN - BONUS 200% do 400 ZŁ <<<<
>>> BETCLIC - ZAKŁAD BEZ RYZYKA DO 50 ZŁ + GRA BEZ PODATKU!<<<
>>> FUKSIARZ - 3 PROMOCJE NA START! ODBIERZ 1060 ZŁ<<<
  • Przypomnienie i prośba o zapoznanie oraz stosowanie się do wymienionych wytycznych odnośnie rozliczania swoich typów na forum!
    TUTAJ!

• Nowy projekt na forum!
    Podziel się swoim kuponem!

• Zaobserwuj nasze profile na Insta, X oraz FB i zgarnij gwarantowaną nagrodę!
    SOCIAL MEDIA!

Naj serwis, naj return

L 209

lukbor10

Użytkownik
Witam, tenis oglądam od dość dawna i interesuje się nim, przymierzam się do tego aby zainwestować na poważniej większe pieniądze w te dyscyplinę. Chciałbym sobie stworzyć taki mały ranking, do każdej klasyfikacji po 10 zawodników/zawodniczek.
Najlepszy serwis ATP:
1-10
Najgorszy serwis ATP:
1-10
Najlepszy return ATP:
1-10
Najgorszy return ATP:
1-10

Najlepszy serwis WTA:
1-10
Najgorszy serwis WTA:
1-10
Najlepszy return WTA:
1-10
Najgorszy return WTA:
1-10

Otrzymane punkty reputacji: +5
kuchcik 4,6K

kuchcik

Użytkownik
Najlepszy serwis ATP - zdecydowanie John Isner. Na drugim miejscu Raonic i to na tyle tych naprawdę big bombardierów którzy nie jednego returnującego rywala wpędzają w depresje.
Dr Ivo za parę miesięcy siądzie i będzie sobie grał jak kolega Ljubicic - dla przyjemności, a nóż się uda. Jednak na razie jest to koleś na równi z Isnerem, czasami nawet silniejszy, lecz kondycja już nie ta.
Najlepszy return to chyba Djokovic, ale tu ameryki nie odkryłem.

pawacki 5,6K

pawacki

Użytkownik
Najlepszy serwis ATP Berdych,Roddick,F Lopez,Raonic,Karlovic,Ljubicic,Huta Galung,Isner,Ferdex też są różne typy serwowania rotacją ,siłą
Najlepszy serwis WTA Siostry Williams,Stosur,Kanepi ciężko u pań
z returnami ciężko powiedzieć najlepsi Nadal,Djoko,Ferdex

win1988 164

win1988

Użytkownik
Nie wiem czy do każdego rankingu znajdę kandydata, ale mimo wszystko postaram się jakoś ustosunkować i w miarę sensownie umiejscowić odpowiednich tenisistów.
Najlepszy serwis ATP
1. Milos Raonic
2. John Isner
3. Ivo Karlovic
4. Gilles Muller
5. Roger Federer
6. Jo-Wilfried Tsonga
7. Ivan Ljubicic
8. Kevin Anderson
9. Robin Soderling
10. Andy Roddick
Najlepszy return ATP
1. Nocak Djokovic
2. Rafael Nadal
3. David Nalbandian
4. Andy Murray
5. David Ferrer
6. Roger Federer
Najgorszy serwis ATP
Tutaj nie ma co chyba wymieniać graczy. Nie każdy jest obdarzony ogromnym powerem w ręku. Taki Rochus czy Sela z racji warunków nie mają szans na straszenie rywali serwisem. Jeżeli już miałbym kogoś wymienić to zdecydowanie Nadal. Jeden z najsłabszych serwisów z czołowych graczy, podobnie Ferrer, chociaż jak już wcześniej wspomniałem, w tym przypadku na mocniejsze uderzenie nie pozwalają warunki. Simon, Nishikori i wielu innych także nie mają co liczyć na seryjne zdobywanie punktów za pomocą tego elementu.
Najgorszy return ATP
Tutaj podobnie. Z racji warunków wiadomo, że taki Isner, Karlovic, Raonic, Querrey nie należą do mistrzów odbierania podania. Benjamin Becker także średnio sobie radzi, i tyle. Może ktoś inny się wypowie.
Z WTA troszkę o serwismenkach. Siostry Williamsówny przez długi czas wiodły w tym elemencie zdecydowany prym. Teraz doszła Stosur, Lisicki, Kanepi, Kvitova. Szarapowa też potrafi mocniej przyłożyć, ale co z tego, skoro po jednym asie przychodzą 2 df. Najgorszy serwis ? Do niedawna numerem 1 w tym elemencie była nasza Isia. Teraz troszkę się poprawiła, ale 2nd serwis wciąż pozostawia wiele do życzenia, chociaż w porównaniu z tym co było jeszcze 2 lata temu to niebo, a ziemia. Returny ? Tutaj chyba nie ma zdecydowanych liderek. Wiadomo, zawodniczki z czołowych miejsc lepiej sobie radzą w tym jak i w innych technicznych elementach.

pezio 33,1K

pezio

Użytkownik
u Pań z tego 2 kalibru na pewno Hradecka, Marino, Krajicek.

Jeśli chodzi o najgorszy.. W zasadzie 80% stawki :razz: Z tych lepszych zawodniczek Errani, Wozniacki słaby, Agnieszka słaby, Dulko.

L 209

lukbor10

Użytkownik
Dzieki za odp, dzięki MacieqLeo za PW.
Może trochę źle sformułowałem to o co mi chodzi, bo wygląda to tak, że chcę zrobić sobie TOP10 najgorszego serwisu, ale nie o to do końca mi chodzi. Bo wiadomo, że z czołówki słaby serwis ma powiedzmy Nadal, ale to nie znaczy, że lepsi w tym elemencie od niego są gracze z miejsc 60 czy 70 w rankingu.
Bardziej chodzi mi o zawodników, którzy się znacząco wyróżniają w danym elemencie nie biorąc pod uwagę na jakim są poziomie. A więc myślę Raonić - mówię mega serwis, myślę Rochus - mówię słaby serwis, mysle Radwańska - mówię bardzo przeciętny serwis, myślę Djokovic - mówię super return, myślę Gulbis - mówię idiota. itd...
Bo weźmy takiego Rochusa - serwis jest chyba jego najsłabszym elementem, co nie znaczy, że jest najgorszy w tourze. Bardziej chodzi mi właśnie o to, że w porównaniu do innych elementów u danego zawodnika serwis lub return wyróżniają się znacząco in minus , bądź in plus.

kuchcik 4,6K

kuchcik

Użytkownik
lukbor z tego co czytałem, chcesz się na nad wyraz poważnie zająć tenisem. Powiem Ci szczerze banalną - zarazem dobrą - radę. Musisz go systematycznie i w miarę możliwości zawsze oglądać, wkręcić się w rytm każdego zawodnika i po prostu poczuć ten sport a wtedy takie zestawienie i automatyczne porównanie zawodników będziesz miał od razu w głowie.

aka-shakal 16,7K

aka-shakal

Użytkownik
Moim zdaniem temat bez sensu. Co Ci dadzą te rankingi? Co z tego, że ktoś tam będzie w topie z własnym podaniem, a ktoś będzie miał najgorszy return? Jak to ma się niby do meczów? Po co to? Kompletnie nie rozumiem.
Później ma być jakiś konkurs SMS kto najlepiej serwuje?
A tak na poważnie to przecież nie liczą się w tenisie pojedyncze elementy gry tylko całość i przede wszystkim forma.
Ze strony AO:
Najszybszy serwis
MEN:
1. J.Isner - 139 MPH
1. A.Roddick - 139 MPH
3. J.Tsonga - 137 MPH
4. F.Verdasco - 135 MPH
4. S.Querrey - 135 MPH
6. N.Almagro - 133 MPH
6. R.Harrison - 133 MPH
6. T.Berdych - 133 MPH
9. M.Fish - 132 MPH
9. G.Monfils - 132 MPH
Asy
MEN :
1. J.Isner - 62
2. I.Karlovic - 44
3. L.Lacko - 36
4. S.Querrey - 34
5. A.Dolgopolov - 31
6. T.Haas - 28
6. J.Tipsarevic - 28
6. T.Berdych - 28
9. V.Troicki - 27
10. J.Del Potro - 26
Procent wygranego podania
MEN
1. A.Bogomolov Jr. - 88 %
2. F.Cipolla - 80 %
3. S.Darcis - 75 %
4. M.Llodra - 75 %
5. V.Hanescu - 75 %
6. N.Djokovic - 73 %
7. E.Roger-Vasselin - 72 %
8. F.Gil - 72 %
8. A.Roddick - 72 %
10. J.Monaco - 71 %
Pod koniec turnieju to będzie już lepiej wyglądało, ale czy to coś komuś mówi. Prosty przykład, Llodra 75%? I co z tego skoro jest słaby. Asy Alexa D. 31. Czy on jest takim dobrym serwismenem? Wątpię. Almagro dość szybki serwis 133 MPH? Ale czy on się liczy aż tak na hardzie?
Rankingi są dobre do gazet czy telewizji.

L 209

lukbor10

Użytkownik
Nie rankingi uprzejmy kolego, ale pytam o opinie forumowiczów - ot cała zagadka. Do czego mi to potrzebne? Do -nazwijmy to- &quot;bazy danych&quot;. Często diabeł tkwi w szczegółach i żeby zarabiać pieniądze na typowaniu wyników w mojej opinii takie szczegóły odgrywają dużą rolę. Każdy ma swój punkt widzenia, ja poważne pieniądze stawiam tylko na piłkę nożną i wychodzi mi to całkiem przyzwoicie, a wiem z doświadczenia jak drobnostki potrafią popchnąć / odepchnąć mnie do/od typu, często z dobrym rezultatem. I prowadzę sobie w notatniku takie chaotyczne zapiski, które okresowo segreguje, zdziwiłbyś się ile nieraz pomagają w analizie. Także dla Ciebie to nie ma sensu, dla mnie - punkt widzenia....pozdrawiam

dancevic 179

dancevic

Użytkownik
Najlepszy serwis Atp:
1.Ivo Karlovic
2.Milos Raonic
3.John Isner
4.Jo Wilfried Tsonga
5.Roger Federer
6.Andy Murray
7.Feliciano Lopez
8.Tomas Berdych