Wklejam tu mój tekst z działu
tenis:
Witam. Jest to mój pierwszy post w dziale tenisa, piszę dziś dlatego, iż uważam, że dzisiejsi faworyci mogą mieć bardzo ciężkie mecze, być może zakończone porażkami, ale wolę zabezpieczyć się handicapami setowymi i tak po dobrych kursach. Nie szalejąc ze stawkami oczywiście. Nie mówię, że pewność tych typów wynosi 9/10 ale przestrzegam przed lokowaniem pieniędzy na faworytów buków w tych meczach.
1) David Nalbandian - Filippo Volandri
Zacznijmy od suchych statystyk. Obaj zagrali w tym turnieju po dwa mecze. Średnia trafialność pierwszego serwisu wygląda tak: DN 57,5% vs. FV 72,5%. Punkty zdobyte po trafionym 1S: DN 70% vs. FV 68,5%. Po 2S: DN 58,5% vs. FV 67,5%. Jeśli chodzi o breaki to tu także mamy zbliżone statystyki u obu panów. To samo z punktami z returnów ( 46% vs. 44,5% ). Matematyka matematyką, wiadomo, że mecz wszystko zweryfikuje. Nalbandian jest tenisistą bardziej uniwersalnym, ale nawierzchnia na której obecnie grają zdecydowanie jest lepsza dla Volandriego. Włoch schodzi z kortów ziemnych tylko gdy zbliżają się turnieje Wielkiego Szlema. Na swojej nawierzchni jego szanse wzrastają, tym bardziej, iż pokonanie przez Nalbandiana takiego zawodnika jak słabszy ostatnim czasem Simon, czy wyrównany mecz z dobrze spisującym się, lecz nie ma co mówić, ale słabszym Paire nie są przekonującymi osiągnięciami. Volandi trafił na tenisistę podobnie jak on sam preferującego korty ziemne, czyli Rubena Ramirez-Hidalgo, oraz Alberta Montannesa. Muszę wrócić jeszcze raz do statystyk, gdyż to one mówią wszystko. Duża przewaga wchodzenia serwisu jest po stronie Włocha. Nalbandian gra bardzo dobrze drugim serwisem, ale trafił na zawodnika grajacego jeszcze lepiej i to dość zauważalnie. Myślę, iż ugranie seta przez Volandriego nie będzie problemem, spodziewam się wyrównanego meczu, może z TB.
Mój typ:
Volandri +1,5 seta po kursie 2,10 w bah; 2,30 w bwin
2) Juan-Martin Del Potro - Viktor Troicki
Kolejny mecz, w którym statystyki przeciwnika faworyta meczu są imponujące a także lepsze niż zawodnika stawianego na pozycji potencjalnego zwycięzcy tego meczu. Viktor zaczął sezon fatalnie. Nie pograł za dużo, iż odpadał we wczesnych fazach turniejów (1R Sydney, 2R AO). Obecna forma Serba jest znacznie lepsza. Oczywiście JMPD jest strasznie trudnym rywalem i nie mogę się dziwić, iż jest tak faworyzowany przez bukmacherów. Spójrzmy na statystyki: Trafialność 1S: DP 63,5% vs. VT 67%. Punkty wygrane po trafionym 1S: DP 78,5% vs. VT 73%. Jak widać Serb trafia częściej, choć niewiele, za to Argentyńczyk wygrywa więcej punktów po 1S, ale również różnica nie jest wielka. Zobaczmy z innej strony: na 50 piłek DP trafiłby 32, VT 34. Z tego DP ugrałby 25 punktów, tak samo wygląda to u Troickiego. W związku z tym, iż 1 serwis wygląda tak samo u obu skupić należy się na returnie i drugim serwisie. Tu widzę znaczną przewagę Serba. 2S wygrane: DP 51,5% vs. VT 70%. Przewaga jest bardzo duża, pomimo tego, iż 51% to i tak świetny wynik. Teraz return. DP 37,5% vs. VT 46%. Przewaga nie duża, ale też nie taka mała. Wydaje mi się, iż ten mecz nie skończy się na 2:0 ze strony Argentyńczyka i proponuję:
Troicki +1,5 seta po kursie 2,00 w bah i bwin
Jak powiedziałem wcześniej, nie mówię, iż są to typy 9/10. Chcę jednak abyście nie liczyli na milionowe zyski pochodzące z inwestycji w Nalbandiana i Del Potro. Osobiście nigdy nie szukam niespodzianek, te typy wymyśliłem szukając plusów u faworytów obu meczów. Widząc bardzo dobrze pkazujących się przeciwników myślę, iż kursy 1,20 i 1,25 są zdecydowanie nie warte jakiegokolwiek ryzyka. Pozdrawiam i życzę powodzenia. NafaelRadal.